GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нови прогнози за добивите на петрол и първи полет с биогориво

November 25, 2009

theklmairpla

В понеделник в Холандия беше извършен първият в света полет с пасажери на борда, при който беше използван 50% биокеросин и 50% обикновено самолетно гориво. На борда на Boeing 747 на компанията KLM бяха изпълнителният директор на авиокомпанията, холандският министър на икономиката Maria van der Hoeven, шефът на WWF в Холандия и голяма група журналисти. Полетът е продължил един час и самолетът е кацнал успешно на летище Schiphol край Амстердам.

„Ние доказахме, че полетът с биогориво е технически възможен” – побърза да се похвали СЕО-то на авиокомпанията Peter Hartman, веднага след приземяването.
„Сега правителствата, индустрията и обществото като цяло трябва да обединят усилията си, за да се осигури достатъчно производство на биогорива.” – допълни той.
Биoгоривото, използвано по време на полета е произведено от растението camelina и осигурено от биотехнологична компания от Сиатъл.

Полетът от понеделник може да се счита като първа стъпка по посока на чист и устойчив въздушен транспорт, но не и единствена. Точно сега в Швейцария уникалният соларен самолет Solar Impulse упорито се учи да лети.

solar-impulse

Само преди броени седмици бяха извършени първите тестове, които да докажат че 12–те хиляди соларни клетки на покрива и крилата на самолета могат да генерират достатъчно енергия, за да задвижат двигателите.

Миналата седмица бяха извършени два последователни експеримента – при първия самолетът се придвижи по пистата със скорост 9 км/час, след което на следващия ден, вече без екипировка за безопасност, беше задвижен със скорост от 16 км/ч по пистата. През идващите седмици е планирано самолетът да се отдели от земята, така че очаквайте новини!

Ако тези две новини ви се струват твърде оптимистични, вижте статията на George Monbiot , който смята че съвременният начин на живот е тотално прецакан от края на петрола, както и актуализираната прогноза за производството на петрол, според която точно сега започва големия спад, въпреки усилията на правителствата и корпорациите да скрият истината.

По материали от: cleantechnica.com и physorg.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Peak Oil, авиация, биогорива, Транспорт

 1. Драгомир
  25 Nov 09
  8:23 am

  Не помня къде бях чел, но американските военни отдавна бяха направили самолет, който да може да стои 30 дена, без да каца – беше точно соларни клетки, ама май беше безпилотен (то и този тук изглежда да е такъв).

 2. Profit.bg
  25 Nov 09
  9:39 am

  Свежо: хмм трудна работа

 3. w-seo
  25 Nov 09
  11:26 am

  Браво, това е страхотна новина, надявам се скоро всички самолети да бъдат на Био гориво

 4. Chris
  25 Nov 09
  7:10 pm

  The solar plane carries a single pilot.

 5. Joro
  25 Nov 09
  8:34 pm

  Not enough yet..

 6. Киров
  26 Nov 09
  6:57 pm

  Дали ще е био или не това си е въглеводород, който в резултат на окислението дава като продукт въглероден диоксид – главен виновник за парниковия ефект. Виж ако се задвижи този прототип, дай Бог до пет – шест години да се достигнат размерите на Джъбо или Руслан, това вече го приемам за еко.

 7. Калоян
  27 Nov 09
  6:02 pm

  Правилно Киров дали е био или не няма голяма разлика освен че био горивото не е изкопаемо.

 8. ktamen
  27 Nov 09
  8:55 pm

  @Киров разликата, е че въглерода във въглеродния двуокис, който се отделя при изгаряне на биогорива е бил усвоен от растенията при фотосинтезата и ще бъде усвоен отново от следващата реколта, така че биогоривата не увеличават нивото на СО2 в атмосферата.

 9. Киров
  28 Nov 09
  2:10 pm

  №8 – определено грешиш. Въглеродния диоксид и от био и от минералните синтетични горива се усвоява в процеса на фотосинтеза. Лошото е че растенията фотосинтезиращи намаляват и не са в състояние да поемат увеличаващите се количества на диоксида. Стъпка в това отношение е ако в законодателството на всички страни се приеме, че за всяка присъдена година затвор на дадено лице се вмени в задължителна норма засаждането на поне петстотин дървета. Огромните пустинни територии са също място където може да се търси ключа за решаването на парниковия ефект чрез залесяване. Да не говорим за милиардите които могат да се спестят ако се положат усилия за умножаването на колониите от водорасли в океана.

 10. добра първа стъпка, но май доста време трябва да мине преди да започнат всички самолети да използват това гориво, ако въобще стане някога

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>