GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Какво се случва в Копенхаген

December 6, 2009

Ако искате бърза и прегледна информация за най-важното, което се случва на срещата в Копенхаген, можете да се възползвате от чудесното „комюнике“ – Climate Scoreboard в реално време от  climateinteractive.org

В морето от информация по темата избрахме да ви препоръчаме някои много добри статии, анализи и интервюта:

Великолепен текст на Zachary Shahan за ролята на страха в начина по който се третира темата за климатичните промени.

„Climate deniers, hold your fire!“ – от Andrée Zaleska във Grist.org

За какво се бори България в Копенхаген – като страната в Европа, за която се очаква да пострада най-много от климатичните промени поради изключителното намаляване на водните ресурси, позицията и действията на България са както винаги напълно неадекватни…

ИНТЕРВЮ с Бьорн Ломборг, публикувано отново в „Дневник“ – „Вярвам в затоплянето, но не и как се борим с него“

Има ли научен консенсус по темата за климатичните промени и за какво всъщност спорят учените – Chris Goodall в Carboncommentary

Inhabitat’s Green Guide to COP15 и Inhabitats event picks for the Cop15 climate conference

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, климатични промени, политика

 1. akafazov
  06 Dec 09
  7:32 pm

  Третият проблем който виждам е защо всичко се върти около средната темперетатура. Климатът като цяло е много повече от среднатата стойност на темтературата.

  Другото нещо е, че глобално затопляне се приравнява към замърсяването и изхвърлянето на вредни вещества в околната среда. СО2 в този случай е хубаво нещо, трябва да се борим за повече СО2, за да могат растенията да живеят. Другите токсини, които се изхвърлят в океани, реки, почви и въздуха обаче, никой не говори за тях, според мен те са истинският проблем.

  А най-лошото е CAP TRADE, който е икономическо "решение" на съвсем различен проблем. Още един начин да ни таксуват и контролират всяка част от живота ни. Просто е жалко че глобалното затопляне се използва с мръсни политически цели.

  Не знам дали знаете, но глобално затопляне е измерено на всички планети в слънчевата система и няма никакви реални доказателства, че хората са го причинили. Може и да сме допринесли донякъде, но нашето влияние е толкова малко, че е трудно да се каже със сигурност каква е ролята на хората в целият този процес. Климатолозите не могат да кажат дори какво ще е времето следващата седмица, а бълват теории за глобалният климат и процесите от които се влияе, нещо което определено не е по възможностите им.

 2. E че аз не помня кога реакцията, „компетенцията“, действията или нещо друго на България е била адекватна.. та за климата ли да е?!

  akafazov, адски съм съгласен с теб. И да добавя че само с говорене, оплакване изкуствено внушаване на нещо (както стана с грипа) с нищо не помага. Имам познати в чужбина които споделиха че България е една от най-леко засегнатите държави от грипа но за сметка на това е държава в която най-много се коментира и така се насажда изкуствена паника сред населението. Същите тези познати ми споделиха и че за толкова време на избухвация от свински грип най-много 4-5 пъти да са чули по новините да се говори, а тука едва ли не ще те докарат до психоза. Леко се отклоних от истинската тема но мисля че е аналогично. Просто само си говорят но никакви действия не виждам… за жалост.

 3. Боби
  07 Dec 09
  3:01 pm

  Това е нещо, което и мен много ме дразни. Навсякъде се говори за глобално затопляне и въглеродни емисии, но от много време насам от никой не съм чул нищо например за изтъняването на озоновия слой. Продължава ли да изтънява или се възстановява? Този проблем е не по-малко важен за живота на Земята, а има пълно информационно затъмнение. А никой не смее да засегне и най-сериозния проблем, а той е че ние хората се множим като хлебарките и вече планетата не може да ни изхранва.

 4. Tomasz
  07 Dec 09
  6:16 pm

  Боби време е да спреш да гледаш телевизия 😉 Там се говори за неща, които са удобни за рекламодателите … съответно за бизнеса.

 5. Crooks and lairs
  07 Dec 09
  9:07 pm
 6. Севдалина Пеева
  07 Dec 09
  11:48 pm

  Crooks and lairs, докато те се надлъгват, ние пък можем да настроим климатика на 30 през декември и да ходим в офиса и у дома по потници, докато цяло лято сме си показвали ботушите и пуловерите, щото климатика може да охлажда до 18 през юли…
  Щото те са лоши, що пък ние да му мислим…и колко още неща можем да направим…
  Нали ще пострадат децата и внуците ни, нас какво ни засяга…

 7. общо взето каквото се е случвало винаги

 8. Tonchev
  17 Apr 11
  4:35 pm

  виж за еологичната „умна“ енергетика на

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>