GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Инцидент с Тесла, Приус и Туарег

November 17, 2009

4058554925_2d204af5a5

Ако сте си задавали въпроса дали огромните батерии на електрическите автомобили представляват опасност при пътен инцидент – ето го и отговора: заради ремонт на пътя шофьорът на Teslа roadster-а спира заради червен светофар, което обаче става причина идващият след него Prius да го удари с голяма скорост. Резултатът – Теслата се оказва под стоящия пред нея джип, няма пострадали.

4059295568_2e8cc0ff9e

Изглежда автоинженерите са си свършили доста добре работата и сметките им са верни. Въпреки това резултатът от този „краш-тест“ в Дания е покъртителна гледка. Теслата е имала едва 400 километра пробег.

3995784846_1efc64c9a9

По материали от:  wired.com/autopia
Снимки: skagman on flickr

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, Батерии, електрически автомобили

 1. Не схванах смисъла на статията. Какво – помлели са една Тесла. Е и? Така като гледам – май е най-добре да си купя Туарег – даже и драскотини няма по него…

 2. Алекс
  17 Nov 09
  9:59 pm

  Два ел (единият полу) автомобила се карат, а третият с ДВГ ги мачка.

 3. Benedetto
  18 Nov 09
  9:29 am

  @Даниел – Смисълът е, че електрическите автомобили са достатъчно безопасни, за да се ползват масово.

  Но аз дори не знаех, че има хора с резерви към електроавтомобилите, заради опасения от огромните батерии.

 4. Попов
  18 Nov 09
  10:15 am

  Много емблематично! 🙂
  Надявам се след 15 години туарегите да са отдолу, а теслите отгоре. 😉

 5. Пламен
  18 Nov 09
  11:10 am

  На мен все пак ми е интересно дали най-скъпата част на Тесла- батерията не се е запазила.Т.е. да може да се извади и да се ползва за друг автомобил.Колкото до Туарега- след една такава катастрофа макар и привидно цял надали по ходовата му част е останала част недеформирана и оттам и купето…Твърде е вероятно и той да не става за нищо оттук нататък…Инъче и с руски КРАЗ да се качим върху WV-то пак няма да си решим проблемите.Важното в случая е, че батерията на ТЕСЛА не е избухнала, което се смята са реална опасност и при нормална експлоатация на автомобил.Жялко за теслата , че е минала само 400 км.Тези автомобилчета все пак са нови…с нетърпение очаквам отзиви след 2-3 години.Тогава ще си проличат слабостите…ако има такива.

 6. NewYorker
  18 Nov 09
  11:53 am

  Аз съм чувал, че при Тесла основния проблем бил в спирачките им. Все пак регенеративните спирачки в един ел. автомобил е може би най-сложната част. Сигурен съм че с времето ще ги усъвършенстват и всичко ще е ОК. Аз съм ЗА ел. автомобилите, както и за слънчевата, вятърната и най-вече геотермалната енергия, които ще ни помагат да си зареждаме колите и да си джиткаме с тях 🙂
  А и ще дишаме по-чист въздух, който почти всички заслужаваме (с изключение на петролните магнати и енергийните монополисти – те не го заслужават)

 7. наистина е тесла (ударенето е на последнат абуква)

 8. John Nuttall (skagman)
  23 Nov 09
  5:47 pm

  Hi. Thank you for giving me attribution for my series of Tesla pictures. John Nuttall

 9. Дойнов
  02 Jan 10
  8:13 am

  Колкото и да им търсим кусури и да се опъват производителите на ДВГ автомобили започна се ерата на елекктрическите автомобили.
  Основният проблен според мен не са акумолаторите. Те вече са направени и стоят на рафта заключени а постепената смяна на ДВГ-етата.
  Представяте ли си тази огромната индустрия на марки автомобили с прпоизводствени халета ,персионал , заводите за резервни части, търгосците да спрат извднъж! ами тези дето произвеждат петролни продукти какво ще правят.лошото е при петролните ,че само малка част от тях ядат пържолите а многото са на постни варива(казват им ,че било здравословно)
  Затова Тесла набира скорост щото не е ангажирана със старото производство.
  Пак същите ще бъдат производителите и на електричките,лесно не се дава кокала и тортата.
  Ние сме търпеливи и ще ги изчакаме да се метнем на някоя електрическа хубавелка и да си караме почти за без пари.Има слънце,вятър,вълни ,геотермални води ,които са пракрически не изчерпаеми.
  Много се кефя на Слънцето.
  Голям демократ-грее навсякъде и всеки ден. Е някога по-мако ама всеки ден дава производство без да исака ДДС/за сга/.

 10. Севдалина Пеева
  02 Jan 10
  11:59 am

  Дойнов, по повод твоя коментар за слънцето ми се струва подходящо да пусна линк към един български форум, където е описано как функционира комуникационна кула снабдена с фотоволтаични панели и акумулатор.

  http://mikrotik.dupnica.net/index.php?topic=1432.0

  Има много интересни подробности, макар да няма точно описание от сорта на „Как да си направим сами“.

  Слънцето е и щедро, и демократично 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>