GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Опровержение на теорията за глобално затопляне

April 22, 2008

Това е презентация от Професор Боб Картър от Австралия. Той е палеонтолог, геолог и има повече от тридесет години опит като учен. В презентацията си той се опитва да опровергае теорията за глобалното затопляне като представя данните с които учените разполагат и ясно показва как конвенционалната теория е научно необоснована и данните по никакъв начин не я потвърждават.

(гледай тук)

Трябва да си призная, че създаването на този сайт беше мотивирано от филма на Ал Гор „Неудобна Истина“. Истината наистина е неудобна, но през последните няколко месеца имах възможността да погледна и върху алтернативните гледни точки и за съжаление (или не) сега мнението ми е различно. В теорията за глобалното затопляне има няколко фундаментални грешки. Първо интерпретацията на данните е напълно абсурдна. Ал Гор твърди, че през последните години има повишаване на температурата с темпове, които са прецедент и най-важното че хората са причината за тази промяна. Гледайки данните на всеки би му станало ясно че първо нивото на температурата е напълно нормално. Да по-топло е от последните 100 години, но ако човек се вгледа в температурните амплитуди хиляди години назад е очевидно че е имало много периоди в историята, когато е било дори още по-топло. Другият въпрос за бързата промяна също е ясен. Няма нищо ненормално в нивото на покачване, единствено начинът на разпъване на графиките във филма на Ал Гор предават идеята че това е нещо прецедентно, което не е така.

Друга теория, която е напълно неосновна е че СО2 е парников газ и е причина за проблема. Като доказателство за това Ал Гор представя две графики, едната с нивото на температурата и другата с това на СО2 в атмосферата. Ясно се вижда съответствието между двете стойности, но заключението е че при повишаване на СО2 се повишава и температурата. За съжаление данните от експериментите показват точно обратното, не СО2 повишава температурата, а е следствие. В други думи СО2 не е причината, а съпътстващ атрибут на по-високите температури. Освен това СО2 е един от газовете, които правят живота на планетата възможен и е основен участник във фотосинтезата при растенията. Ако го нямаше, може би и животът на земята нямаше да е същият.

Друго нещо което трябва да се изясни е разликата между замърсяване и промяна на климата. Докато замърсяването е реален и сериозен проблем, то не е причина за покачването на температурите.

Друг проблем според мен са компютърните модели и симулации, на които разчита Ал Гор, за да подкрепи тезата си. Нека да ни е ясно, факта че някой прави сложни алгоритми, компютърни симулации и измисля сложни термини изобщо не означава че е прав. Дори някои от най-абсурдните измислици в света на науката идват точно от такива хора, които си мислят че са разгадали тайната на природата, като Дарвин, но нека не се отклоняваме. Учените не могат да кажат какво ще е времето след седмица, а смятат че разбират глобалното затопляне.

Да не говорим че учените които цитира Ал Гор не съществуват. Докладите са пълни с хора, които изобщо не знаят че са включени във тях. Някои изобщо не са се раждали. Лъжа е също това че има консенсус. Единственото по което има консенсус е факта че в последните години температурите се повишават, но е и по причината.

Ще се радваме да чуем и вашите коментари по темата.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: ал гор, глобално затопляне, Климат

 1. atanas
  27 Jul 11
  1:20 pm

  Като замисъл валутният-ЕС е добър но се правят много “вратички“ за корпоративни интереси и прекалиха.Италианският журналист Паоло Барнард твърди ,че “ В Европа бе извършен държавен преврат….“ http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1514 Това което ме уплаши в филма от 12и19.06.2011год.по “Скат“е че ЕС може да обявява война без резолюция на ООН което е ‘ъ’бсурд.Сега ще връщат крушките с нажижаема жичка щото имали много живак.

 2. atanas
  27 Jul 11
  1:32 pm

  ЕС връща крушките с нажижаема жичка щото енергоспестяващи лампи при счупване изтича живак 20пъти над нормата и отделно тези лампи излъчват лъчи които озоновият слой спира при слънчевите http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2523751

 3. Tonchev
  27 Jul 11
  2:38 pm

  atanas-e
  пишеш
  .“.трябва да разбереш какво значи 66% от хранителните стоки да са внос за икономиката ..“ Смешто е това в цифрово изражение
  над 3 000 000 000 милиарда долара годишно е вносът на гориво – ако се мине на слънчева електрическа тяга (само 10%) в транспорта, ще се спестят стотици милиони долари годишно.
  Ако се спре само проекта АЕЦ Белене ще се спестят също стотици милиони долари годишно
  Ако не беше правен ВЕЦ цанков камък, щяха да се спестят 1 000 000 000 евро, които никога тяма да се върнат и вече имаме най-голямото бетонно блато у нас.

  Така, че като четеш разни статистики имай предвид само горните три примера и ще разбереш защо ставаме по-бедни. Изобщо не гледай % на вносните храни – само гледай да са читави.

 4. atanas
  27 Jul 11
  7:12 pm

  Тончев – най-бързото съживяване на икономиката и с най-малко инвестиция е селското стопанство.Ако 80-90% от консумираните хранит.стоки и в РБ-я са родно производство означава стотици хиляди нови работни места.Иначе за петрола е така и затвориха “Лукойл“ и някъде четох че руснаците искат да е местят в Румъния,и като отмъщение за “БЕЛЕНЕ“,и ще съдят НЕК.
  Тончев въпроса ми е – какво произвежда РБ-я??? и какво може най-бързо да бъде съживено като производство??? и с най-малко инвестиции???Икономиката като стратегия е проста – потребление на произведено в РБ-я – от хранителни стоки до автомобили и гуми за тях.Искам ел.коли но с части “made in BG“ включително и ВЕИ-технологии произведени у нас.Иначе казано за РБ-я неостанаха много пазарни ниши и ако продадат земята или под аренда за 20-30год. тогава вече идва страшното.

 5. atanas
  27 Jul 11
  7:30 pm

  засечените пари от БНБ – пращани от емигрантите са около 2.000.000.000млрд.евро за 2010год. което е повече от чуждите инвестиции.Икономика без производство фалира и РБ-я се крепи на тези 2-3млрд.евро ,но се вижда края и дано ни се размине “Виденовата зима“ и фалит на банките.Положението е много сериозно – ЕС ще ни глобява за пречиствателните станции плюс “нитратната“директива за фекалиите.80.000 фермера до края на 2011год. трябва да станат 1-категория иначе няма да се изкупува млякото плюс съхранение на фекалиите и затова пиша за биогаз.До 2020год.50% от битовите отпадъци трябва да се рециклират иначе глоби от ЕС. Положението е трагично и мнозинството незнае за какво става въпрос и какво може да стане скоро ако не се вземат спешни мерки,и ще си говорим след 6-месеца.

 6. Tonchev
  28 Jul 11
  12:02 am

  Най-бързото съживяване на икономиката atanas-e и с най-малко инвестиция e с АКЪЛ, пък и за селското стопанство да е.

  Ето, тези дни пак наши деца спечелиха златни медали на световно по математика. А това са ученици от прогимназията – после следват гимназиите и накрая университетите доубиват всичко

  Героите са мутри, Най-голямата мутра е премиер. А докторите и инженерите са в чужбина – това е проблемът. А пари дават 90% евросубсидии за иновации – ама няма кой да ги вземе. Виж как се взимат на http://www.b2b.bg/indexbg.html

  Иначе масата гледат чалга, мач и сериали – това е.

 7. Tonchev
  28 Jul 11
  12:06 am

  Никакви директиви няма да ни спасят atanase-e – Пак ще отложат сроковете и ще ни глобяват – ние сме си добре в Лай- -та – това е.

 8. atanas
  28 Jul 11
  9:27 am

  Tончев – подписали сме Лисабонски договор и трябва да се съобразяваме с това като страна по договора,и ще ни глобяват като неизпълняваме директивите на ЕС. Тежко ми е и боли когато гледам и знам за какво става въпрос отделно ЕС ни дава 10млрд.евро а ние неможем да ги усвоим.Добре че м-р Плевнелиев си разбира от работата за да усвоим парите за магистрали и саниране.Но от тези 10млрд.евро най-много са за селското стопанство – 6млрд.евро за периода 2007-2013год.
  Положението е трагично плюс изтичането на учените хора на вън.Едно време Левски е ходил от къща в къща , а сега имаме “нет“ и можем по-лесно без усилия да “събуждаме“ хората ,и като информация. Неукоста е голям бич с неинформираноста плюс дезинформираноста като манипулация.

 9. Tonchev
  28 Jul 11
  9:33 am

  така е atanas-e
  затова предлагам начин да се усвоянат парите от ЕС по-лесно
  виж как
  http://www.b2b.bg/indexbg.html

 10. atanas
  28 Jul 11
  6:10 pm

  Тончев – по програма конкурентноспособност и иновации е така но аз пиша за най-големите субсидии – 6.000.000.000млрд.евро за селското стопанство от 10-те млрд.евро до 2013год.Новия министър/екскмет на Габрово/ по усвояването на еврофондовете каза че при най-добрият случай/теоретично/ можем да усвоим до 60% от тези 10млрд.евро до 2013год.Основният проблем на евросубсидиите е че се дават след 1-2год. и аз трябва да взимам пари от банката с 10-15% лихва,и кой си пълни “гушата“ от цялата работа??? -отделно се оскъпява проекта и т.н.Затова кратко казано – държ.банка с 1% лихва за селско стопанство и саниране ,и за инсталиране на покривите на къщите на ветрогенератори с вертикална ос и фотоволтаици с “умна“ мрежа за управление на консумацията на ток.

 11. atanas
  28 Jul 11
  6:14 pm

  Препоръчвам книгата “Лихвата – рак на обществото“oт Владимир Богданов http://star05.net/viewpage.php?page_id=8 и Силвио Газел през 1918год.казва/стр.13/ че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма. На стр.105 проф.Маргарет Кенеди го казва точно -“Отговорните за сегашната финансова система знаят ,че така неможе да се продължава дълго….“,и трябва да се прочете цялата книга “Лихвата рак на обществото“ – еволюция/стр.109-110/ щото може да стане революция от социално недоволство и безработица ,и трябва спешни мерки.Отделно “Къде се провалиха икономистите?“- http://greentech-bg.net/?p=2147

 12. Tonchev
  28 Jul 11
  9:35 pm

  пари от банката не се веземат atanas-е по конкурентносопособност. Представяш фактури и ги осребряват. Плащат за АКЪЛ – 90 субсидия – не за трактори и хотели. Казва се лицензионни догонори, с които си купуваш АКЪЛ – интелектуална и индустриална собстевност – изобретения и търговски марки …
  виж как
  http://www.b2b.bg/90.html

  У нас само 1% от активите на фирмите са такива – АКЪЛ – А в САЩ са над 80%
  ето това е разликата накратко
  Резултат
  САЩ са най-богата страна , а ние най-бедната и то не само в Европа.
  Аз не съм против селското стопанство, но с АКЪЛ, а не с измами.

 13. atanas
  31 Jul 11
  8:04 pm

  Гледах филма от 24 юли 2011: „Бомбата – Черно море“ – http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1605 за сероводорода/Н2S/ и се уплаших.Филма е изчерпателен за да коментирам и проблема не е дали е скъпа или евтина технологията за добив на водород от сероводород а каква БОМБА се крие ,и може да убие милиони

 14. Tonchev
  01 Aug 11
  10:03 am

  по-малко филми гледай Atanase и ще бъдеш по-спокоен.

  А иначе в Черно море неведнъж са наблюдвани пламъци – ама кой му пука-
  нали си имаме пожарникар да ги гаси !!!

 15. atanas
  01 Aug 11
  1:09 pm

  Тончев – проблема „Бомбата – Черно море“ – http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1605 за сероводорода/Н2S/ е сериозен но и може да се добива водород от Н2S за производство на ток.Най-важното е че се увеличава натрупването на Н2S в морето и след време се превръща в мъртво море ,и отделно ако гръмне сероводорода цунамито в Япония и атомните бомби ще са като играчка.При Черно море “далаверата“ е че хем се предпазваме от еко-катастрофа ,хем се добива енергия.

 16. Tonchev
  01 Aug 11
  2:30 pm

  така е atanas-е, но такива технологии не се развиват, защото е по-лесен контролът чрез доставките на нефт и газ – виж какво става, когато Лукойл спре …

  Това е то централизацията и монополизоцията

  Естественото решение е децентрализацията и демонополизацията

  и в енергетиката
  виж на http://www.tonchev.org/distrbg.html

  и в транспорта
  виж на http://www.tonchev.org/ecotransportbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>