GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Светещи тапети на крачка от пазара

January 2, 2010

Само преди няколко години беше осъществен революционен пробив в областта на органичните светодиоди /organic light-emitting diode – OLED/ – една технология, чийто създател е самият Томас Едисон. Този пробив се изразяваше в създаването на техника за пропускане на електричество през луминисцентна мембрана, изградена от органични материали.
Футуристите побързаха да обявят началото на нова ера в архитектурата и интериорния дизайн, където самите компоненти на сградите и помещенията ще излъчват необходимата светлина, с което се елиминира нуждата от специални осветителни тела…обаче… практическото приложение се оказа свързано с доста технически предизвикателства.

Но вероятността всичко това да се случи в новото десетилетие е твърде голяма благодарение на базираната в Уелс компания Lomox, която е патентовала OLED-мембрани с нов химичен състав, благодарение на които до 2012 година на пазара ще се появят ново поколение луминисцентни „тапети“.

Неотдавна компанията получи приблизително $730,000 грант от Carbon Trust за да комерсиализира своята технология. Достойнствата на новият тип осветление са в това, че ефективността е 2 пъти по-голяма от ефективността на компактните флуоресцентни лампи и 90% по-ефективни от класическите крушки, които постепенно излизат от живота ни.

Средно 11% от разходите за електричество на една сграда се дължат на осветлението, така че използването на луминисцентни тапети би довело до снижаване на разходите с 10%. Но има и нещо много по-съществено от енергийната ефективност – качеството на светлината е изключително високо и напомня обикновената дневна светлина като при никой друг източник на светлина до момента.

По материали от: mnn.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: органични светодиоди, светодиодно осветление


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  tuareg70
  02 Jan 10
  1:21 pm

  Свежо: (thumb up) 🙂

 2. Уникално! Представяте ли си тази технология как ще развърже ръцете на интериорните дизайнери 🙂

 3. Крум
  04 Jan 10
  11:56 am

  Дам, а сега си представи цената на 10 квадрата тапети, при положение че OLED телевизор с диагонал 40 сантиметра струва към 2500 евро.
  Това с тапетите някой си го е измислял в движение.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>