GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов тип соларни стъкла за сградите на бъдещето

February 7, 2010


Центърът за архитектура и екология /Center for Architecture Science and Ecology (CASE)/ след дългогодишна работа може да се похвали с финализирането на революционната си система от соларни стъкла. Системата се състои от редици пирамидално оформени стъклени модули, които могат да се насочват така че да следят слънцето. Уловенатат слънчева светлина се трансформира от миниатюрни фотоволтаични клетки, разположени в центъра на всеки модул.


Оригиналният дизайн прави тази система не само радост за очите, но осигурява максимално пропускане на светлината плюс генериране на енергия.

На страницата на CASE можете да намерите още алтернативни проекти, които са революционни инструменти за  проектиране и изграждане на градската среда. Сред тях са авангардна екокерамика, интегриране на вятърни турбини в сградите и оптимизиране на тяхната ефективност чрез усилване на въздушните потоци; разработване на хидропонни системи за пречистване на въздуха и енергийна оптимизация на сградите и много други.

По материали от: inewidea

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Архитектура, устойчива градска среда

 1. vesiisev
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: 🙂 (thumb up)

 2. бай професоре
  07 Feb 10
  4:13 pm

  Интересен подход на американците. В идеята и разработката няма нещо особено ново. Френелова равнина с прозрачен заден профил и mj клетка. Вижте си публикациите за концентраторни системи, там има повече инфо. Въпроса е какъв живот има такъв елемент окачен на стената и подложен на атмосферните условия. Стареене на материалаи устойчивост на външни влияния. Това са интересните показатели в случая, както и цената. Иначе похвално! Ето какво правят хората когато имат държавна подкрепа и малко ентусиазъм за работа. За сравнение тук също има такива постижения, но за съжаление определени „прогресивни“ елементи от ръководството на страната през годините се стараха усилено да опустошат наследството на родната наука и индустрия… Интересна статийка!

 3. Tonchev
  09 Feb 10
  2:11 pm

  Бъдещето е за децентрализираната енергетика с ПЛЮС енергийните сгради. Вижгте български патенти за такива сгради на http://www.tonchev.org/distrbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>