GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Мартин Ангелов и неговата сензационна KOLELINIA

January 15, 2010

Няма място за велоалеи в големия град? Не и според архитект Мартин Ангелов. Нестандартният му подход към проблема привлече съвсем заслужено вниманието на gizmodo , fastcompany , archdaily и   inhabitat .

Мартин Ангелов презентира своята Kolelinia и в София на TEDxBG. Необичайна, но не и непрактична, неговата оригинална идея грабва от пръв поглед. Тя осигурява сигурност и комфорт на велосипедистите, като в същото време изграждането на подобна система изисква минимални ресурси.

Още през 2008 Мартин се включва в международния архитектурен конкурс „Line of Site” в категорията „City Transportation Interchange”. Първоначалната му идея е да имитира скиорски лифт, само че без електрозахранване на системата. „Щурата“ му идея стига до финала през февруари 2009 в Лондон и печели.

В следващите месеци Мартин Ангелов добавя нови елементи, като персоналното приспособление за сигурност, променя някои от детайлите и в момента на сайта можете да видите третата версия на Kolelinia.

„Само времето ще покаже какво ще излезе от всичко това…“ – пише  самият автор. Ние му поднасяме нашите комплименти и се надяваме само след няколко години Kolelinia да свързва Студентски град и Ректората.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: велоалеи, велосипеди, обществен транспорт, устойчива градска среда

 1. xrh
  16 Jan 10
  2:12 am

  идеята е МЕГА!!!!
  просто ЕВАЛА!!

  btw нали няма шанс да падне някой?

 2. Yaskata
  16 Jan 10
  11:01 am

  Първо: „Тя осигурява сигурност и комфорт на велосипедистите“ – бих казъл точно обратното, на чертежа е доста спретнато и приятно даже, но в реални условия… малко ветрец, вода в улея…
  Второ: не ми стига куража да се кача там (или поне така си мисля сега, а съм на 23г, какво ли остава за възрастните велосипедисти)
  – Бих го сложил при многото други подобни проекти, на които реализацията им е доста съмнителна.

 3. neshto si
  16 Jan 10
  1:36 pm

  сигурно въздуха точнонад колите едоста приятен и здравословен

 4. Гошо
  17 Jan 10
  11:41 pm

  Като идея не е съвсем лоша, но май ще е необходим кислороден апарат!

 5. Драгомир
  18 Jan 10
  12:48 pm

  „сигурно въздуха точнонад колите едоста приятен и здравословен“ – ами да над колите ще се дишат бензинови изпарения, а ако се кара колело до колите, тогава ще им дишаш предимно праха – не е ясно кое е по-добро. Идеята за „кислороден апарат“ изобщо не е нужна, но снабдяването на велосипедите с противогаз е нещо добро – ама не такъв прост противогаз, а такъв кото ти „впръсква“ въздух, със ситема захранвана от движението на велосипеда (т.е. с краката).

  Идеята наистина изисква минимални средства, но някои доработки биха били доста по-практични: Да има предни и задени оси с колелета – нещо като колесник. Те ще са на нивото на водача за по-голяма стабилност. Така няма да има нужда от улей, а само две успоредни въжета. Системата за предпазване също трябва да се доусъвършенства.

  А някой от админите на блога, не могат ли да се свържат с въпросния „Мартин Ангелов“, за да коментира творението си тук на място (и съответните коментари към тази тема)…

 6. Здравейте, благодаря много на екипа на GreenTech-BG, че са обърнали внимание на проекта, ще се радвам да се говори повече за вело-придвижването като цяло, за съжаление в България има нулева политика спрямо него!

  Тъй като не мога да следя във всички сайтове какво пишат хората и какво питат, ако имате въпроси ще се радвам да ви отговоря на нашия сайт http://provocad.com/?p=1157
  или погледнете страницата за често задавани въпроси http://kolelinia.com/en/?page_id=79

 7. Попов
  30 Jan 10
  12:08 pm

  Похвално е, че хората се опитват да търсят варианти. В случая обаче мисля, че няма да е много практично и безопасно.
  Гледам общата ширина на линията е 157 см. На тази ширина или малко по-широко може да се направи обикновено дъгово мостче с олекотена конструкция. Така по него ще могат да преминават не само колела, но и пешеходци, което го прави далеч по ефективно. Защото пешеходците също се сблъскват с проблемни зони, нали?
  А и на мостчето всички ще се чувстват далеч по-сигурно отколкото на тролея.
  Така че според мен простите неща в случая ще бъдат по-удачни.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>