GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Напредъкът в нанотехнологиите обещава революция в осветлението

February 13, 2010


За тези, които искат да спасят планетата от своя топъл и уютен дом, проблемът с осветлението е ключов. Старите крушки с нажежаеми жички са изключително неефективни, компактните флуоресцентни лампи съдържат живак… Една компания обаче претендира, че е намерила разрешение на нашите „светли“ тревоги чрез изобретяването на нанофибърни крушки, които са по-ефективни от традиционните и много по-щадящи природата от CFL.

Това е RTI International, която ползва финансиране от американския Department of Energy. Те комбинират нано-рефлектори са фотолуминисцентни нанофибри за да получат едно безупречно осветително тяло. Нанофибрите имат диаметър, по-малък от този на човешки косъм и отделят топла, бяла светлина, когато пропускат електричество.

Най-голямото достойнство на новите нанофибърни осветителни тела – те отделят 55 лумена на ват консумирана мощност! Това означава 5 пъти по-голяма ефективност от непрежалимите лампи с нажежаема жичка, по които всички толкова много страдаме.

За съжаление технологията е още в бебешка възраст и до навлизането и на пазара има поне още 3-5 години. Остава и надеждата за една поносима цена!
По материали от: Popular Science

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, изобретения, наноматериали, осветление

  1. Peter
    21 Feb 10
    6:29 pm

    Не са ни необходими никакви нанофибърни крушки. Вече има намерено технологично решение и това са светодиодните крушки. Предимствата им са много – не съдържат вредни вещества, не произвеждат топлина, не горят бързо. Освен това харчат по-малко електричество и от т.н. енергоспестяващи крушки.
    http://www.nasena.eu/energy.php

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>