GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Електрическите автомобили ще зареждат за 6 минути

January 10, 2010

Всички сме свикнали с удобното и бързо зареждане с бензин, газ и дизел. Определено ако зареждането на батериите на електрическите автомобили и хибридите можеше да става по подобен начин, те щяха да бъдат приети много по-радушно.

Sven Holthusen е ръководител на проекта EDISON към Siemens Energy Sector към датското подразделение на компанията. В рамките на проекта   EDISON се предвижда скъсяване на времето за зареждане на автомобилните батерии до 6 минути с увеличаване на мощността до  300 kW, така че то да става бързо и удобно, точно както всички се надяват да бъде, наместо зареждане от домашния контакт в продължение на много часове.

Международният гигант Siemens проявява удивителен вкус към иновациите. Неотдавна те се включиха в консорциум със  Statoil-Hydro и още инженерни компании, който ще работи по развитието на технологиите за добив и пренос на електричество от крайбрежни вятърни паркове.

В рамките на проекта EDISON пък си партнират с  Technical University of Denmark, изследователския център Risø-DTU, датската компания Dong Energy и местното електроразпределително дружество Østkraft, Eurisco R&D център и IBM.

Първата стъпка по проекта е разработването на 43.5 kW бързо зарядно устройство,  с което за 20 минути могат да се зареждат батерии при 400 Volt и 63 Amp; това  са типичните характеристики на мрежата, които са достъпни във всяко домакинство в Европа .

Следващата стъпка е разработване на технология за 6-минутно зареждане, което според Holthusen е най-бързото възможно при сегашното техническо ниво на батериите.

Ключов момент е да се тества как толкова бързо зареждане ще повлияе на мрежата, да се удостовери, че генерираните хармоници при включване/изключване няма да нарушат синхронността на мрежата. Изпитанията в реални условия ще се извършат на датския остров Bornholm.

Островът е избран заради високият процент на вятърна енергия, която се генерира там за нуждите на неговите 40 000 обитатели. това ще даде възможност да се тества как ще се държи мрежа, захранвана предимно от ВЕИ когато се увеличи броя на електрическите автомобили.

По материали от:   gas2.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, електрически автомобили, зарядни станции

 1. Ivaylo
  10 Jan 10
  6:04 pm

  оффф…

  всичко друго измислят, но не и и повишаването на автономността

 2. георги
  11 Jan 10
  4:34 am

  типичните характеристики на мрежата достъпни за всяко едно домакинство са 220V и 30A (6kW) на кръг. 400V в домакинство – трудно… а по 300kW за ширпотреба, ще падне глобалната мрежа 😉

 3. Драгомир
  11 Jan 10
  8:38 am

  Най-бъзризят начин за зареждане е за 5 секунди – устройство, което ти сменя разраденият акумулатор с втори, вече зареден. Освен механичното устройство и съответната конструкция на колата, то другото си е напълно стандартно, а ел. мрежата няма да се натоварва нелогично пиково.
  Както се казва, понякога хората се занимават с глупости – е няма лоша, нека творят (както обичам да правя и аз). Може пък идеята им да се прилага за друго (примерно за множество космически сонди, „приземяващи“ се на космически кораб – там където удвоявянето на батерията е неприемливо голям товар).

 4. Иван
  13 Jan 10
  2:19 pm

  Интересно откъде извадиха тези 43.5kW?
  Както и да го смяташ 400V x 63A = 25.2kVA.

 5. Киров
  13 Jan 10
  8:53 pm

  Някой знае ли да са решили проблема с теглото на батериите, техния живат (брой цикли на зареждане) и продължителността на експлоатация. Тези според мен са преди проблема за колко време ще се зареди дадена батерия.

 6. Joro
  13 Jan 10
  11:16 pm

  @Иван,
  Зарядни (като всяко нещо) се оразмеряват така, че да могат да понесат около 2 пъти (примерно!) повече мощност от нормалния режим. Иначе, почти правилно си сметнал. Тоест ако на джиесема му трябват 5W за да се зареди нормално, зарадното ще се направи за 10W. В противен случай, зарядното ще грее яко, GSM-a ще се зареди 2-3 пъти по-бавно и вероятно зарядното ще се повреди доста бързо. Ако някой е отварял евтина КФЛ и маркова 13W – ще разбере за какво говоря. Елементите на втората са видимо по-големи.
  @Киров,
  Къде пише, че са го решили? Тук работят в-ху проблема с товаренето на мрежата при зареждане. Общо взето всеки дърпа към своя проект / компетентност с цел да изкрънка… Иначе проблема е решен горе долу така: грубо 5000 цикъла по 100 км/цикъл (егати оптимистичните данни заложих, сегашните Li-ion са 1000 cycle) = 500 000 км. След като ги минете само с-щу 1/2 от цената на колата си купувате нова батерия. До тогава обаче може да са в употреба много по-добри батерии (има добри разработки) или дори да е разработена с-ма за рециклиране – „старо с доплащане срещу ново“. Другия проблем – масата – и тй е решен някак – поне 1/4 от масата и малко по-голяма част от обема (Li-ion са леки) е за батерията. За сметка на това контролера (цялата спец електроника) и мотора са доволно малки, а системата като цяло е по-ефективна от ДВГ. Изписаното до тук се отнася за сегашните материали на пазара и ако се зареждат по нормалния начин. Бързото зареждане може да ги намали наполовина. Нещо повече – не само ще намалее капацитетът на батерията, но и ефективността ще пада. Ще връща все по-малка част от вкараната енергия.
  Лично мнение – Драгомир е прав. Но проблемите са за да се решават.

 7. ktamen
  14 Jan 10
  4:36 am

  @Иван Вероятно имат предвид трифазен ток, тоест мощноста е равна на напрежението по тока по корен квадратен от три.
  @Драгомир това със смяната на акумулаторите е бошлаф работа, едва ли някой би се съгласил да остави чисто новия си акумулатор на някоя зарядна станция и в замяна да вземе някоя скапана батерия. Идеята има смисъл само за някоя фирма с много автомобили, например таксиметрова.
  Съвременните батерии имат два огромни недостатъка, малък капацитет и огромна цена, преди да се решат тези прблеми електроавтомобилите няма начин да станат особено популярни. На всички ни се иска да даваме по 2 ст. на километър наЧЕЗ вместо по 10 ст. на Лукойл само че към тези 2ст. трябва да прибавим още 20 ст. за амортизация на акумулатора (10 000евро цена и 100 000км пробег за целия живот на батерията). Иначе твърде бавното зареждане в 90% от случаите не е проблем, просто почти всички коли са паркирани 95% от времето, така че просто паркираш, мушкаш щепсела и готово, а и лесно може да се направи щепсела да се мушка автоматично.

 8. Драгомир
  14 Jan 10
  10:35 am

  Прав си ktamen това което предложих иска допълнително дообмисяне. Наприрем това колко нов акумулатор имаш не е важно, ако ти върши работа. Ще е необходима система за отчитане на консумацията, интегрирана в акумолатора – така ще може да се гарантира определен пробег (защото ще се знае колко нов е акумолатора). Освен това устройство за смяна на акумолатора не се инсталира толкова лесно, колкото например е да си опнеш един кабел до колата. Това е почти единственото решение, ако колата ти е на улицата. Но и това, което предлагат в статията си има своите недостатъци…
  Това което казваш, е основното: малък капацитет и огромна относителна цена.

 9. Joro
  14 Jan 10
  11:24 am

  Горивни клетки според мен оправят донякъде нещата.

 10. ktamen
  16 Jan 10
  3:12 am

  И аз мисля, че горивните клетки имат много голям потенциал, но поне засега цената им ги прави почти неизползваеми.
  Драго според мен единствения реалистичен вариант да си смениш батерията в Пазарджик и да продължиш за Пловдив, е ако акумулаторите са собственост на някоя голяма фирма и потребителите плащат депозит, само че за да е икономически оправдано съществуването на тази схема цената на километър ще се вдигне още повече. Така или иначе смятам, че тези които се занимават с бавното зареждане трябва да спрат да се занимават с глупости и да се опитат направят по-евтини акумулатори.
  Не-трябва да бързаме да отписваме и топлинните двигатели, проблеми създават използваните горива, а не самите двигатели, ако се използват повече биогорива (не само биодизел и биогаз, а и например дървени въглища получени от слама, листа и пр.) те не са по-вредни от елдвигателя.
  Аз сериозно съм обмислял варианта да си преправя колата на въглищен прах, ако допусках, че е възможно да регистрирам подобна дивотия в БГ, може би по улиците щеше да може да се види кръстоска между голф и парен локомотив.

 11. seso2884
  22 Jan 10
  5:39 pm

  Киров,
  Проблема с батериите (брой цикли на зареждане) е отдавна решен. Просто топърва разсекретяват една военна технология и …. ВОАЛА – батерии NANOSAFE- по нано технология на компанията Altairnano .Далеч по- безопасни , издръжливи , с по-дълъг живот(15000 цикъла) и зареждат за 10 минути. Колата на клипа (по долу) изминава 130 мили(209км) с едно зареждане.
  Разбира се както всяко ново нещо е много скъпо ….докато не го подхванат китайците.
  Клипа е от Изложението SEMA 2006 , Nevada :
  http://www.youtube.com/watch?v=KCkXwwEC2p8&feature=related

  Атова е тест за издръжливост на такава батерия и то за мотоциклет….запалиха се кабелите и стартера но батерията не се предава :
  http://www.youtube.com/watch?v=Mn1GjfiUkkw

 12. Киров
  22 Jan 10
  9:54 pm

  @seso2884
  Благодаря ти за инфото. Струва си при такъв ресурс.

 13. „Разбира се както всяко ново нещо е много скъпо ….докато не го подхванат китайците“ – много добре казано…

 14. avtogumi
  27 Jan 10
  6:56 pm

  Няма да се получи, докато не се източат всички сегашни ресурси. Особено това „черно злато“

 15. seso2884
  28 Jan 10
  9:40 am

  То „черното злато“ свършва след около 20 години , а може и по-малко , имайки в предвид че все повече китайци , индийци и др. започват да точат на бензиноколонките.
  Дано след арабите с нефта на опашката да не чакат руснаците с природния газ . 🙂

 16. Tonchev
  28 Mar 10
  9:02 pm

  Батериите следва да се зареждат и разреждат. А това е свързано със загуби. Затова евтиното решение е тролейни транспортни средства. без никакъв проблем с пробега и без никакво излишно тегло. разбира се – ограничение ще има при избора на пътя. Ако електричеството се генерира пряко по трасето на пътя – от фотоволтаици и от ветротурбини, а при недостиг от елмрежата, то никакви батерии не са нужни.

  Една българска патентована пътна система с рефелектроно усилени фотоволтаици вижте на http://www.tonchev.org/spvmagistrali.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>