GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ГМО опасността е потвърдена отново

January 16, 2010

Нов доклад, публикуван през декември 2009 в International Journal of Biological Sciences потвърждава, че генетично модифицирана царевица предизвиква ракови заболявания и уврежда основни органи при бозайниците. В изследването са използвани три сорта генномодифицирана царевица на Monsanto.

Докладът е резултат от най-подробното проучване, правено до момента за ефекта върху здравето, произтичащ от използването на ГМО-храни. В експериментите са използвани сортовете Mon 863,  произвеждащият инсектициди Mon 810 и устойчивият на Roundup® NK 603 – и трите сорта имат одобрение да се използват за храна в САЩ, Европа и други държави.

Изследвания от 2002 на самата компания Monsanto /засекретени и станали достояние на широката публика в резултат на изтичане на информация през 2005/ показаха пряката връзка между използването на ГМО храни и увреждания на бъбреците и черния дроб, като органи, които елиминират токсините, попаднали в организма. В различна степен обаче са установени увреждания и на сърцето, жлезите с вътрешна секреция, далака и кръвоносната система.

Новият доклад от 2009 потвърждава напълно и резултатите относно Mon 863, публикувани през 2007  от CRIIGEN в Environmental Contamination and Toxicology.

И трите цитирани изследвания потвърждават категорично, че използването на ГМО царевица води до увреждане на органите на бозайници /и трите изследвания са правени върху плъхове/.

Авторите на последните изследвания призовават за забрана на вноса и отглеждането на ГМО култури, както и за провеждането на многогодишни изследвания, които да проследят ефектите в няколко поколения, дългосрочните ефекти при продължителна консумация на ГМО храни, както и извършването на изследвания върху поне три вида бозайници. Това ще даде възможност да се установят по-точно токсичните ефекти от използването на ГМО-храни.

Според някои експерти масовото навлизане на ГМО-културите е основната причина за изчезването на пчелите и пеперудите. Ако ГМО културите унищожат насекомите, които опрашват растенията, то вместо да решат проблема с изхранването на световното население, ГМО културите обричат цялото човечество на тотална продоволствена криза, както и ще имат катастрофално влияние върху биоразнообразието.

По материали от: twilightearth

Карикатури: joemohrtoons.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, ГМО, Екология

 1. umugul
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: 🙁

 2. Свежо: а на´ще управници ни им пука …

 3. SeoKungFu
  16 Jan 10
  5:05 pm

  Дори това, уви, не е достатъчно нито за хората, които твърдят, че ГМО „не замърсяват“, и онези, чиито души имат цена в пари…

 4. nanera
  16 Jan 10
  7:22 pm

  Проблема е сериозен мога да дам няколко връзки към изследвани продукти в България, които съдържат ГМО и това не показано на етикета (пр. Златна добружда, Кредо, Фамилия). За селскостопанските култури проблема ще бъде необратим. Пчелите също ще си навлекът проблеми, но мисля, че само хората ще разберат това със закъснение. Нека повече хора знаят за ГМО и има гласност. Промените в закона за ГМО най-вероятно ще се приемат на второ четене, което е тъжно, защото впъреки протеста, не бяхме чути.

 5. Севдалина Пеева
  16 Jan 10
  10:19 pm
 6. Драгомир
  18 Jan 10
  12:57 pm

  Откъде мога да се снабдя с подобна царевица, за да я ползвам като отрова за мишки. Всъщност те плъховете може да се осетят и да се окажат по-умни от нас българите…

 7. Статията щеше да е много добре звучаща, ако не беше последният параграф – ни в клин, ни в ръкав „партенка“ за пчелите. Аргументация зад нея – кръгла нула.
  „Според някои експерти“ не е точно пример за научно цитиране, камо ли за подчертан текст.
  И така поставя под сериозно съмнение верността на останалото. Което си заслужава да се следи.

 8. Киров
  18 Jan 10
  8:51 pm

  Нещо за което действително си струва да се протестира. Да не забравяме и пророчеството на Ванга, която предрече че светът ще води войни за вода, че пчелите ще изчезнат и ще има хора умиращи от глад. Май пак е била права.

 9. Някой знае ли къде може да се намери повече информация за това кои продукти в България съдържат генно модифицирани продукти и добавки?

 10. Joro
  19 Jan 10
  8:16 pm

  Не, но царевица и соя.. Неща идващи оттатък океана имам предвид

 11. nanera
  19 Jan 10
  8:51 pm
 12. Joro
  19 Jan 10
  8:57 pm

  Хмм.. мерси, полезен списък..

 13. Deto
  25 Jan 10
  2:52 pm

  Единствено хората, чрез технологиите, могат да спасят планетата от метеорити, астероиди. Там пчелите няма да и помогнат на Земята. Така че винаги съм за технологиите. Относно ГМО (опрашване и пчели): самоопрашването и хибридното опрашване са доста по-чисти методи от асистираното опрашване от пчели и други летящи и кацащи върху полените насекоми и птици. При асистираното се получават кръстоски (ГМО) предизвикани от самите пчели. Т.е. придодата прави ГМО от милиони години. Не спирайте прогреса, по-скоро го доизкусурявайте. Доколко парите са най-добрият начин за стимулиране на развитето на човечеството е друг въпрос. За момента не е измислен по-добър метод за мотивация и обмяна на блага от тях. Мислете и върху това.

 14. Zoro
  02 Feb 10
  1:28 am

  Deto, и след колко милиона години според теб, пчелите ще успеят да направят кръстоска между домат и риба?
  Аман от дървени философи!

 15. Deto
  02 Feb 10
  3:47 pm

  Пчелите правят ГМО от милиони години, но няма да успеят да кръстосат домат и риба. Те не са хора, и нямат тези възможности. Вероятността от наличието на вредни „естествено“ породени организми е също толкова голяма, колкото и от изкуствените. Разликата е, че изкуствените се създават с някаква цел, и колкото и странно да е, тя е доста по-смислена от „целта“ на естествено породеният на случаен принцип организъм. Все пак се създава от хора, а не от пчели.

  Цитирам един абзац от интернет: „Освен като конкуренти на културните растения голям брой плевели са отровни или вредни за човека и за топлокръвните животни. Известни са голямата отровност на татула и вредното въздействие върху човека и домашните животни на такива разпространени плевели, като мака, полския синап, кучето грозде, поветицата, фасулчето, кощрявата и др.“

  Плевелът е естествен организъм и е много устойчив, също като някои ГМО 🙂

  А това за дървеният философ е тролско изказване
  (http://bg.wikipedia.org/wiki//Интернет_трол) и трябва да го игнорирам.

 16. Киров
  02 Feb 10
  7:32 pm

  Мислех че има разлика между хибридизацията и ГМО.

 17. Черпака
  04 Mar 10
  10:34 pm

  Deto, може да има растения, които се смятат за вредни и отровни за човека, но те са добре проучвани години наред – хората ги познават и знаят какво може да ги сполети, ако ги изядат и знаят, че като отидат на лекар той ще може да им направи диагноза и да им даде лекарство. ГМ храните не са достатъчно добре изучени и може в момента да не вредят на организма, но впоследствие да се развият ракови заболявания или предпоставка към други. Не мисля, че такива продукти трябва да са на пазара, докато не стане ясно истинското им влияние върху организма!!

 18. Петко
  17 Mar 10
  2:08 pm

  Защо не цитирате точно статията? Ето линк към нея:

  http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

  Никъде не видях да пише в нея, че храненето с генно-модифицирана царевица предизвиква ракови заболявания! Пише, че има отклонения в показателите на бъбреците и черния дроб. Това е доста по-различно! Пише, че има „signs of toxicity“, а не „proof of toxicity“! Че трябват допълнителни изследвания и т.н. Да не говорим, че статистиката им е под въпрос за пореден път (справка Multiple Hypothesis Testing). Вземете да си прочетете внимателно материала, че така се излагате само. Ето заключението, като начало:

  Patho-physiological profiles are unique for each GM crop/food, underlining the necessity for a case-by-case evaluation of their safety, as is largely admitted and agreed by regulators. It is not possible to make comments concerning any general, similar subchronic toxic effect for all GM foods. However, in the three GM maize varieties that formed the basis of this investigation, new side effects linked to the consumption of these cereals were revealed, which were sex- and often dose-dependent. Effects were mostly concentrated in kidney and liver function, the two major diet detoxification organs, but in detail differed with each GM type. In addition, some effects on heart, adrenal, spleen and blood cells were also frequently noted. As there normally exists sex differences in liver and kidney metabolism, the highly statistically significant disturbances in the function of these organs, seen between male and female rats, cannot be dismissed as biologically insignificant as has been proposed by others [4]. We therefore conclude that our data strongly suggests that these GM maize varieties induce a state of hepatorenal toxicity. This can be due to the new pesticides (herbicide or insecticide) present specifically in each type of GM maize, although unintended metabolic effects due to the mutagenic properties of the GM transformation process cannot be excluded [42]. All three GM maize varieties contain a distinctly different pesticide residue associated with their particular GM event (glyphosate and AMPA in NK 603, modified Cry1Ab in MON 810, modified Cry3Bb1 in MON 863). These substances have never before been an integral part of the human or animal diet and therefore their health consequences for those who consume them, especially over long time periods are currently unknown. Furthermore, any side effect linked to the GM event will be unique in each case as the site of transgene insertion and the spectrum of genome wide mutations will differ between the three modified maize types. In conclusion, our data presented here strongly recommend that additional long-term (up to 2 years) animal feeding studies be performed in at least three species, preferably also multi-generational, to provide true scientifically valid data on the acute and chronic toxic effects of GM crops, feed and foods. Our analysis highlights that the kidneys and liver as particularly important on which to focus such research as there was a clear negative impact on the function of these organs in rats consuming GM maize varieties for just 90 days.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>