GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Sic transit gloria mundi…Франция внася ток!

November 20, 2009

Nicolas-Sarkozy-460_802856c

От десетилетия Франция се гордееше със своето лидерство в областта на ядрената енергетика, заради своите 58 ядрени реактора, които осигуряваха 3/4 от необходимото и електричество. Но ето че тази есен тя внася електричество от съседите си и даже нещо по-лошо – очаква режим на тока през зимата.

Петролната криза през 70-те е причината французите да изберат като надежден енергиен източник ядрените централи и това води до бурно строителство на мощности. Франция разчита и на вероятността да изнася големи количества електроенергия на своите съседи.

Но остаряващите реактори и нарастналото потребление променят драстично картината. Тази есен 1/3 от реакторите бездействат и един работи с 60% натоварване. В началото на тази година стачка на персонала доведе до забавяне на подмяната на касетите с ядрено гориво, което се отрази на годишната програма за поддръжка на някои от реакторите. Нещата се усложниха през лятото, когато заради сушата понижените нива на водите, нужни за охлаждане на ядрените инсталации, допринесоха за още по-голямо свиване на производството.

Ето как се стигна до това през ноември електроразпределителната компания RTE да предупреди големите си индустриални клиенти за възможността да бъдат наложени лимити на използваната енергия и дори за прибягване до почасово изключване на захранването в някои региони.

Ситуацията е най-тежка в провинция Бретан и в региона на Ница. Мрежовият оператор съобщи тази седмица, че производството на електричество през октомври е достигнало най-ниското ниво от 1982 година насам, което е наложило вноса на 458 гигаватчаса от Германия, Великобритания и Швейцария.

„Енергийната независимост беше просто търговски трик на ядреното лоби” – коментира експерт от бранша – „Истинските проблеми днес са липсата на квалифициран персонал и липсата на инвестиции. Уверяваха ни, че ядрените реактори, проектирани да работят 30 – 40 години, ще издържат без проблеми 60″.

Развитата ядрена енергетика, с фалшивите си претенции да е част от чистите технологии, всъщност попречи във Франция да се развият други алтернативни технологии, както и да се акцентира на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Държавната EDF вече отчита загуби в размер на 1 милиард евро от началото на годината, заради неспособността си да задоволи търсенето на вътрешния пазар. В същото време вносът на по-големи количества електроенергия от сегашните е технически неосъществим, заради липсата на достатъчно линии с високо напрежение, които да осъществяват преноса през граница.

Президентът Саркози обяви износа на ядрено know-how за топ-приоритет на Франция, но умопомрачителните издънки на държавната Areva при строежа на прехваления реактор от ново поколение във Финландия и Китай, както и негативната оценка на системите за сигурност на ERP, дадена едовременно от три регулаторни органа само преди броени дни – френския, британския и финландския – обезмислят всякакви претенции за лидерство и експертен потенциал.

По материали от: nuclearpowerdaily.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, електрическа мрежа, енергийна независимост, ядрена енергетика

 1. Марин
  20 Nov 09
  11:59 pm

  „Но остаряващите реактори и нарастналото потребление променят драстично картината. Тази есен 1/3 от реакторите бездействат и един работи с 60% натоварване.“
  Може би имате предвид НАМАЛЕНОТО потребление.

 2. Севдалина Пеева
  21 Nov 09
  12:16 am

  Не, когато французите са строили ядрените си централи, потреблението е било по-малко от днешното. Считали са че ще изнасят, а идва момент в който реакторите са стари и не работят надеждно, очевидно е че няма да могат да удължат експлоатационният им срок до 60 години. Патова ситуация – пропилени години, в които не са инвестирали нито в енергийна ефективност, нито в алтернативни технологии. Да се надяваме, че нашите нукита няма да се заиграят с тях, както планират. Макар със сигурност да подготвят източването на още няколко стотин милиона евро за консултации, търсене на инвеститори и прочие кранчета за източване на държавни средства в частни джобове.

 3. Драгомир
  21 Nov 09
  8:18 am

  Може да се каже, освен това, че голяма част от френските атомни електроцентрали са по ненадеждни от 3-ти и 4-ти блокове на Козлодуй – по конкретно че нямат двоен цикъл на циркулиране на водата. За първи и втори блок, пък да не говорим – това са реактори, които са преизчислени, което значи преподсигурени (включително официалният им срок за употреба е силно занижен и вече изтече (и бяха спряни)).

  Франция страда от липса на адекватна политика, но честно казано не знам държава която да има адекватна…

 4. И какво, Франция изпада в енергиен колапс поради години на хвалене и безедействие. Дори след като нямат мрежи за пренос на повече ток, не може да им се помогне с ток от вън.

 5. Е направо се смях, честно казано! Хахаха хвалби, хвалби, бездействие и накрая какво?!

 6. Готвеният руски закон за съхранение на ядрени отпадъци е опасен | Строителство и ремонти
  20 Mar 10
  5:04 am

  […] Sic transit gloria mundi…Франция внася ток! […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>