GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Автомобилна застраховка на километър

November 17, 2009

california-traffic-photo-00001
Стимулите са един страхотен начин да се насърчат хората в придържането към определено поведение. Определено насърчаването и отстъпките винаги дават по-добри резултати от глобите, акцизите и налозите.

В този смисъл застраховка, която се базира на изминатите километри е една зелена застраховка, защото би провокирала собствениците на автомобили да шофират по-малко или точно толкова, колкото им е нужно, а не повече. Застраховка на километър не е революция, но е една малка и сигурна стъпка, която да накара хората да премислят още веднъж цената на всеки изминат километър.

Принципът е прост – колкото по-малко километри изминавате, толкова по-малък е шансът да предявите иск към застрахователя за покриване на щети. Следователно плащате по-малко на застрахователите.

Нещо подобно се предвижда да се въведе в Калифорния. Без да дават точни предписания как да изглеждат застрахователните планове, законодателите в Калифорния са издали разпоредби за въвеждането на pay-as-you-drive застраховки.
Целта е да се облекчат прословутите задръствания в щата, както и да се подобри качеството на въздуха.

В Тексас вече има подобни застрахователни планове – т.нар. MileMeter. С новата версия MileMeter 2.0 първоначалното плащане покрива 6 месечен период и размера на вноската зависи от прогноза за изминатите километри. Ако в рамките на периода бъдат изминати повече километри, отколкото е предвидено, то застраховката все още е валидна, но собственикът на автомобила трябва своевременно да уведоми застрахователя. Това може да стане на сайта на застрахователната компания, като не само може да се доплати по всяко време, но клиентите дори могат сами да разпечатат удължените полици. Всичко отнема не повече от 5 минути, а цената е определена като центове на миля.

Така клиентът има изключително гъвкав план, който се променя според неговите нужди, като в същото време може да му спести доста пари, ако шофира рядко и на малки разстояния. А защо този вид застраховане е зелено? Ами защото дава още един повод да се замисли всеки дали и колко да пътува.

По материали от: http://www.treehugger.com/files/2009/11/pay-per-mile-car-insurance-california.php

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, Транспорт

 1. SuperCow
  17 Nov 09
  11:38 am

  Това са пълни глупости.
  Няма пряка връзка между изминати километри и причинени щети.
  Аз шофирам внимателно и съм изминал огромни разстояния. Защо трябва да плащам повече от пикльовците с книжка от вчера, които трошат колите, купени им от мама и тате, само защото те са минали малко километри?
  Много по-разумен вариант е шофьорите с по-малко ЩЕТИ, а не по-малко КИЛОМЕТРИ да плащат по-малко.
  С плащане на километър да направят еко-такса или пътен данък, а не каско!
  То поне с част от парите да оправяха пътищата…

 2. Драгомир
  17 Nov 09
  12:20 pm

  Километрите трудно могат да се засекат – километражът може да бъде манипулиран. Е да приемем, че не е така.
  Всъщност, такса на километър всеки плаща и е включена в цената на бензина. Ако колата ти е по-икономична, то още по-добре.
  Избягването на задръстванията става, като например на районите в които се случва бъдат наложени такси за вход – примерно в центровете на градовете.

  Иначе никой застраховател не би приел този начин поради една проста причина. В бг много хора просто карат колите си изключително рядко. Е те ще плащат доста по-ниска такса, което ще ощети застрахователите.
  Да припомним, че беше решено, че колите със стари номера автоматично са извън движение – това доведе до огромно количество неплащане на данък на автомобили (от хора, които имат такива коли) и май върнаха нещата обратно.

 3. Joro
  17 Nov 09
  12:45 pm

  Зависи, 50:50… Може да доведе до ощетяване на хората. Ако (както обикновено става с въвеждане на нова мярка /закон данък/ или парична единица) едва ли ще тръгнеш от 0 лв при 0 км. Ако вземат за база сегашните цени и от там расте на км?
  Иначе SuperCow е прав. Това екотакса ли е или застраховка, която покрива риск от нещастен случай?
  Но ОК да приемем, че въведат подобен механизъм. Какво става с кола, която не се кара дълго? Излиза, че някой който кара рядко и се качи в кола която може да се окаже без спирачки, разреден акумулатор, с теч на гориво плаща по-малко?!
  Еми мен пък ме устройва, тогава…

 4. Попов
  17 Nov 09
  4:24 pm

  Идеята не е лоша, но не може да се приложи по технически и „застрахователни“ причини.

 5. ktamen
  17 Nov 09
  8:05 pm

  И според мен застраховката трябва да се включи в цената на бензина. Никак не ми се вижда честно някой който минава 1000 км годишно по междуселски пътища да плаща колкото друг, който кара 50000км в центъра на София, колкото и по-добър шофьор да е втория със сигурност има несравнимо повече възможности да нанесе щети. Километража лесно се манипулира, а и по-големите коли и тези които се карат „по- спортно“ ще плащат повече.

 6. Иван
  17 Nov 09
  8:45 pm

  Връзката между изминатите километри и направените катастрофи не е пряка, а статистическа. Така както в животозастраховането 2-ма души на 50 години ще плащат еднаква премия (без значение кога на практика ще умрат).

  Цената на застраховката може да се включи в цената на бензина, може да е в цената на гумите, може да е в цената на друго. Такива опити се правят по света (виж тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_insurance), може да се направят и тук.

 7. SuperCow
  17 Nov 09
  9:31 pm

  Ето този келеш:
  http://www.vbox7.com/play:d8220fd0

  с тази кола надали е изминал колосални разстояния, но е натворил свинщина, нали?

  С колите които съм карал, за 13 години шофиране имам стотици хиляди километри без катастрофи. Хм, 1-2 паркинг щети не ги броя, още повече не са по моя вина.
  Пак повтарям – не изминатите километри, а културата на каране са важния фактор при застраховки на коли.

  Безкрайно ми е интересно колко хиляди лева ще е застраховката на таксита, маршрутки, автобуси и градски транспорт по новата схема… 🙂

 8. Киров
  18 Nov 09
  3:07 pm

  Като добавим това, че с не карането се губят рефлекси и умения – кой тогава е по-опасен. Да припомним т.нар. „неделни шофьори“ – ужас са. Затова предпочитам да пътувам в лошо време и нощем, понеже тогава такива се срещат по-малко.

 9. Севдалина Пеева
  18 Nov 09
  8:10 pm

  Понеже в БГ сме тотално дресирани със задължителни застраховки и прочие, които се прилагат уж еднакво спрямо всички, толкова много се подразнихте и дори започнахте да защитавате статуквото, към което сме се нагодили вече.
  В САЩ тази застраховка е просто един от многото варианти на пазара – предлага се в един единствен щат – Тексас, и сега с приетите нови регулации ако някоя застрахователна компания в Калифорния поиска, също ще може да предлага такъв тип. Тя не е нито задължителна, нито единствена. Така че какъв им е проблема – тези, които наистина карат малко да плащат малко, а тези които поемат рисковете – да ги поемат разумно.
  Обаче от коментарите стана болезнено ясно колко много назад и встрани е нашият пазар от истинският пазар, където има и свободен избор, и разнообразие, и истинска конкуренция, която кара фирмите да търсят ниши…
  Е, така е, когато ни съобщиха, че социализъма е свършил и ни спретнаха псевдо мутренския чалга-капитализъм.
  Знам, че в България подобни схеми са неприложими – това би било златна мина за измами – ние сме си такива, ще фалираме всички застрахователи за 2 месеца.
  Може би не трябваше да пускам тази статия, но толкова ме впечатли факта, че дори в застраховането може да има екзотика със зелен вкус.

 10. Мисля че многото изминати километри на са гаранция ще няма да направиш някоя простотия по невнимание, (защото видиш ли си опитен шофьор от толкова време и можеш да се довериш на това) и направиш някой инцидент. Даже мисля че по-малко опитните са по-добре, тъй като внимават доста, не се отпускат от шубе на не направят нещо грешно, може да нямат бързите рефлекси но пък се стараят да не изпадат в ситуации в които да им се налага да реагират бързо. За мен автомобилната застраховка трябва да е съобразена с много други фактори но не и с изминалите киломметри.

 11. Иван
  19 Nov 09
  5:03 pm

  Колеги-коментатори (и колежкки също), защо все го изкарвате въпрос на личен опит (или на опита на някой познат). Застрахователите се занимават със статистика, а тя се занимава с масовите явления (но не и с личните мнения).

  Един умник казал: „Не е възможно всеки пети човек да е китаец! Познавам хиляди хора и сред тях няма нито един китаец.“ Звучи ли ви познато?

 12. 🙂 Г-н Иван ние просто си изказваме мненията по темата, не сме казли че така трябва да стане както сме писали. Това че никой не ни взима мненията за нищо, това не значи че не можем да си изкажем нали?! 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>