GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Тонове графен вече излизат от поточната линия

November 22, 2009

Графен, наноматериал

Някои от вас сигурно си спомнят тази публикация от миналата година, където писахме за суперпроводниковият наноматериал графен. Графенът е съставен от един или няколко слоя въглеродни атоми и притежава изключителни качества. Проводимостта му е пет пъти по-висока от тази на медта, като здравината му над 50 пъти тази на стоманата. Този нов материал и неговите качества отварят нови възможностти за възобновима енергия, например в областта на свръхпроводимостта/свръхпроводниците. Всъщност учените все още откриват нови приложения, но най-интересното в този случай е, че за разлика от повечето новооткрити материали, графенът вече се произвежда в индустриални количества във фабриката на Angstron в Dayton.

Графенът е перфектен заместител на медта. Той е най-добрият топлопроводящ материал познат до момента и то при плътност 4 пъти по-малка от медта. Тестове на литиево-йонни батерии с графен са доказали повишаване на живота и капацитета на батериите. При суперкондензаторите този материал увеличава стотици пъти повърхността на катодите от което пряко зависи количеството на съхраняваната енергия.

Източник: Cleantechnical

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, графен, нанотехнологии, Нови материали, суперкондензатори

 1. бай професоре
  22 Nov 09
  8:05 pm

  суперкондуктори – superconductors conductor=проводник
  1. цитат: „…например в областта на суперкондукторите.“ –> првилно: например в областта на свръхпроводимостта/свръхпроводниците.
  2. цитат: „…Графенът е перфектен заместител на медта. Той е най-добрият термичен кондуктор познат до момента и то при плътност 4 пъти по-малка от медта. “ –> правилно: Графенът е перфектен заместител на медта. Той е най-добрият топлопроводящ материал познат до момента и то при плътност 4 пъти по-малка от медта. | Говорим за пренасяне на топлина в случая. Може да се формулира и по няколко други начина, които да са правилни.

  Статията ви е доста интересна. Обаче поднесена с такъв тип грешки буди почуда и смесени впечатления. Забелязъл съм как се правят язвителни забележки на хора, които не спазват елементарни правописни правила тук в сайта, а в същото време пишете превод на статии с ЧАТ-термини. Прилича на едно заглавие от вестник от тези дни: Milo Vnu4e, … – който чете такъв език ще прочете и статията и ще я разбере. Доколкото знам идеята е да се дава информация за новостите в технологиите на по-широка аудитория на страниците на сайта. Така че …. оценката си я поставете сами.

 2. @бай професорче, прав си за поправките, сега ги нанесах в статията.

 3. няма да се учудя да четем и за силикон и арсеник, както и за нуклеарен синтез. а пък наскоро четох за химични сплави вътре в ядрото на атома.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>