GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„In Transition 1.0“

January 3, 2010

Много хубава статия на Jamais Cascio в Worldchanging прави паралел между проблема Y2K и края на петрола. Всъщност вие спомняте ли си вече проблем 2000? Фатализмът  и мрачните прогнози? Сега, в началото на 2010 ни изглежда смешна цялата тогавашна драма. Напрежението, което се поддържаше от техноманиаците и облекчението, че всичко се размина толкова безболезнено.

Само че щастливата развръзка дойде не въпреки притесненията на специалистите, а именно благодарение на тях, именно заради цялата дандания, която те вдигнаха и накараха експертите да обединят усилията си за разрешаването на кризата 2000.

Ако сега предупрежденията за края на петрола ви се струват като deja vu, имате право. Наистина темата се върти в единични специализирани блогове и гласовете на проповедниците на постпетролното бъдеще са слаби и изолирани.

Мултинационалните компании и политиците се опитват да ни убедят, че правилният път е икономически растеж и бизнес,такъв какъвто го познаваме… за да гарантират своите печалби и успешното приключване на своите мандати, за да предотвратят социално напрежение и конфликти.

Прогнозите за края на петрола се разминават помежду си от „вече се случи“, през „случва се в момента“ или „ще се случи в следващите 5, 10, 20 години“ до „няма да има край“. И допринасят за това желаното да измества реалността. Постпетролното бъдеще обаче със сигурност чука на вратата. И преходът към него ще бъде различен – в никакъв случай гладък и безболезнен за всички. Ще се отрази на всеки аспект от ежедневието на всеки един от нас.

Най-добрият възможен сценарий е да се повтори случилото се с проблема на хилядолетието. Най-лошият – да ни завари абсолютно неподготвени.

Вижте „In Transition 1.0“, първият подробен филм, посветен на Transition movement, създаден от тези, които го познават най-добре и го създават от нулата. Transition movement обхваща общности по целия свят, които се опитват да намерят решения, чрез които да адресират проблемите на края на петрола и климатичните промени. Правят го с много креативност, въображение и хумор – поставят местните икономики и общности на нова основа. Движението е позитивно, ориентирано към намирането на решения и най-вече забавно.

In Transition 1.0 from Transition Towns on Vimeo.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Peak Oil, transition movement


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  tuareg70
  03 Jan 10
  2:28 pm

  Свежо: 🙂

 2. Попов
  03 Jan 10
  10:02 pm

  Много интересно. 🙂 Благодаря, Севдалина!

 3. Zeitgeist-ve-4YK
  05 Jan 10
  12:58 pm

  Добре е харесва ми.Но сега погледнете и презентацията на Питър Джоусеф,основател на движението Zeitgeist Movement и филмите Zeitgeist,Zeitgeist Adendum… http://vimeo.com/7857584 😉

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>