GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Евтини биогорива от синъо-зелени водорасли

April 25, 2008

cyanobacteria

Учените от Университета на Тексас в Остин Проф. Браун и Др- Нобелс са разработили нов вид синьо-зелени водорасли, от които могат да се извличат големи количества биогорива като етанол и др. използвайки светлината и солена вода като енергийни източници. Учените твърдят, че ако технологията може да бъде съразмерена с големите мащаби на производство в индустрията (според тях напълно възможно), то водораслите могат да осигурят целите нужди от гориво на САЩ използвайки минимално количество земя без да оказват вредно влияние върху хранителният пазар.

Др. Нобелс е направил създал новото вородасло (което всъщност е вид бактерия) като е добавил гени, отговорни за производството на целулоза от друг вид нефотосинтезираща оцетна бактерия наречена Acetobacter xylinum. Новата бактерия произвежда чиста целулоза във вид на гел, която може да бъде лесно разградена до глюкоза. Тази характеристика преодолява недостатъкът на целулозата добита от разстения, която е трудна за разграждане, защото е високо кристална и смесена с други вещества (лигнини). По този начин не е необходимо използването на скъпи ензими и др. механични методи за разграждане на целулозата.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: бактерии, биогорива, етанол, целулоза

  1. Велик
    01 Jul 09
    5:06 pm

    може ли да публикуваш още нещо по темета?

  2. Ами наскоро не ми е попадала интересна новина на темата. Разгледай другите публикации в сайта за биогоривата и водораслите, мисля че ще ти харесат.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>