GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Страхът от лошите идеи

January 10, 2010

„Има хора, които се страхуват от добрите идеи, идеите които са полезни и имат значение.  Добрите идеи носят промяна и това е плашещо.

Но има много повече хора, които се страхуват от лошите идеи. Идеите, които ни правят да изглеждаме глупаци, които пилеят време и пари или създават някакъв вид проблеми.

Проблемът е, че не можеш да имаш хубави идеи без да генерираш и голям брой лоши.

Художници, музиканти, писатели, счетоводители – всички ние имаме повече провали, отколкото успехи. Понякога се проваляме да осчетоводим операция или да изсвирим вярно нота. Можем да се провалим  да направим серия от картини или с проектирането на панаирен щанд.

И въпреки това ние успяваме далеч по-често от хората, които въобще нямат идеи.

Някой ме попита откъде ми хрумват всички мои добри идеи, обяснявайки ми че на него му е нужен месец или два за да има поне една добра, а изглежда че аз имам доста повече. Попитах го колко лоши идеи има всеки месец и той след кратка пауза отговори „нито една“.

И точно в това, виждате, е проблемът.“

От блога на  Seth Godin

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновативност, креативност


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  Earendil
  10 Jan 10
  7:22 pm

  Свежо: (thumb up)

 2. Драгомир
  11 Jan 10
  8:45 am

  Според мен количеството на добрите идеи е свързано с много нещо, но не и с кочисествоно на лошите такива. Например фактроти могат да са: количеството на мислене, начина на съсредоточаване, късмета, емоциите и много други.

  Това „количество мислене“ – споменато по-горе – може би е именно и следствието на появата на множество лоши идея, заедно с добрите. Това е като тотото – ако играеш, то може да спечелиш, но и често няма да печелиш. Ако не изграеш – 100% гаранция, че няма да спечелиш.

 3. По мое наблюдение, преди да стигнеш до добри идеи трябва да си натръпал опит с лоши такива…

 4. Марин Ивановски
  11 Jan 10
  11:11 am

  Аз предпочитам идеи, които решават проблеми, отколкото такива, измислени просто така, да има идеи.

 5. Това е естествено – добрите идеи вървят с лошите, изходът е един – записвам си само добрите а лошите все едно не са съществували. Виждате ли колко е просто!!!!

 6. Киров
  13 Jan 10
  8:48 pm

  За да имаш идеи трябва да имаш първо знания. Трябва да имаш готовност да приемеш и негативните отношения при поредния провал или неудачност. Освен това има и даденост наречена талант – да генерираш идеи.

 7. Венци
  14 Jan 10
  12:50 am

  Истина.

 8. ktamen
  14 Jan 10
  5:48 am

  Да измислиш самолет е нищо, да направиш самолет е нещо, да полетиш с него е всичко – Лилиентал.
  И най-брилянтната идея не струва абсолютно нищо, ако не я реализираш на практика, ако можех да осребря 1% от моите идеи сигурно щях да съм милионер, ама за мое съжаление нямам пари даже за цигари, значи това под шапката ми не е толкова ценно колкото ми се струва на мен.
  Киров, знанията понякога пречат, доколкото знам шевната машина с един конец е била изобретена от някакъв тъпанар, който бил толкова прост,че за разлика от професионалистите не е знаел, че такава машина не може да се направи, иначе е напълно вярно, че идеите на хора с твърде малко знания в съответната област почти винаги са не идеи, а идиотщини. Това обаче не трябва да спира аматьорите да мислят за решение на някакъв проблем, вероятно ще измислят някоя идиотщина, но макар и много рядко идеята може да е толкова тъпа, че да е направо гениална.

 9. Драгомир
  14 Jan 10
  10:15 am

  „шевната машина с един конец“ – тази машина да не шие случайно на принципа на плетенето на синжирче??? Този вид бод е много нестабилен – скъса ли се на едно място, то се разплита изцяло – но пък се ползва при някои места (където се счита, че конесът се изтърква доста слабо). Не виждам защо е бил наречен „тапънар“ – та професионалните шивачи не са професионални изобретатели, т.е. оценката е била дадена от непрофесионалисти?

  Относно идеите, които човек не може да реализира – да има ги. За сметка на това има място, където идеите ти не изискват никакво финансиране – в програмирането.

  Между другото ми стана интересно: ktamen в какви области са ти идеите?

 10. ktamen
  16 Jan 10
  2:20 am

  Професионални изобретатели няма – изобретател е този който решава ,че нещо може да се прави по-лесно по-бързо или по-качествено и за целта създава нова машина, приспособление, метод или нещо от този род – това не се учи. Някой да е чувал за училище или университет за изобретатели?
  Изобщо не съм сигурен дали изобретяването на шевната машина с един конец е била изобретена от аматьор, но мисля че е много вероятно да е станало точно така, както съм писал по горе. Лесното разплитане на шева в по-голяма или по-малка степен е характерно за всички шевни машини. Простотата на въпросната джаджа е това, което я прави гениално изобретение, а и разплитането не е толкова лесно (опитай се да отвориш чувал със захар без нож и ще се убедиш, че съм прав).
  Думичката тъпанар съм я написал за да илюстрирам какво би казал ( или поне помислил) един професионалист, ако някой аматьор започне да му обяснява как стоят нещата. Мисля, че точно това е темата на статията – не се притеснявай да кажеш на глас това за което си се сетил, само защото се притесняваш някоя умна глава да не те помисли за тъпанар.
  Идеите ми (ако изобщо мога да използвам тази думичка защото малко от тях са реализирани на практика и никоя не е получила широко разпространение) най-често се отнасят за машини, технологии и производства.
  От програмиране нищо не разбирам.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>