GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Научен пробив – соларна електроника

February 6, 2010

На снимката горе с помощта на мултиметър се замерва генерираното електричество от фотоволтаичните клетки, захранващи калкулатор. Това скоро обаче може да се окаже твърде допотопно.

Изследователски екип от University of Pennsylvania разкриха първата в света електрическа схема, захранвана със соларна енергия. Това стана преаз януари на ACS Nano. Технологията определено се приема като перспективна, особено при touchscreen-устройствата, които биха могли директно да ползват своите електронни схеми като източник на захранване.

Обърнете внимание, че не бива да се прави аналогия с фотоволтаичните клетки, където слънчевата светлина се преобразува в електричество и се използва за захранване или се съхранява за по-късна употреба.

Тук става въпрос за самите ел вериги, които осъществяват провеждането на електричеството. Т.е. слънчевата светлина, погълната от устройството незабавно го захранва с енергия, без преобразуване.

Как работи подобна схема: електроните или т.нар. повърхностни плазмони осцилират върху миниатюрни наночастици. Тези плазмони действат като „супер лещи”, които събират цялата слънчева светлина, която попада върху устройството. След като светлината бъде „събрана”, тези наночастици действат като електроди, които ще пренесат електричеството за работата на устройсттвото.

В момента изследователите все още могат да произведат по този начин съвсем малки количества енергия, които са съвсем недостатъчни за захранване на потребителска електроника. Но учените са сигурни, че са поели по верен път и в бъдеще ще могат да увеличат производителността на подобни схеми, като ги стифират в пакети, които ще поглъщат и фокусират повече светлинна енергия.

Самозахранващи се фотоволтаични схеми ще могат да се използват в екрани или ще се нанасят като покритие на повърхността на iPad – устройства и смартфони. Защо не и в бъдеще да имаме компютри, захранвани единствено от светлината!

За момента това е един изключителен научен пробив. Разбира се при мащаби, където компонентите са толкова миниатюрни, че са невидими с невъоръжено око, отделните компоненти са с размерите на молекули, както и разстоянията между тях, предизвикателството да конструираш електронна схема е наистина сериозно.

Силициевите чипове едва ли ще бъдат изместени в непосредственото бъдеще, както и зарядните устройства на телефоните. Но ще дойде ден, в който ще зареждаме телефоните си само от слънцето, поне в слънчевите дни на годината.

По материали от: popular mechanics

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, енергия от слънцето, инженерни предизвикателства


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  vesiisev
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: 🙂 (thumb up)


 2. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  url
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: Но ще дойде ден, в който ще зареждаме телефоните си само от слънцето, поне в слънчевите дни на годината-ТОЗИ ДЕН Е СЕГА ПИЧ ПЪЛНО Е С ТАКИВА УСТРОЙСТВА ЦЕНА 50 ЛВ. 😛

 3. Joro
  06 Feb 10
  3:34 pm

  И да и не. Методът има бъдеще. Но е приложим само в за процесори (условно), сензори (кактъвто е и тъчскриинът), енергозависими памети (дълго време още ще ги има заради неограничените цикли и бързият достъп) и.. за дисплеи и индикатори (вкл. дисплеи) управляващи околната светлина: LCD. e-paper, електро/хромни/матични стъкла. Тоест за неща с нищожна консумация.
  Процесори (условно) – за да може трябва да се създадат коренно различни транзистори и проводници в интегралните схеми – от топологията до материала.
  И дори след това пак е под въпрос тази концепция – непостоянната околна светлина и температура (тогава ще се влиаят и от нея) ще предизвикат грешки в работата на елементите. Много по-лесно е да стабилизираш един ФВ панел, отколкото 2 000 000 000 (и много повече) елемента, които по различен начин се влиаят (нали си произвеждат тока) от светлината
  Светещи екрани и нашето измерение и на нашето отстояние от слънцето – невъзможно.
  За GSM да захранва предавателя – също, освен ако клетките не са през 10 метра.

 4. Драгомир
  09 Feb 10
  9:27 am

  Тази технология не е нищо повече от фотоволтаични клетки, интегрирани между нормалните, или дори съвпадащи с тях! Например знаете ли какво е фото транзистор? Това е транзистор, който не е „на тъмно“. Преди време имаше едни мощни транзистори. Като им срежеш капачето, то те автоматично почваха да произвеждат (естествено миниатурно) напрежение.
  Естествено тук в статията вече се говори за нова технология, но става въпрос за същото и не бива да се нарече революция. Спорем мен най-переспективно е да се ползва технологията при LCD e-paper, защото на тъмно няма начин да четеш!
  И накрая ще цитирам нещо от download.bg (но и те вероятно са го преписали, а и не е нещо гениално – просто добре написано и кратко): „Технологии има и чакат да бъдат имплементирани, но в крайна сметка всичко се свежда до пари.“

 5. dk
  14 Jan 11
  4:04 pm

  Има ги, на Илиянци са по-евтини. И фенер имам и зарядно което е на ток и солар. Забутано е някъде, не го ползвам. Удобно е ако съм на плажа. Ама там съм без телефон.

 6. Tonchev
  15 Jan 11
  7:48 pm

  Независимо от различните мнения, следва да отчетем известният факт (повече или по-малко), че слънчевата енерегия, чрез най-различни технологии се преобразува за електричество.

  До тук добре. Но цената и ефективността не са маловажни.
  Един прост, доказан и икономически ефективен начин за интезифициране на процеса на преобразуване на слънчева енергия в ток е като се насочва допълнителна светлина към токогенериращите устройства (независимо какви са те)

  Вижте едно такова евтино патентовано приложение (снимки и видео) на
  http://www.tonchev.org/pvagrobg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>