GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Провалът на един амбициозен проект

January 30, 2010


Biosphere 2 е експеримент, чиято цел била да се изследва способността на човека да конструира, поддържа и да живее в една напълно изолирана биосфера. Естествено експериментът бил замислен като подготвителна стъпка към космическа колонизация.

Били осъществени две мисии – през 1991 и 1994 година, при които изследователите били затворени в стъклената  конструкция на площ от над 12 декара за  2 години. Експериментът бил изключително популярен сред широката публика, но освен шоу, той станал и източник на много ценни екологични познания.

Проектът имал редица неблагополучия – понижаване на нивото на кислорода, изчезването на много видове, докато други подивели, замърсяване на водата, токсично натрупване на двуазотен окис. Приблизително на 18-тия месец трябвало изкуствено да се подава кислород в затворената система, за да могат експериментаторите да останат вътре до края на 2-годишния срок.

Това, което е останало днес от този експеримент може да се оприличи на илюстрация на законите на термодинамиката, според които всяка затворена система се стреми към състояние, характеризиращо се с максимални стойности на ентропия. Т.е. от ред към хаос.

Този смел и благороден по замисъл експеримент, целящ да намери границите на човешката изобретателност в създаването на съвършена екосистема, днес е едно категорично напомняне за зависимостта на човека от другите видове на планетата, както и какво огромно количество труд и енергия са нужни, за да се поддържа среда, подходяща за обитаване от човека.

По материали от: groovygreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биоразнообразие, Екология, екосистеми, устойчиво развитие

 1. Драгия Василев
  31 Jan 10
  11:26 am

  Предлагам ви да гледате документалните поредици на David Attenborough, където много ясно е изразено колко много са преплетени живота на растенията, безграбначните, бозайниците, ако щете микроби и тн, за мен е почти невъзможно да се направи изолирана среда, защото всеки вид се е приспособявал към точно определени условия толкова дълго време и до така степен, че има гори които не могат да съществуват ако не бъдат опожарени.. толкова е комплексно, а другите живи организми не могат така лесно да се приспособяват както човека, те играят по правилата които знаят, а когато тези правила се променят, те загиват..

 2. Ivaylo
  31 Jan 10
  5:13 pm

  Т.е. Дарвин се е … хайде, меко казано, поулял с неговата „теория“, дето и за хипотеза не става…

 3. Вече ще си гледаме генномодифицирани хранички, за какво ни е биосфера !?! 🙁

 4. Според мен този експеримент показва, че все още не разбираме процесите в природата и освен да отглеждаме по няколко растения в МКС, не можем да създадем биосреда в по-големи мащаби.

  Наскоро гледах една презентация с една от учените, които са прекарали 2 години в Биосфера 2. Доста се хвалише с постиженията си и колко много са научили, като изключим факта, че на 2рата година са щели да се издушат с газове. А и като гледам това стъкло, то самото спира голяма част от ултравиолетовият спектър на светлината, така че пак не е естествена среда.

 5. Драгомир
  01 Feb 10
  11:37 am

  Не става ясно, обаче, защо проектът се е провалил.
  Другата очевидна забележка е … че малко са се изхвърлили като експеримент, т.е. да затварят хора. Какви са например постиженията със затворени растения със затворен аквариум и т.н.. Чак цели дървета и хора – ами малко доста авантюристично звучи…

 6. Така се започва – с провалени експерименти. И накрая – успех.
  Не се смейте, че нещо не е станало от първия път, излагате се.

 7. Ivan
  01 Feb 10
  10:33 pm

  Някъде бях гледал за този проект и доколкото се сещам тази съдба са (от ред към хаос) са имали и хората, които са били вътре. Станали са агресивни и раздразнителни и са се разделили на лагери. Голяма част от вината на експеримента се дължала на неподхдящи смески в бетона на съоръженито.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>