GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Литиево-йонна батерия за дома

December 24, 2009

Panasonic Corp. планират да пуснат на пазара литиево-йонна батерия за домашно ползване, която може да осигури захранване на едно домакинство за цяла седмица.

„Ние сме първата компания, която ще предложи на своите клиенти модул за съхранение на енергия за домашно ползване. Освен това ние сме най-близо до осигуряването на всекидневни удобства, които не са свързани с отделяне на въглеродни емисии.“- похвали се в интервю президентът на Panasonic – Fumio Otsubo.

В понеделник Panasonic обявиха също, че са придобили над 50% от компанията Sanyo, което ги прави вторият най-голям производител на електроника в Япония след Hitachi, Ltd.

Слънчевите системи и горивните клетки могат да произвеждат електричество, но не могат да съхранят излишното. Ето защо ако собствениците на подобни инсталации желаят да са напълно независими от мрежата се нуждаят от системи за съхранение на енергия.

Очевидно за повече технически подробности ще почакаме известно време, но засега новата домашна литиево-йонна инсталация е планирана да бъде на пазара в началото на 2011.

По материали от: physorg.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, съхранение на енергия

 1. Драгомир
  24 Dec 09
  2:25 pm

  Както винаги най-важното не са казали – цената.

 2. Tonchev
  19 Feb 10
  11:19 pm

  Цената винаги е променлива, защото зависи от търсенето и предлагането. А себестойността, зависи от „тиража“ и технологията. Затова, и по ред други причини, цените могат да варират в широки граници. А за продукти, които все още не са в масово производство, всяка обявена цена ще е предпоследна.

  Акумулацията на вятърната енергия е все още проблем, който не е решен ефективно. За подобряване баланса на електросистемата с ВЕИ, електрическите автомобили могат да изпразват акумулаторите си (включително и ако акумулаторите им са маховични или други видове не електрически) в обществената елмрежа, Но няма да имат ток за движение. Хибридните plug-in хибриди по български патенти http://www.tonchev.org/hcarbg.html имат тази възможност, без да рискуват потенциала за движение. Инсталации на ВЕИ, по български патенти, включително и за зареждане на ел и хибридни коли вижте на
  http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>