GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Годината е 2020. Мястото:София – ІІІ част

November 15, 2009

4-450

В деня на изборите за кмет на София е толкова логично да продължим с предложенията на групата млади „Архитекти за София“ и тяхната свежа визия как да изглежда града след 10 години. Ето как те обясняват целите на своя проект:

„За какво се говори МНОГО в София?

Метрото
Пътищата
Градския транспорт
Боклуците
Детските градини
Градинките
Застрояването
Регулациите
Инфраструктура
Кучетата

За какво се говори МАЛКО в София?

Културата, изкуствата, град на живота и радостта
Пешеходните зони, сърцето на града
Въздуха в града, това, което дишаме
Град на пешеходци и велосипедисти
В каква среда растат децата ни
Идентичност на града, история, музеи
Забележителности на 21-ви век
Мерки срещу глобалнотото затопляне
Обществените тоалетни
Входовете на София
Зелени технологии
Градът в контекста на световно икономическо съревнование
Отношение към туристите
Табели, информация, знаци
Как изглеждат покрайнините

И много други….

Съществува ли трайна визия за развитието на града, която да бъде над управления и мандати, но която да бъде изградена с помощта на обществото, независими специалисти и граждански организации. Визия, която да бъде пълнокръвна и УСТОЙЧИВА?

В опит да отворим врата към това голямо и слабо изследвано пространство, ние създадохме този проект! Надяваме се, че обществената подкрепа и нашия личен пример ще доведат до нова генерация урбанистични мероприятия, широко обсъждани и подкрепени от обществото. Надяваме се, че ще увлечем след себе си и други независими умове. Надяваме се, че ще помогнем на администрацията да види и други аспекти на живота и града. Надяваме се с този проект да провокираме изграждането на ДЪЛГОСРОЧНА И УСТОЙЧИВА ВИЗИЯ за столицата след 10, 20 и повече години!

И не на последно място: смятаме че предложените в този сайт идеи са добри. Когато зад тези идеи застанат голямо количество хора, и когато техния коментар даде по-широка картина на обществената нагласа по проблема, тогава тази идея придобива енергия и воля да се случи. Затова разчитаме на вашите гласове и коментари! Те са основата върху която ще стъпим, когато ги представяме в Общински съвет, пред Кмета на града, пред Главния архитект и другите институции. Вашите гласове са оръжие срещу апатията и воля за живот в един по-добър град.“

Независимо от това кой седи в кметския стол, градът принадвежи на своите обитатели и те имат право да изискват той да бъде преди всичко „Human friendly“. Ето още две от предложенията за София през 2020:

„Велоринг през парковете

1-450

„Южен парк“, „Ловен парк“, „Борисова градина“ – чудесно място за разходка, колоездене и отмора…

Съществува уникална възможност тези три централни парка да се свържат с непрекъсната велоалея с обща дължина 10 км!!!   За целта е необходимо да се изградят 4 пешеходни моста:
над бул. “Симеоновско шосе”, бул. “Черни връх”, бул. “Арсеналски” и бул. „Драган Цанков”.

Тези мостове ще имат и друга мисия: обща достъпност за хора в неравностойно положение, майки с детски колички, деца. Ще се оживят по-затънтени места на парковете.

2-450

Пешеходни зони

PU_1-450

София няма пешеходни улици! За разлика от всеки голям европейски град. Старите центрове на градовете не са приспособени за автомобилно движение. Затова пък в тях има много история. Те са сърцето на градовете. Там е градската дневна – мястото, където хората се събират, общуват. Пешеходните улици имат изключителна роля за сплотяване на градските общества, за устойчивост и идентичност на градската система.

Untitled-1

Да се затворят посочените в червено квартали в стария център! Защо да не може?
Този град има нужда от своя градска дневна! Така пешеходните зони ще се обвържат с централните градини и целият пешеходен трафик ще пулсира свободно. Само така този двумилионен град ще получи трайно своето пешеходно пространство!

450-sait

Канализацията в тези квартали е на ниво -3.50 до -4.00 метра. За да се намери място на автомобилите за живеещите в тези квартали е необходимо да се направят подземни паркинги в зоната на улиците. Така ще се освободи ценното пешеходно пространство, а автомобилите ще намерят правилното си място!
САМО ТАКА ИМА ШАНС СОФИЯ ДА ЗАПРИЛИЧА НА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД!

За скептиците няколко пояснения:
Ето такъв тип паркинги под пешеходните улици сме виждали в австрийски и германски градове, навярно такива има навсякъде, освен в София:

Image3

За това колко е скъпо, с радост установихме, че вече има и българско производство на паркинг системи, което си заслужава адмирациите!“

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градоустройство, градска среда

  1. Е това са много добри и практични идеи за подобряването на столицата, но дали са приложими и дали „правителството“ ни ще помогне за това?! Силно се надявам.. Аз мисля че пешеходните зони и парковете трябва да са на първо място по приоритет. Днес даже бях свидетелка на майка с количка която немощоно се опитваше да минава по тротоара по ул. Любен Каравелов /пряка на Фритьоф Нансен/ направо ми идеше да „заритам“ всички коли там.. Помогнах на жената но още колко ли такива женици и възрастни хора се опитват по тротоарите да ходят.. ?

  2. Киров
    19 Nov 09
    7:31 pm

    Не само подземните паркинги са изход от положението. И защо все гледаме към държавата – независимо в чие лице. Достатъчно е администрацията да не е толкова корумпирана и тогава доста частни инвеститори ще вложат пари, така необходими за социални дейности. Предполагам до месеци (благодарение на ужасните и тромави процедури) фирмата в която работя ще предложи поне два вида решения.

  3. Няма значение дали ще е държавата или администрацията г-н Киров, въпроса е някой да се заеме, а останалите /т.е. гражданите/ съм сигурна че ще помогнат за доразвиването и опазването, след като видят колко по-добре е, не мислите ли? 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>