GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Европа инвестира 30млрд. евро в електрическа мрежа за възобновяема енергия

January 5, 2010

Като част от плана за намаляване на вредните газови емисии под нивата от 1990г. в Европа ще се изгради електрически супер-грид, който ще поеме управлението и разпределението на енергията, произведена от новите проекти за възобновими източници. Цената на проекта възлиза на 30 милиарда евро и ще свързва офшорните вятърни турбини по бреговете на Шотландия, слънчева енергия от Германия, ВЕЦ-овете в Норвегия и приливната енергия на вълните в Белгия и Дания с огромният проект Дезертек, който ще усвои слънцето в Африка.

Новата мрежа ще свърже водната и вятърна енергия в Северно море със соларната от Африка и по този начин ще облекчи основният проблем с непостоянството и скъпото съхранение на енергията от алтернативните източници. Комбинацията от вятър, вода и слънце ще позволи по-голяма надеждност на енергийните доставки, тъй като тези три източника имат различна амплитуда и се допълват взаимно.

В момента Европа строи 100 гиватата офшорни вятърни мощности, които ще са достатъчни за 10% от нуждите на континента. Тъй като силният вятър обикновено се среща далеч от населени райони, наличието на модерна електропреносна мрежа е ключов фактор за усвояването на този ресурс.

Подобно на Европа, вятърната енергия в САЩ има потенциала  да задоволи около 25% от потреблението на ток, но липсата на инфраструктура е основен проблем.

Източник: CleanTechnica

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, Африка, водна енергия, вятърна енергия, Дезертек, Европа, електропреносна мрежа, енергия на приливите, слънчева енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>