GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Супа против хлебарки? Не, благодаря!

January 31, 2010


Когато става дума за генно-модифицирани организми обикновените хора са подведени да си мислят, че става въпрос за една модерна технология, която ще допринесе за намаляване на страданието и глада в света. Подведени от малкото си или почти никакви знания в областта на генетиката, много хора, които се считат за модерни, са склонни да вярват, че това е едно от поредните завоевания на човечеството, родено от хуманизъм в най-чиста форма и научно дръзновение. И вярват, че биотехнолозите знаят какво правят.

Какво всъщност представляват генно-модифицираните организми?
Генно-модифицираните растения на пазара в момента са икономически значими култури като царевица,соя, рапица и памук, в чийто геном са вкарани бактериални гени, които ги правят устойчиви към насекомни вредители и хербицидни препарати, като cryIAb гена, който е бактериален ген, кодиращ инсектициден протеин, или cp4epsps гена, на който се дължи устойчивостта на глифозат, широко използван хербицид.

Вродената устойчивост на вредители намалява необходимостта от пръскане с инсектициди, защото самото растение си синтезира токсини, които убиват вредителите. Това обаче означава, че съдържащите се в тези растения отрови се появяват и във вашата чиния, защото няма начин да бъдат изолирани и обезвредени.

Никоя нормална майка не би добавила Мухозол или RoundUp в супата, която приготвя за децата си, но точно това се случва в момента – генно-модифицираните храни са вече на трапезата ни – соя се добавя в колбасите, майонезите, готовите сосове, каймата и продуктите от нея; глюкозо-фруктозен сироп от ГМ-царевица се добавя в почти всички сладкарски изделия. И няма как да го знаем, защото по правило не е обозначено на етикетите на храните, в които са вложени ГМ съставки.

Дали използването на ГМО е безвредно? Независимите изследвания казват – не, но мощните биотехнологични концерни налагат тотална цензура на тестването на техни продукти и на публикуването на получените резултати.

Днес, 31 януари, само дни преди обсъждането на промените в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на второ четене в отговорните комисии към Парламента, Коалиция „За Да Остане Природа в България” (http://forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA” организират гражданско шествие и демонстрация под надслов: „ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ! БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО!”

Ако не можете да се включите в шествието, но искате да заявите своята позиция против готвените промени в закона, подпишете петицията на http://grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, ГМО

 1. Попов
  31 Jan 10
  12:31 pm

  ГМО са Франкенщайна на днешната цивилизация и може да видят сметката на създателя си. Това не е начина за борба с глада.

 2. Petar
  04 Feb 10
  2:14 pm

  Аз съм за свободния избор на човека. Всеки носи глава на раменете си и следва да я използва по предназначение.

 3. Попов
  04 Feb 10
  5:32 pm

  Petar, никой няма нищо против свободния избор. Ако намериш начин храните и съставките да не се смесват, пчелите да не прехвърчат в блоковете с ГМО, контролът да не зависи от алчността на хора и корпорации…
  Кажи например как ще разбереш дали в хляба, който ядеш, няма ГМ зърно? Или дините? Или лютеницата? Или всички останали храни, които имат много съставки?
  Свободата е хубаво нещо само ако не засяга другия.

 4. Petar
  05 Feb 10
  11:49 am

  Знам само, че забраните не водят до нищо добро. А това , за което говориш е въпрос на държавен контрол и държавен стнадарт. Мисля си, че е по-добре да има по-строга регулация на бизнеса с храни. А останалото е действително въпрос на избор. Пак казвам – забраните не водят до нищо добро.

 5. Попов
  05 Feb 10
  5:31 pm

  Ами дай тогава да разрешим пикаенето на публично място, откритото носене на оръжие и хвърлянето на боклуци по улицата. Така де, откъде накъде някой ще ти казва къде да си хвърляш опаковката от кроасана?!
  В правото това е основен принцип – всичко, което не е забранено е разрешено. Т.е. регламентират се нещата, които не можеш да правиш, а не тези, които можеш да правиш.
  А и за каква държава говориш, да нямаш температура? За ссъжаление България е държава само формално.
  Дори в белите страни контролът не може да бъде толкова силен, че да предпазва от био-тероризъм.

 6. Petar
  06 Feb 10
  12:07 pm

  Защо съскаш? Държиш се като болшевик – само ти си прав, другите нямат право дори и на мнение! Защо реши, че ти си последна инстанция и си най-прав. България е „държава само формално“ благодарение на теб и такива като теб! Тесногръди и ограничени! Не ми отговаряй във форума – хабиш ток! Напиши ми писмо на папирус(не на хартия – дърветата!) с мастило! А относно нарушаването на правилата изброени по-горе не се и съмнявам, че го правиш и имаш моето разрешение – давам, разрешавам! Господин Паркинсон го е казал много отдавна: „Времето прекарано в съвещание относно даден проблем е обратно пропорционално на стойността му“.
  Предлагам като допълнение към петицията срещу ГМО да се въведе пълна забрана за пътувания в страни, отглеждащи ГМО, пълно търговско ембарго за същите и скъсване на дипломатическите отношения. Гражданите на тия страни, пристигнали на територията на любезното ни отечество, следва да се държат 30 дни под карантина за сметка на данъкоплатеца, да им се правят пълни генетични изследвания, промивки и клизми, и да се карат да подписват клетвени декларации, че се отричат от ГМО. Не подписалите горната декларация трябва публично да се изгарят на селските мегдани.

 7. Севдалина Пеева
  06 Feb 10
  1:36 pm

  Петър, доста се увличаш… По въпроса, че българската държава е изключително неефективна в това да защитава интересите и здравето на гражданите си няма място за спор. Фактът, че сме най-бързо изчезващата нация в света, е повече от категорично доказателство, че всичко е тотално сбъркано. Няма нужда да се джафкаме, когато фактите са налице.
  И това, че случайно са останали няколко привилегии за обитаващите тази територия, като фактът че сме страна свободна от ГМО, с което поне малко се доближаваме до по-цивилизованите от нас, не означава, че трябва да се лишим и от тях.

 8. Petar
  06 Feb 10
  2:06 pm

  Ние изчезваме заради акъла си, а не заради ГМО.

 9. Севдалина Пеева
  06 Feb 10
  3:11 pm

  Петър, поне да оставим чиста и обитаема земята, която тъпчем…или предпочиташ принципа „след мен и потоп“?

 10. Petar
  06 Feb 10
  3:53 pm

  Да, съгласен съм и подкрепям всички разумни според мен инициативи. Но мисля, че в случая науката обогатява генофонда, а не го цапа.

 11. Попов
  06 Feb 10
  4:54 pm

  Всеки с мнението си. Аз пък смятам, че науката в случая си играе с огъня, защото последствията от ГМО не могат да се предвидят, каквото и да твърдят учените и корпорациите. Земята може сама да регулира екосистемата и няма нужда от изкуствени методи. И без това вече достатъчно сме се набъркали в природата.
  Но от друга страна ГМО може да се окаже много удобна технология за намаляване на човешката популация, нарочно или ненарочно. 🙁

 12. Petar
  06 Feb 10
  5:22 pm

  В кръга на шегата – Земята само ще спечели от намаляване на човешката популация. Ето ти полза от ГМО! :)))

 13. Севдалина Пеева
  06 Feb 10
  8:43 pm

  Науката изобщо не обогатява генофонда, по-скоро няма представа какво прави – например елхата, един сравнително прост организъм, който нито ходи, нито учи чужди езици или каквато щеш там проява на интелигентност, та обикновената елха има 5 пъти повече генетичен материал от човека в генома си. Науката не може да каже защо.
  Това че са изолирани гени, отговорни за определени белези съвсем не означава, че генетиката има обяснение за какво служи огромното количество генетичен материал, който не се чете и експресира, нито пък какво определя какво ще се прочете при следващото поколение.
  Учебникът ми по генетика от университета е около 900 страници, ако искаш ще ти го изпратя, да не се набутваш. Когато затвориш последната страница, искам пак да си говорим какво знае науката за наследствеността и какво остава да научи.

 14. Petar
  06 Feb 10
  10:06 pm

  Това исках цял ден да кажа. Просто е нужна повече конкретна информация по случая и по малко лозунги, заклинания и забрани. Компетентното ти мнение в случая тежи много повече от петициите във форумите които налагат категорични и неаргументирани забрани. Аз съм просто поет.

 15. Боно
  13 Feb 10
  2:56 pm

  „Аз пък смятам, че науката в случая си играе с огъня, защото последствията от ГМО не могат да се предвидят, каквото и да твърдят учените и корпорациите.“

  Първо, явно вярваш на корпорациите, които ти продават биохрани че са по-полезни.

  Второ, можеш ли да кажеш по-точно на кой можеш да вярваш, ако не на експертите? Като махнеш учените, оставя да вярваш само на други хора без грам знания.

  Струва ми се че това вашето „зелено“ мислене се изражда на параноя. И губите истински зелените инициативи.

  Междувпрочем, „органичните“ фермери пръскат с Bt! Същото количество Bt отива в храната ти независимо дали си органичен или ГМО!!! Само дето при пръскането се изтрепват много повече насекоми, пръска се в доста по-големи количества, и излишното заминава … във водоизточниците. Я сега кажи кой начин на производство е по-екологичен???

 16. Попов
  15 Feb 10
  9:56 am

  1. Не купувам органични храни, много са ми скъпи. Това е и една от причините да съм против ГМО. Защото искам навсякъде да се продаваме неГМО и да не се смесва с другата храна. Веднъж пусната на пазара ще е практически невъзможно да се отдели зърното от плявата.
  2. Експертите? Има неща, които всеки решава с интуицията си. И преди време се смятало, че оловото, азбеста, ДДТ и т.н. не са опасни, но след време се е оказало друго.
  3. Зелените по принцип представляват консервативните сили на Земята. Така че черногледството и параноята до известна степен са нормални в този случай.
  4. Не съм казал нищо против пръскането. Против ГМО съм, защото не се знае до какви мутации може да се стигне. Има разлика и то качествена.

 17. Севдалина Пеева
  28 Feb 10
  5:52 pm

  За българина и револвера, и за търпението:
  http://nookofselene.wordpress.com/2010/02/28/turpenie/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>