GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

World According to Monsanto

January 20, 2010

„World According to Monsanto“ е документален филм на френската телевизия „Арте“, с режисьор Marie-Monique Robin. Това е филм, който трябва да бъде видян, особено сега, когато предстои гласуване на второ четене на промените в закона за ГМО. Това е безспорно една от най-зловещите теми на новото време.
Изгледайте филма, заслужава си!

„Във филма се говори за продуктите на Монсанто, за фалшивата им реклама, за промяната на един ген, който прави растенията устойчиви на собствения им пестицид – Round Up и за патента върху този ген, което означава, че чрез трансгенитичните мутации скоро Монсанто ще имат патент над всяко едно семе, над всяко едно растение, което ражда земята – Монсанто ще са… Господ – създателите и най-лошото – собствениците на всичко живо по земята.

Монсанто ще контролира храната ни… и няма да има кой да ги спре, защото Монсанто могат да подкупят администрацията на Клинтън и Буш, така че администрацията на Бойко … е направо дребна риба за бюджета им.

…..
Прикрито лошата новина е, че в ЕС попадат страшно много продукти произведени в САЩ и Латинска Америка и третирани с пестициди на Монсанто предназначени за селското стопанство – фураж за животните например.

Ако сте си купували домати от Фантастико и ако след това салатата, която сте яли е имала вкус на подметка, твърде вероятно е някой от продуктите на Монсанто да е замесен – споменатия вече Round Up например.

Отгледан съм от баба ми и до 14-та си годишнина и почти не съм ял зеленчуци от пазара.

Спомням си първия път, когато дядо купи големи, но доста бледи турски домати – не можах да спя цяла нощ и дори ставах да повръщам на няколко пъти, бях на 12, просто организмът ми не го пое.

Най-големият страх на баба ми беше, че след като почине няма да има кой да ни отглежда „чисти“ домати и краставици и внучетата и ще се разболеят от рак…

Баба използваше чист оборски тор от животните, които отглеждаше, не ползваше пестиците, единствено „син камък“ против мана и болести по листата и други натурални и ползвани от векове продукти.

За жалост баба пропускаше много важно звено във веригата – семената.
Почти всички семена си купуваше от „Сортови Семена ЕООД“. Именно тук се намесва Монсанто с генетично модифицираните си семена, не твърдя че Сортови Семена продават модифицирани продукти, но Монсанто го правят, като дори отиват по-далеч – семена, който не могат да покълнат втори път – не могат да се развалят в склада, ако е твърде влажен – на практика можете да ги съхранявате вечно, но ако ги посеете повторно ще ударите на камък – няма да поникнат.

Е какво толкова, нали има други немодифицирани семена, те ще дават нова реколта?

Биха го правили, ако растенията на Монсанто не цъфтяха и пчеличките не кацаха по тях и не разнасяха праха им и по нормалните растения и съответно не ги правеха резистенти към това, което са правили хиляди години наред – да никнат при първа възможност и да дават плод.

Когато изгледате този филм, сценарии като „Заразно Зло“, където опасен вирус погубва земята и всичко живо съвсем няма да Ви се струват като научна фантастика…

Технологията е тук, единствено различните държавни регулации я възпират, засега…“

Текстът в курсив е от статия на Мартин Линков, писана през август 2009. Както изглежда само след броени дни заключителната фраза няма да е вярна. Ако не желаете да бъде разрешено безконтролното навлизане на ГМО в България, може да подкрепите петицията срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО) на grazhdani.eu.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, биоразнообразие, ГМО

 1. Първо отново намесвам цитирането на качествени източници. Нечия баба не е такъв, моята пък се страхува от течението. И какво?
  И второ, малко преди Монсанто да станат „собствениците на всичко живо по земята“, ще им изтече патента върху гена… през 2014 (а сега де). Източник – http://www.nytimes.com/2009/12/18/business/18seed.html?_r=1
  Така че подобни изказвания (както и в предишната статия) вече ме карат да не вярвам на нищо от горното – един път манипулатор, завинаги манипулатор.

 2. Марин Ивановски
  21 Jan 10
  11:00 am

  Принципно и аз съм против „играта на Господ“ от подобни компании и бих предпочел да използвам натурални екологични продукти. Друг въпрос е доколко това е приложимо днес, при 6 милиарда маймуни, които трябва да ядат. Също така не мога да не се съглася с критиката на Михаил. „Някой някъде нещо казал“ не е довод за мен.

 3. Драгомир
  21 Jan 10
  11:59 am

  То манипулацията си е част от играта. Я кажи едно твърдение, което да не е манипулация – винаги заемайки дадена теза човек манипулира. Не говорим за научните факти, които никой човек не оспорва, като например че 2+2=4. А и такова животно, като „надеждни източници“ просто не съществува!!! Научните институции не са надежден източник – най-малкото, защото учените разглеждат почти всяка ситуация изолирано – не в най-обща ситуация и изводите им много често са като в един виц:
  Учен шоп прави експеримент. Взима бръмбар и му казва „бръмбаро оди“ и бръмбъра ходи. След това му откъсва два крака и пак казва „бръмбаро оди“ и бръмбъра ходи и т.н. докато му откъсва всичките крата и пак естествено казва „бръмбаро оди“, но бръмбъра не ходи (колко изненадващо нали 😉 )!!! Е накрая има извод от учения: „Кога му откинеш всити крака, бръмбаро не чуе“.

  Истината е, че играейки си на игрички тип Франкенщайн, то природата си го връща и то тъпкано. ГМО са си точно такова и резултатът в една или друга степен ще се прояви. Досегашният метод за производство на по-добри сортове си беше „изкуствен отбор“, което си е в една или друга степен подобно на принципа на „естествения отбор“.

 4. Проблемът при ГМО храните е, че нямат почти никакви хранителни качества и с течение на годините водят до заболявания.

  Не мога да се съглася с глупости като това не без ГМО не можем да изхраним населението на земята. Как може изобщо да вярвате на такива теории!? Просто цената на храната ще се увеличи няколко пъти, но според мен това е по-добре отколкото да ядем отровите които продават в момента. Очаквам в бъдеще фермерите да карат ферарита.

 5. Но фермерите не карат ферарита, защото левичарския уклон иска от тях да продават на социално приемливи цени и да произвеждат каквото им се каже, а не каквото те си решат (справка – обвиненията към тях, когато започнаха да отглеждат за биогорива, вместо храна и цената се била повишила)
  Колкото до първото изречение „Проблемът при ГМО храните е, че нямат почти никакви хранителни качества и с течение на годините водят до заболявания.“ – Ъъъ?

 6. Киров
  21 Jan 10
  7:37 pm

  Мишо, заинтерисувай се – доста изследвания дават недвусмислени резултати, че това води до заболявания. Вероятно пригодени организъмкъм към храни с нормална генетика се атакува с нещо непознато и организма се приспособява. Само че това му приспособяване минава през заболявания често с фатален край.

 7. Севдалина Пеева
  21 Jan 10
  9:31 pm

  Михаил, много ясно е казано – това е документален филм на еди коя си телевизия, на еди кой си режисьор. Когато цитирам научни изследвания, посочвам автор, университет, лаборатория и прочие. Ако си прочел 2-3 публикации на сайта, ти прощавам необоснованата грубост.
  Статията на Мартин Линков ми се стори много земна и истинска, затова реших да я ползвам като представяне на филма за тези, които не ползват чужди езици.
  Специално за теб обаче ще пиша по-подробно по темата, когато ми остане свободно време.

 8. SeoKungFu
  22 Jan 10
  11:06 am

  Ето тука е по-обяснено какво и как точно вреди:

  http://www.yogainside.info/spodeleno/genno_modificirani_hrani.html

  Иначе, на който се кефи, да му е сладко !
  После да не ревете.

 9. […] най-добрия филм по въпроса, който съм гледала до сега „Светът според Монсанто„ и добри статии по въпроса в Капитал от този […]

 10. дом домат
  03 Feb 10
  2:07 pm

  Към Михаил за коментар #1… Човек, май се надяваш да не разбираме английски та да можеш да си пишеш каквото искаш. В статията посочена от теб много подробно си пише че гена само за соята изтича на 2014 и Монсанто нарочно не го ПОДНОВЯВАТ защо ще пускат нова тип соя, която ще принудат фермерите да я купуват. А за други техни „гени“ не изтичат на 2014 и сигурно няма да ги подновяват.
  Та да… господ или не , ще контролират какво сееме и ядеме за дулго, дулго време. Ти като си им фен, яж само тяхно поризводство. А ние искаме НАЙ-МАЛКО да има ИЗБОР.

 11. От патентни закони май разбираш колкото и от ГМО, нали?
  Как става това с подновяването на патента след законовото изтичане, я кажи? Пише че Монсанто НЯМА да спрат да продават RounUp-ready ПРЕДИ 2014.

  И как ще ги принудят фермерите да купуват новата соя? Теб как те принуждава Байер да си купуваш Аспирин?

  Май точно обратното пише – че ще могат да си ползват и досегашната. А ако искат… и „био“-царевица могат да си засяват.

  Колкото и да не ти харесва, фермерите сеят тези семена, защото им е ИЗГОДНО, а не защото някой ги задължава (най-малкото Монсанто)

 12. дом домат
  03 Feb 10
  9:05 pm

  Точно че принуждават да плащат фермерите патенти за семена които дори не са ползвали, а някой съседен фермер ги ползва..или защото преди това са ги ползвали, а сега вече не искат, но пак ги принуждават да плащат патенти..ТОВА е големият КОНТРОл който те упражняват. А какво МАЙ те пишат: Roundup Ready seed can cost as much as $75 an acre compared with $30 to $35 for soybean seeds that are not genetically modified. Ти не само от английски ами и от математика не разбираш за да твърдиш че е по-изгодно. Никой не ги задължава,а?..seed companies would have no choice but to move to Roundup Ready 2. Да не говорим как Монсанто промени в договорите си ГАРАНТИРАНИТЕ количества за декар на каквото и да ебило…царевица, соя, т.н. след като самата природа почна да им ебава гените.
  Не знам какво работиш освен че се си продал душата на някоя корпорация, ама аз съм един от много които засаждат тази земя и имам ферми и в бг и в америка и знам на доста места в света какво и как правят Монаснато и другите. Много, много фермери са принудени да се отказват заради техните практики, точно защото не искат да ползват ГМО. А я ми кажи защо в индия фермерите се самоубиват пиейки Роундъп? И то по около 400-500 на година. Може би защото им е изгодно а???

 13. Киров
  03 Feb 10
  9:27 pm

  Трябва ли с очите си да видите мъртвите пчели да осъзнаете пред какво сме се изправили. Човекът се взе толкова на сериозно че се помисли за равен с Бога.

 14. GMO e super strahotna tehnologiq.No kakto vsqka tehnologiq moje da se polzva i za dobro i zlo. No e Fakt che za sega tova e skupa tehnologiq i predimno bogati firmi kato Monsanto mogat da si q pozvolqt, a te sa izvestni s svoqta bezkrupolnost. Ako mojeha biha napravili kokoshkite da snasqt qbulki s vkus na qgodi i aromat na vishni.
  Az sum za GMO, no s mnogo , ama mnogo strog kontrol. Trqbva da gi zabranim vsichkite i da razreshavame edin po edin vseki sort sled dalgogodishni izsledvaniq.

  Kakto znaem atomnata energiq e polzvana parvo za bombi a sega zahranva sveta s elektrichestvo. Dokato tehnologiqta ne poevtinee i da se pravqt GMO s idealna cel, edva li mojem da ochakvame kachestveni GMO

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>