GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

500 000 волта и вълшебна Тесла Коледна елха

December 23, 2009

Вълшебна Тесла Коледна елха в Австралия – благодарение на един провинциален лекар – д-р Peter Terren, който е намерил оригинално приложение на своята многогодишна страст към физиката, експериментите и електричеството. Доктор Terren отдавна е световна знаменитост благодарение на своите впечатляващи проекти, които милионите му фенове по света следят на неговият сайт tesladownunder.com.

Последното му 9-метрово произведение, посветено на коледните празници, е резултат на множество експерименти и за създаването му са използвани изключително „специални“ материали като рибарски прът, прикрепен на специална медна бобина, сифон, електричество от контакта у дома му, както и фотоапарат Nikon D300 и цветни филтри.

За снимките не е използван Photoshop или друг вид компютърни манипулации на образа, цялата тайна е в използваните цветни филтри.

Безспорно това е най-интересното коледно дърво за тазгодишния празничен сезон. И съм убедена, че австралийският ентусиаст и запален почитател на Тесла ще спечели фенове и у нас! Още великолепни снимки на сайта MediaDesign.

По материали от: popsci.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електричество, креативност, наука, тесла, физика

 1. Joro
  23 Dec 09
  4:35 pm

  Интересно. Само да отбележа, че към момента няма достъп до сайта, явно е предизвикал огромен интерес.
  Друго липсва текста „НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА ВКЪЩИ“, понеже опита е меко казано опасен, а по-надолу смятам да разкрия подробности за него. Напрежението е около милион волта (един MV), което означава искра дълга почти метър. Устройството показано на снимката се нарича трансформатор на Тесла (Tesla coil /буквално бобина на Тесла/). Представлява бобина с отношение на навивкитв първична/вторична намотка около 1/1000 (и повече). Първичната се състои от няколко (около 1о) навивки и може да е спирала лежаща в една равнина. И може да е дебело до 1 cm медна тръба (може да тече охлаждаща течност през нея) по която тече „ниското“ напрежение от контакта, но изправено и насечено на импулси. Импулсният генератор може да се направи с мощен тиристор, лампа триод, контактор или дори искрище (пространство през което прескача искра, но тогава ниското напрежение трябва да е няколко киловолта. Естествено изброените неща се комбинират с пасивни елементи (кондензатори и резистори) в схема, като им се съобразят параметрите (волтаж, капацитет, мощност, съротивление и др). Последно – цвета на искрите. Изобретателят „не ползвал фотошоп“ но използвайки различни филтри е наслагвал една върху друга снимки за да се получи ефекта. Светкавиците са синьо-бели. Не знам не се ли е сетил да намаже с лунинофор проводниците, тогава и нашиво би изглеждало така. HV искрите могат да светнат и двата вида луминофор (фото и електро), а ако беше се сетил да сложи ако ще и изгорели газоразрядни лампи наоколо… Да и това не може да го снимате с цифрова камера, защото ще я повредите ако сте на няколко метра.

 2. Драгомир
  23 Dec 09
  4:58 pm

  То защо му е да изглежда наживо, след като искрата си е една за снимка. Само ще похаби повече материал (вместо обикновен филтър).
  Мен много ме съмнява да е ползвал цифрова фотокамера. За да ѝ насложи снимките ще има доста трудности от хардуерно-софтуерно естество. Обикновената кинолента си е друго. Е друг е въпросът, дали не са се образували и рентгенови лъчи, които някак да могат да скапят допълнително лошо работата (то откривателят им Рентген точно при такива „игрички“ с високи напрежения ги е открил).

 3. Алекс
  23 Dec 09
  5:47 pm

  Освен електрически коледни дръвчета и много яка музика се прави чрез Тесла-бобина – http://www.youtube.com/watch?v=0KRja415Iwk

 4. Joro
  23 Dec 09
  6:19 pm

  Да, споменавал съм го тук. Модулирана искра, чрез ударни вълни..

 5. Joro
  23 Dec 09
  6:44 pm

  @Драгомир,

  С круксова тръба, да (Рьонген), но иначе и аз мисля че др. Терън е ползвал „аналогова“ техника, само че фотоапарат със задържане на затвора с един филтър, след което по същия начин с друг… Но не за всеки основен, забележете, че няма син цвят. Може и да греша.

 6. Попов
  24 Dec 09
  9:18 am

  Хубаво, ама тая елха е далеч от „еко“. 🙁
  Струва ми се, дори отсичането на една елхичка би било нанесло по-малко вреда на природата. 😉

 7. Севдалина Пеева
  24 Dec 09
  10:17 am

  Да, Попов, категорично не е еко. Това е само за запалените техничари сред нашите читатели, които не са малко. И както ми напомня Жоро:

  НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА СИ!!!!

 8. Website OK now

 9. Севдалина Пеева
  27 Dec 09
  12:20 am

  Попов, излиза че и двамата грешим – както виждаш 8-мият коментар е на самият Dr Terren и аз му писах. Ето какво отговори той:

  „Hi Sevdalina
  Not as much power as you think to get that picture. Perhaps 5-10 kW for 2 minutes. Enough to heat water for a few cups of coffee. And certainly far less than the thermal value/CO2 footprint of the wood for even a small tree.
  And, hey.. my previous project was the 100W LED which is likely to become the energy efficient replacement for street lights.
  Really, my projects are barely a blip on our electricity consumption.

  Cheers
  Peter“

 10. hatanasov
  27 Dec 09
  9:58 am

  Свежо: А тук с ТЕСЛА бяха унищожени сигурно 500000 Коледни елхи 🙁

 11. Обръщам ви внимание на блога си. Тема: Линеализирана физика

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>