GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

10 неща, които правят един град „зелен“

December 5, 2009

5850122_b286d45994

Всеки ден обитателите на градовете по света се увеличават със 180,000 души. Очаква се през 2050 година 75% от световното население да бъде градско. Тази концентрация оказва огромно влияние върху нивата на замърсяване и въглеродните емисии. Но също така дава възможност за осъществяване на промени, които да повлияят върху живота на много хора едновременно.

Какво прави един град „зелен“? Ето 10 основни характеристики:

Обширни паркове

gulhane-park-istanbul

„Парковете са дробовете на града” – казва архитектът на Central Park в Ню Йорк Frederic Law Olmsted. От 500-годишния Giardino della Guastella в Милано до Discovery Green в Хюстън, парковете осигуряват място за забързаните градски жители да поемат дълбоко въздух, да се отпуснат и да усетят връзката си с природата. И още нещо много важно – те намаляват т.нар. heat-island effect, създаван от асфалтовите настилки и бетона. Има даже научни доказателства, че зелените площи влияят благоприятно на психическото и физическото здраве.

Ефективен обществен транспорт

new-york-city-subway

Жителите на Пекин и Лозана се радват на лъскаво ново метро, докато в Мексико сити, Истанбул и Лос Анжелис градските автобуси се движат в специални ленти. Независимо дали са high-tech или по-простички, решенията, които помагат на хората да се придвижват в града бързо и лесно без да се нуждаят за това от собствен автомобил са ключов елемент на „зеления“ град.

Качествени обществени пространства

stroget-pedestrian-zone-copenhagen

Сред извисяващите се многоетажни сгради и натоварените градски булеварди в един наистина „зелен” град има място и за хората – специално построени, реновирани или отвоювани от трафика пространства, където човек може спокойно да се разхожда или да се среща с приятели. Това може да е High Line в Ню Йорк – стара железопътна линия, превърната в пешеходна алея или прочутата пешеходна улица Curitiba в Бразилия, подобни места не само насърчават хората да се движат пеша, но и дават възможност за нормални социални контакти.

Велосипедни алеи

critical-mass-bike-ride-vancouver

Въпреки че разстоянията в градовете предполагат удобно придвижване с велосипед, натоварения трафик и грубите шофьори превръщат колоезденето в града в неприятен и направо опасен избор. В градовете, които са удобни за колоездачите, са осигурени специални ленти и места за паркиране на велосипеди, съществуват даже системи за наемане на велосипедите, както и удобства за пренасянето им с автобуси или влакове.

Зелени сгради

green-roof-epa-building-denver

Въпреки че има корпорации и държавни структури, които считат, че смяната на дограмата е достатъчен знак за тяхната екологичност, вече има примери на далеч по-радикални постижения по отношение на зеления дизайн и енергийната ефективност. Добре обмислено проектиране, зелени покриви, подходящи строителни материали – елементите на зелените сгради често са били тема и в нашият сайт.

Успешни програми за рециклиране и компостиране

new-recycling-bins-san-francisco

Рециклирането и разделното изхвърляне на отпадъците се е превърнало в нарицателно на индивидуално действие, насочено към опазването на околната среда и на изчерпващите се ресурси. Но за да бъде осъществено успешно това индивидуално действие е необходима умна и работеща система за събиране и обработване на разделените отпадъци, подходящи съдове поставени на подходящи места, инсталации за обработка на отпадъците… удобствата в един зелен град стигат по-далеч от кофи за пластмаси,бутилки и хартия. Задължително трябва да има условия за рециклиране на строителни отпадъци, батерии, дребна електроника, енергоспестяващи крушки и всякаква техника за бита. Както и системи за пречистване и многократно използване на промишлени води, компостиране на хранителните отпадъци, като целта е минимум отпадъци да достигат до сметищата.

Градоустройство

mixed-use-development-washington-dc

Доброто планиране е най-важното условие за това един град да бъде зелен. Пример за това може да бъде Хамбург. За разлика от други градове, които непрекъснато завземат нови и нови територии, в Хамбург е реновирано старото пристанище и превърнато в успешен микс от жилищни сгради, офиси, пешеходни зони и търговски центрове. Подобни проекти дават нов живот на съществуващата инфраструктура, която така или иначе е в пределите на града.

Зелени лидери

climate-action-st-paul-state-capital

Не всеки кмет е „рицар на блестящ велосипед” като Лондонския Boris Johnson, който сам инспектира улиците на града. Но и в други градове по света в кметствата и общинските съвети има истински зелени лидери, като кметовете на Сан Фанциско, Атланта и  Остин или като градските съвети в Марбург и Ванкувър. Разбира се гражданите трябва активно да изискваме и да подкрепяме своите лидери в превръщането на градовете в зелени и удобни за живеене.

Умна енергийна политика

solar-array-barcelona

Превръщане на енергийната ефективност в норма и поощряването на енергията от ВЕИ. Тук можем да цитираме и един български пример – откритата само преди дни когенерационна система за производство на електрическа и топлинна енергия от отпадните води на София с мощност 3 MW.

Зелени развлечения

Q4Z2283_final_jpg_485x485_upscale_q85-199x300

Зелен не означава скучен в никакъв случай – дискотеки с  дансинги, които генерират електричество, рок-сцени и коледни елхи „на педали”, пазари за местни екологични продукти…списъкът ще се увеличава, заедно с увеличаването на броя на зелените градове по света.

А вие какво бихте казали за града, в който живеете? С колко от горните зелени характеристики може да се похвали?

По материали: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градоустройство, градска среда, зелен град, зелени покриви, устойчива градска среда

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>