GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Бум на нови фотоволтаични инсталации в Германия

November 29, 2009

Solar Roof Tiles

През последното тримесечие на годината в Германия инсталирането на соларни инсталации бележи невиждан ръст, който изненада професионалистите в бранша и доведе до изчерпване на панелите. Очаква се в края на годината страната да отчете рекорден брой нови инсталации, като единствено дефицитът на фотовалтаични панели и други компоненти няма да позволи капацитетът да превиши 3 гигавата.

Търсенето на панели, инвертори и други необходими компоненти надвишиха възможностите на доставчиците. Причината – благоприятните условия за изграждане на инсталации стимулираха собствениците на жилища и търсенето надмина всякакви очаквания.

Повече от 40 000 души са заети във фотоволтаичната индустрия в Германия. През 2008 германците присъединиха към мрежата соларни инсталации с капацитет от 1,6 гигавата, с което общия капацитет на инсталираните в страната фотоволтаични инсталации достигна до 5,3 гигавата – при инсталирани общо 15 гигавата за целия свят. С новите 2,5 – 3 гигавата в края на тази година техния дял става още по-значителен.

Бумът на покупките в края на годината може да се обясни донякъде с отслабването на кризата и донякъде с факта, че от 2010 година тарифата за изкупуване на тока от слънце се понижава с 10%.

В Германия Renewable Energy Sources Act задължава електрическите компании да изкупуват цялата енергия, произведена от ВЕИ, при това на преференциални цени, фиксирани за следващите 20 години.

През 2003 изкупната цена на тока от ВЕИ беше 3 пъти по-висока от продажната цена, след което беше понижена до 2 пъти продажната цена. Но дори и след понижението с 10% на изкупните цени от началото на 2010 изкупната цена все още остава много привлекателна за собствениците на инсталации за производство на електричество от ВЕИ.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: възобновима енергия, енергия от слънце, фотоволтаици

 1. Колко интересно, при това в държава където има много по-малко слънце отколкото в България. Едно нещо в което съм сигурен е, че немците никога няма да си купуват соларни инсталации ако не е икономически изгодно. Това още веднъж доказва, че не сме ограничени от природните ресурси, защото примерите от много държави като Япония и Германия и България показват, че е възможно да си развит, въпреки неблагоприятни условия, както и обратното.

 2. Има и нещо друго – те хубаво правят бум на инсталираните мощности и гарантирана цена на изкупуване за следващите 20 години, но като я има тази цена – кой ще я плаща в крайна сметка – нали данъкоплатците – или греша. Друго – като има криза е хубаво да се стимулира икономиката с нещо, още повече, че в тази сфера работят 40 000 души, а вероятно има и свързани индустрии. Това, че се инвестира, краткосрочно може да е добре, но кой казва, какво ще бъде през тези 20 години? Аз съм за новоинсталирани мощности 🙂

 3. @Георги, това е много интересен проблем, който описваш. От една страна е хубаво, че се стимулират технологии в началната им фаза на развитие, което ще им позволи в бъдеще да свалят цената и да се конкурират със петрола и другите полезни изкопаеми, но от друга страна не е честно да се наливат пари в нещо, което не е иконочимески потентно да се бори с конкуренцията само по себе си. Това е една от големите ми дилеми.

  Искрено се надявам в близкото бъдеще цената на соларните инсталации да падне достатъчно, така че да не се нуждаят от субсидии. И тогава субсидиите трябва да спрат и пазарат сам да определи, кой е победителят. Но едва ли има друг начин да се изместят големите енергийни играчи, които очевидно са в най-изгодна позиция да инвестират в еко технологии, но не го правят понеже вече печелят достатъчно от това което предлагат в момента. Въпреки че моето мнение е, че ако инвестират в алтернативни източници ще имат много по-големи печалби.

 4. Попов
  29 Nov 09
  5:45 pm

  Германците къртят мифки! 🙂 За пореден път.
  Да, ама си нямат НЕК, EVN, ЧЕЗ, ОЧЗ, КГБ, ДС и други такива „красиви“ структури, които да спират прогреса заради собствените си грандиозни планчета и монопол.

 5. Севдалина Пеева
  29 Nov 09
  7:56 pm

  Плановете на нашите „пишман енергетици“ са грандиозни само в техните очи. Гадните капиталисти нещо не могат да ги оценят, само на чичо Иван му харесват, нали руснаците като наште не са забелязали, че не сме 1960, а 2009…
  Между другото само преди няколко дни четох, че поради трайното покачване на температурите добива на газ и петрол в Русия става адски труден – цялата добивна инфраструктура е разчетена за заледени почви, а те в момента са на каша през голяма част от годината и това води до страшни гафове. Добивът им се оскъпява неимоверно и непрекъснато имат аварии. Неслучайно Медведев започна да приплаква през ден, че са много изостанали технически и не трябва да разчитат само на ресурсите си. Докарали са я дотам, че не могат да си изкопаят, каквото имат. Това обаче нашите енергийни стратези хич не ги интересува. Което е страшно при положение, че сме тотално зависими от руските доставки.

 6. @ Ангеле От една страна е добре, че има субсидии, защото иначе едва ли щеше да има търсене с такива размери на соларни панели и т.н. А без търсене няма индустрия и следователно, щеше да стане много, много по-бавно – защото икономиките са насочени към по-големи печалби, а не към устойчиво развитие – както и МНОГО, МНОГО хора, банки и инвеститори. С други думи няма какво друго да накара хората да инвестират в/ и развиват една зелена индустрия, от едни икономически стимули. Ако трябваше да се чака да не може вече да се живее на земята, за да започнат да развиват соларните панели например – можеше да е твърде късно. Сега поне има напредък и индустрия. Но това е нещо ново, в което никой няма опит. Цената ще я плащат данъкоплатците, има криза, а населението застарява. Има икономически проблеми и държавни дългове. Като към това се прибави и изкуственото допълнително стимулиране на една зелена индустрия, отново за сметка на бюджета и данъкоплатците за 20 години напред – картинката става особено непредсказуема в дългосрочен план – тези 20 години, но дава особено добри резултати в краткосрочен план – сега, когато управляващите трябва да се справят с кризата и да поддържат ръста. Както онзи град в Китай, това в Германия е подобно – разбирасе по-добро, но до какво, ще доведе. Може и да не е нещо, кой знае какво, но нали данъкоплатците, ще го платят, а ако и те не могат ЕЦБ трябва да напечата парички за да може да се плаща за този скъп ток, а вероятно и не само за него.

 7. Севдалина Пеева
  29 Nov 09
  8:41 pm

  Георги, за мен субсидиите в зелени технологии не са камък на шията на данъкоплатците. Сигурно някой ден, когато земята, водите и въздуха са напълно отровени, ще започне да се калкулира истинската цена на евтината енергия.
  При всички случаи е по-лесно и по-евтино да се пази здравето на хората и чистотата на почвите,въздуха и водите, отколкото после да лекуваме болните и да чистим край тецове и аеци – то след второто няма и почистване за хиляди години. По-добре тези пари да се дадат за по-скъп ток, отколкото за помпички за астматици и химиотерапевтици и социални помощи за инвалидизираните насила хора.

 8. Съгласен съм със Севдалина 🙂 Единствената причина да не плащаме 2 пъти повече за енергия е, че децата ни ще плащат 10 пъти повече за наша сметка. Точно като при комунизма, всички си спомнят с насълзени очи колко добре са живеели, пропилявайки бъдещето на децата си. Ехоо .. огледайте се!

 9. Това е така. Обаче, ако дойде момент в който държавата вече не може да субсидира толкова добре (Гърция например) и хората решат, че не искат да плащат за скъпият ток. Тези субсидии и тази индустрия са млади – а онези германците надуват нещо, което може да се окаже балон. Просто защото самото субсидиране изкривавя нещата, а те го правят в големи размери.

 10. Струва ми се, че държавите си играят на успешна политика. Дават стимули на зелени индустрии например, но за сметка на данъкоплатците индиректно. Вместо това, ако вдигнат акциза за петрола и парите от приходите отидат за да се стимулират същите тези зелени индустрии, ще се получи двоен ефект – горивата ще поскъпват плавно, а от там и стимулите да се премине към зелена енергия. Включително и електроавтомобили. С едно постепенно поскъпване на един такъв акциз например и парите да отиват за да се изкупува електричесвтото на по-високи цени (както се прави сега) дава стимул в двете посоки – намаляване на емисиите и преминаване към чисти енергоизточници и ел. автомобили. Но това би било доста по-непопулярно защото, ще засегне директно всички и може да доведе до инфлация и намаляване на ръста на БВП – т.е. непопулярно политически решение. Защо да се прави, като може да се остави тежестта да носят бъдещите поколения – а сегашното да си гледа кефа, както досега.

 11. Joro
  30 Nov 09
  10:37 am

  Е, ти това кажи сега, да дигнат акциза.. Нали се сещаш, че всички цени ще се повишат като следствие от тази мярка, („Бабо защо доматите ти поскъпнаха?“ „-Ами дигна се долара бабиното“) накои дори чисто спекулативно. И сега от акциза има някакви (немалки) постъпления. По-скоро пропан-бутана или природният газ да се освободят от акциз като по-щадящи ОС горива..

 12. Ех, жалко че и тук няма повече желаещи за слънчеви панели, колкото или поне на половина колкото са в Германия. Аз отдавна съм със слънчеви панели и съм страшно доволен от тях, а преди това какво ли алтернативно средство не пробвах…както се казва, каквото не е измислено – това не съм пробвал.

 13. Попов
  30 Nov 09
  11:25 am

  Евтиното винаги излиза скъпо. Евтини гориво/ток/въглища сега, но с падеж в бъдещето, т.е. за сметка на бъдещите поколения.

 14. @ климатици – колко пари даде за соларни панели и т.н. и всъщност за какво ги ползваш. Аз също съм заинтересован от соларните панели и техннологии. Имам няколко соларни зарядни за GSM и 2 соларни батерии за лаптоп, акумулатор,12V.

 15. Драгомир
  30 Nov 09
  5:01 pm

  Вероятно „климатици“ говори за панели, които произвеждат топла (гореща) вода, а не по-важния продукт – електричество. Ако се произвежда електричество и електрическите компании не ти го изкупуват, то тогава то за какво ти е??? Да си чистиш апартамнта с прахосмукачка, ако навън печет яко слънце?

 16. Да така е Драгомир за вода го ползвам както и за отпление,а не за електричество, но определено ми е по-добре от колкото да ме „дерат“ от . Топлофикация, сега поне ме „дерат“ само от ЧЕЗ, макар че да си призная сметките ми не са големи.

 17. Георги, на теб ти трябват за електричество, а моите както вече споменах са за битова топла вода и отопление с нея, така че не зная дали ще ти свършат работа.

 18. А те няма да ми свършат работа – но ако можеш да ми кажеш това с топлата вода, как може да ми свърши работа в апартамента -> 🙂

 19. Здравей Георги,

  ето тук можеш да видиш моите слънчеви колектори:

  http://www.bulclima.com/products/slunchevi-kolektori

 20. Недев
  06 Dec 09
  10:41 am

  Един от сериозните проблеми със субсидиите на ВЕИ или псевдоВЕИ (като "био"горивата) е колко енергия е вложена в тяхното производнство и инсталация. Бих искал да видя културен разчет в който пише колко енергия и материали са вложени в (примерно) соларните клетки и каква щеше да е вървръщаемостта им ако тази енергия се плащаше по цените, по които произведената от тях енергия ще се изкупува. Имам едно подозрение, че резултатите няма да са лицеприятни.
  Това, което е известно е, че за производството на "био"горивата често отиват над 100% изкопаеми горива и много над 100% отделен СО². Фактът че тези горива са изгодни за производителите се дължи на това, че те не плащат същите такси върху петролните горива И че впоследствие "био"горивата се продават с много по-ниски данъци и такси.

 21. Севдалина Пеева
  06 Dec 09
  10:53 am

  Недев, подобен начин на мислене винаги ме е озадачавал. Досега не съм чула някой разумно да изчисли за какво например си купува личен автомобил, колко километра планира да измине с него и кога ще му се "изплати" вложението; не съм чула някой да смята кога ще му се изплати плазмения телевизор или стъклената маса в хола. Упоритостта да се правят тънки сметки за алтернативните енергийни технологии е поддържана от многомилиардната петролна и въглищна индустрия…за съжаление хората съвсем повърхностно се хващат на тяхната кукичка. Да бъдеш здрав и да осигуриш чист въздух, вода и храна на децата си не трябва да се измерва в лекарства и процедури, когато здравето е необратимо разрушено. Много по-ценно е да не се стига дотам че да се грижим за инвалиди…
  А по въпроса за биогоривата също е обяснимо защо съществува толкова неразбиране – като верен сателит на Русия краят на петрола е тема-табу в БГ. Само че не след дълго ще се изправим пред жестоката реалност и васалната ни тъпота ще плащаме скъпо и прескъпо…

 22. Недев
  06 Dec 09
  12:55 pm

  Севда, съжалявам че си ми отговорила толкова бързо и първосигнално по тема, която според мен е много сериозна. Моля те, постарай се да помислиш по въпроса, защото той е много сериозен и си струва да бъде засегнат в сайта ви. За яснота ще дам примери, от които да видиш, че не става дума за "тънки сметки", а за преливане от пусто в празно:
  В много случаи, но особено в Бразилия и САЩ, горивото (дизел) употребено за производство на 1л "био"гориво е НАД 1л. Тънката сметка си я правят производителите, защото те този дизел си го пазаруват (примерно) по 30ст. литъра (вместо 1лв, щото не плащат никакви данъци върху него), а продават 0.7л "био"гориво за 70ст, защото то се продава на цената на дизела на бензиностанциите, а е освободено от данъци. На мен това ми говори, че ако съкратим във верижката производителя, ще спестим 0.3л гориво. Не си ли съгласна? От това, разбира се не следва, че биогоривата от следващо поколение (именно от целулоза, а не от въглехидрати и мазнини) нямат бъдеще. Изгледай обаче някое и друго филмче за производството на етанол от захарна тръстика в Бразилия или на царевица в САЩ и пак ще си говорим.

 23. Недев
  06 Dec 09
  12:58 pm

  Същата работа може да се окаже вярна за фотоволтаиците от настоящото поколение. Не успявам засега да намеря точни данни (продължавам да търся) но ако спекулираме малко, работата ще се окаже следната:
  Слънчевата енергия от соларни панели има цена от 28ц/КВч. Това е цената на производството плюс (малките) разходи за поддръжка, разделена на очакваната произведена енергия. Тези панели са (примерно) произведени с енергия, която струва (пак примерно) 6ц/КВч. Оттук следва, че ако над 20% от цената за производство отиват за енергия, то фотоволтаиците ще произведат ПО-МАЛКО енергия за целия си живот, отколкото е използвана за тяхното производство. И това не са "тънки сметки".
  Отново, както и за биогоривата, горните разсъждения не показват "вредността" на слънчевата енергия, а на слънчевите панели. Съвсем иначе стоят нещата със слънчево-термичните централи или с най-обикновените слънчеви бойлери.

 24. Севдалина Пеева
  06 Dec 09
  3:30 pm

  Недев, извинявай за прибързания коментар, освен това темата е прекалено широка, за да я изясним с по няколко изречения. За биогоривата от първо поколение си прав и вече никой не ги смята за сериозно начинание. Наистина там са наляти голямо количество субсидии, но това е минало. При фотоволтаиците всеки ден има нова информация за напредък – както за увеличаване на ефективността, така и за снижаване на цената. Нещата не са статични и ще се променят.
  Когато става дума за субсидии винаги има опасност от тях да се възползват не точно който трябва. Например в Италия имаше грандиозен скандал тази есен, защото мафията се наместила във вятърната енергетика. А вчера четох за рекордьор на нашата борса – гръцка компания, която претендира, че притежава патент за изграждане на вятърни паркове на стойност стотици милиони…за съжаление това се случва навсякъде ,където се намесва държавата и наистина трябва много воля, за да не се случи така, че всъщност само едни мафиоти се налапали с много пари, а пък ТЕЦ-овете продължават да пушат.
  Обаче точно в България ми се струва, че енергийната мафия предпочита големи – гигаватови проекти, които лесно се контролират и са много доходни и се страхуват от възможността да се появят 1 милион соларни покриви като в Германия или от коя да е друга технология, вещаеща децентрализация на енергетиката.

 25. Киров
  06 Dec 09
  10:50 pm

  Добра статия.

 26. Драгомир
  07 Dec 09
  2:49 pm

  Може би изводът който можем да си направим от забележките на Недев е:
  – Еко идеите изискват значителен и по-мащабен анализ. Това, че нещата винаги се подобряват – добре, но защо примерно соларните панели в Германия са толкова навлезли, след като общата оценка е негативна? Да се изчакат панелите от ново поколение и тогава да се „запасяват“ с такива.

  Ето още един елементарен пример: Когато хората програмират, то ефективността на програмите им се изразява единствено в това колко памет заемат и колко бързо се изпълняват. Е да, но колко енергия алгоритъмът консумира – това на практика никой не гледа, а никак не е лошо да се прави.

  Енергията, която се спестява вообще не е без значение, ако става въпрос за твърде популярен софтуерен проект.

 27. Tomasz
  11 Dec 09
  2:59 am

  Специално за програмирането, от софтуерна гледна точка, колкото по-бързо се изпълни дадена задача, толкова по-малко процесорно време ще отнеме тя, което означава по-малко похабена енергия. А ако става дума за сървърни приложения, колкото повече свободно процесорно време, толкова повече клиенти на един клон.

  Но повечето компании предпочитат да вземат евти и бърз процесор, от колкото да се набутват с икономичен и бавен, да не говорим за милионите клокъри, които купуват захранвания по 1kW и изключват idle режима на CPU-тата …

  Не съм много сигурен, но май германците ги заблуждават, че ще им плащат големи пари за киловатчас, но им слагат електромери, които „въртят“ в двете посоки … съответно „ще им платят“ само ако „произведената енергия надхвърля използваната през месеца“ (само разликата), което на практика не се случва. А ако „централата“ е над 5kWp тогава субсидията е доста по-малка …

 28. Tomasz това което казваш не е вярно. Плаща се всичката произведена енергия в Германия, разбира се след като се сметне разликата с потреблението (реално няма никаква разлика дали ги плащаш по отделно или не). Хората в Германия си получават парите, това да не ти е България да те цакат отвсякъде.

 29. Tomasz
  16 Dec 09
  5:31 pm

  За България не знам, но определено от това, което четох за UK, хората получават произведеното минус използваното, а рядко произведеното е повече от използваното.

 30. Ключар
  07 Feb 12
  4:35 pm

  За съжаление дори няколко години след тази статия България е на почти същото място, къдто е била и през 2009г- по-точно до кривата круша. Дано в бъдеще, па макар и далечно се прави повече по въпроса с вятърната енергия, фотоволтайците и т.н. възобновими енергоизточници. Имаме мнооооого да вървим докато стигнем положението на Германия през 2009г.
  ключар климатици

 31. Атанас
  07 Feb 12
  5:53 pm

  Тук са го съчитали добре http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija когато има много вятър т.е. излишен ток с електролиза се прави водород и т.н. Проблема на тока по принцип е съхранението и това е големия проблем на тока от вятър и слънце.

 32. VODOROD25
  07 Feb 12
  10:03 pm

  Ммда, интересен разговор…. ще се включа…но ще бъде утре, защото стана късно
  и съм уморен. По принцип и Георги, и Недев и Севделина имат право за някои от
  нещата, за които говорят и изказват определени твърдения.

 33. Tonchev
  08 Feb 12
  12:27 am

  Едно елегантно синергично решение за съхранението на тока е интеграцията в интелигентни мрежи с акумулаторни зарядни станции за ел коли и зареждаеми хибриди

  http://tonchev.net/bg/cars/e%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4/152/

 34. Атанас
  08 Feb 12
  8:31 am

  Тончев – кажи моля по новия закон за ВЕИ ако си сложа фотоволтаик- когенерация http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 държавата ще изкупува ли тока??? ако ли не да мисля само за топла вода http://greentech-bg.net/?p=3485

 35. Атанас
  08 Feb 12
  9:37 am
 36. Tonchev
  08 Feb 12
  11:07 am

  Aтанасе, аз тук показвам само мои неща, които реално работят в практиката.
  Изобщо не показвам лабораторни опити. и разликата е огромна. Пътят от лабораториите до практиката е твърде дълъг и в повечето случаи се прекъсва.

  А популярното мнение за термоядрения синтез, е че е много хубаво, ама не е готово. Както повече популярни мнения- то е невярно.

  Няма по-обективен и убедителен начин да докажеш нещо, от това да го направиш, покажеш и докажеш неговата ефективност

  Ето виж една фотоволтаична инсталация с рефлектори в действие

  http://tonchev.net/bg/solar-energy/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/47/

 37. Tonchev
  08 Feb 12
  11:12 am

  Атанасе, няма по-евтин транспорт, от този със слънчево електрозахранване
  виж схеми за това

  http://eldrive.eu/charge.html

 38. Tonchev
  08 Feb 12
  11:15 am

  Атанасе, няма по-евтин транспорт, от този със слънчево електрозахранване
  – виж прототип в движение на

  http://tonchev.net/bg/cars/a-simple-electric-solar-car-do-it-yourself-diy/205/

 39. Атанас
  08 Feb 12
  12:40 pm

  Значи енергото ще ми изкупува тока от фотоволтаика за 20год. на 0.60лв. и остава да реша дали фотоволтаик с рефлектори или когенерация или просто само топла вода,и ми е съвестно да задължавам бълг.данъкоплатец да ми изкупува тока 20год. на 0.60лв. след като се изплащат за 7-8год. – просто съм такъв и ще се боря и нещата са много сериозни и 50трилиона не са много http://www.greentech.bg/?p=21201 и всичко може да се избегне ако се прояви разум с милосърдие.Доклад на ООН от 2000год. – ако в богатите страни от всеки човек се отделят 3$ НА МЕСЕЦ няма да има хора коити да умират от болести на глада и мръсната вода.

 40. Tonchev
  08 Feb 12
  2:55 pm

  Aтанасе, фундаментална характеристика на човека е неговата алчност. Тя има положително значение за развтие на прогреса като цяло, но носи огромни мъки на милиарди хора. И това е важната причина за увеличаване на разликата между бедни и богати.

  Един добър начин бедните да се отърват от мизерията е ЗНАНИЕТО. Ако ние знаехме повече, щяхме да бъдем по-добре. Затова тук аз непрекъснато пиша да спреш да казваш какво са направили другите. А те са го направили, главно, защото са ЗНАЕЛИ как. Ако знаеш – дават субсидии да го направиш
  виж:
  http://www.b2b.bg/90.html

 41. Атанас
  08 Feb 12
  3:50 pm

  Тончев – субсидиите са с над 12% лихва и нещата са много по-сложни защото САЩ и ЕС са пред фалит и те го знаят щом аз го знам и тук http://www.investor.bg/drugi/128/a/kyde-sa-15-te-trln-dolara-dylgove-na-sasht,129606/ не се казва че освен 16трлн.$ държавен дълг има и още около 30.000.000.000.000трлн.$ частен дълг на фирми и граждани и м-р Дянков има един до 2.000.000$ ипотечен кредит в САЩ.В РБ-я държ.дълг е 16% но частният е 100% и същевременно БНБ казва че гражданите имат 30.000.000.000млрд.лв. на влог и Премиера се лигави или е неук ‘щото неказва в проценти съотношението т.е. дали 90% от тези 30млрд.лв. не са в 10% от гражданите

 42. Tonchev
  08 Feb 12
  7:30 pm

  Атанасе,
  Субсидии означава, че ти подаряват пари, какви лихви, какви глупости пишеш ???
  Лихви взимат банките, но те не дават субсидии, а заеми. Прави разлика.

  И в момента у нас дават субсидии. А САЩ НИКОГА няма да фалират, Както и Гърция няма да върне кредитите. А ние ще продължаваме да сме зле. Една от причините е, че не си искаме субсидиите.

  Виж субсидиите за фотоволтаици на

  http://www.tonchev.org/pv.html

 43. Атанас
  08 Feb 12
  8:07 pm

  Тончев – еврофондовете дават парите след 2-3год. и първо трябва да си сложа ВЕИ на покрива и след това ЕС ше ми върне пари като субсидии както и да си санирам жилището – Тончев не се прави на “ощипана булка“ че неразбираш к’во казвам

 44. Tonchev
  08 Feb 12
  10:39 pm

  Атанас-e разбирам, че не си получавал евросубсидия.

  Но, пък обилно даваш мнение за нещо, което не знаеш.Да не ти припомням за лихвите на субсидиите и как горивото определя компресията в ДВГ и други глупости, които пишеш тук от много месеци

  Само ще ти кажа, че първо се одобрява субсидията и после изпълняваш проекта. ПРедварително направени проекти просто НЕ СЕ субсидират. А програмите работят могат да работят с аванси и междинни плащания, а не накрая да се плаща само.
  виж на
  http://www.b2b.bg/indexbg.html

 45. Атанас
  09 Feb 12
  7:29 am

  “След това има стъпка с до 3 000 000 евро субсидия за серийно производство и излизане на пазара “ – пожелавам ти всички твои патенти в серийно и на пазара.

 46. Tonchev
  09 Feb 12
  1:20 pm

  Благодаря.
  Статистиката показва, че една твърде малка част от патентите отиват до пазара. но пък най-печелившите продукти винаги са по патенти – такива са фактите.
  А за моите патенти не се грижи – внедрени са милиони пъти от 1980 г. насам

  виж някои от тях на
  http://ecoteck.net/

 47. във ВЕИ е бъдещето и дано по-скоро хората осъзнаят този факт. да се надяваме, че с новия закон за възобновяемите източници да се изгладят разминаванията и недомислиците, с които ежедневно се сблъскват хората решили да строят ВЕИ. можем само да се надяваме.

 48. Tonchev
  12 Mar 12
  11:55 pm

  В новият закон за ВЕИ, както и в стария, става въпрос САМО ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ СИСТЕМИ.

 49. Tonchev
  12 Mar 12
  11:58 pm

  А бъдещето е в ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ЕНЕРГЕТИКА, ДАЖЕ И С В Е И

  виж иновативни примери на

  http://www.b2b.bg/90.html

 50. Osaka
  16 May 12
  9:45 am

  Докато не си изолираме добре жилищата и не поставим икономичниклиматици за какви ВЕИ можем да говорим?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>