GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Аерогелът -супер тънък изолиращ материал

February 14, 2010

Независимо, че вече влизаме във второто десетилетие на 21-ви век, аерогелът все още изглежда като излязъл от научно-фантастичен филм. Това е най-лекият известен материал в твърдо агрегатно състояние, 99% от чийто обем всъщност е въздух. Той е газопроницаем, т.е. „дишащ“, но в същото време не абсорбира вода. Здравината му е невероятна, отнесена към неговото ниско тегло. И най-важното – има изключителни изолационни свойства.

Две компании, които работят в областта на изолиращите материали за строителството и промишлеността, вече проправят път към пазара на този невероятен материал, който до скоро се използваше само от инженерите на NASA за изработване на костюми за астронавтите, както и в космически апарати – например уникалния Mars Rover.

Най-голямото предимство на изолационните материали от аерогел е това, че при много малка дебелина се гарантира много висока степен на ефективност – представете си например какво означава това за изолирането на един транспортен контейнер, при който полезният обем е от изключителна важност.

За момента изолиращите материали от аерогел, които се предлагат на пазара, са все още с относително висока цена. Единият продукт е изолиращо платно на компанията Aspen Aerogels, с търговското наименование Spaceloft.

Вторият комерсиален продукт е на Thermablok и представлява изолираща лента, която може да се ползва в по-чувствителни зони, като термомостове, фуги и прочие. Вероятно това ще бъде предпочитан метод, който ще се наложи по-широко в практиката, поради по-селективното и по-ефективно използване на скъпия аерогел.

Аерогелът е толкова добър изолатор, че горелка, поставена от едната страна не може да запали кибритена клечка от другата страна при само няколко сантиметра дебелина на пласта аерогел. Естествено това е крайна демонстрация на неговите изолиращи свойства,които са повече от 2 пъти по-добри от най-добрите изолационни материали, ползвани в практиката в момента.

По материали от:  inhabitat и    jetsongreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, изолационни материали, Нови материали


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Свежо: ООо супер яко 😛

 2. А въпроса е защо не се е разпространил в широката практика? Явно има някаква причина да е така, но каква ли е тя?

 3. Joro
  15 Feb 10
  11:54 am

  Цената

 4. Страхотна статия. Мисля че новите материали ще бъдат сфера, където ще има много пробиви и огромна полза за индустрията. Важното разбира се е, цената да пада бързо.

 5. Ivan
  16 Feb 10
  1:01 am

  Това не е нов материал. Доста отдавна е измислен – преди втората световна. Аз си купих парче аерогел преди 2 години за да го поразгледам, после го подарих (беше около два кубически сантиметра и струваше около 50 лв).
  На това че не поглъща вода ще се изсмея – ако се осмелите да го пипнете с голи ръце – изсмуква влагата от пръстите светкавично и се появява едно много особено усещане.
  Разговорното „замразен пушек“ най-точно определя външния му вид.
  В брошурката към него пишеше че производството му е трудно – ставало при много високо налягане. Много е крехък – само да го изтървеш както е супер лек се счупва. иначе на натиск е издържлив.

 6. Joro
  16 Feb 10
  8:57 am

  Да не е нов. Прозводството му би следвало обаче да става при ниско налягане. Гел (най-често на силикатна основа) се суши като му се запазва обема. И много лек по тази причина. Получава се някаква решетъчна структура. А като се счупи не става ли на малки прашинки? Май го водеха и опасен материал заради това. Щом са успели вече да го правят гъвкав…
  Този лек и крехък материал пази спътниците от екстремните температури в космоса и дори от сблъсъци с малки частици (прашинки имам предвид) движещу се с десетки километри в секунда, които иначе биха проникнали в материала на корпуса. В аерогела се спират. М-да, физиката е пълна с куриози. А, да има и вид Черенкови броячи (детектори за елементарни частици, използващи споменатото лъчение) които вместо вода, лед стъкло, или акрил ползват аерогел. Обяснимо, ако трябва детекторът да се изведе в космоса, а детектиращата среда трябва да е по-обемна.

 7. Joro
  16 Feb 10
  9:10 am

  Ivan, ако си купиш въгл. нанотръбички, обади се да ги покажеш 🙂

 8. Драгомир
  16 Feb 10
  3:00 pm

  Тъкмо щях да кажа, че тъй като не е достатъчно разпространен, то не е и достатъчно изследван по отношение на здравето. Един доста качествен материал от близкото минало – азбеста си се оказа особено опасен за здравето. Е хората разбраха това след доста време, след като бяха построили много сгради с т.н. азбестобетон.
  И един друг химикал ТДК отначало е донесъл нобелова награда на авторите си, но след време се е оказал много вреден. Но това вече е друга тема.

 9. Joro
  16 Feb 10
  3:18 pm

  Да през комунистическо, а може би още на места пием от етернитови (цимент + азбест за армировка) тръби

 10. Joro
  16 Feb 10
  3:21 pm

  Но съм оптимист за аерогела. Мисля че е добър материал.

 11. Киров
  16 Feb 10
  7:04 pm

  Забелязвам сериозно противоречие за свойствата. Ако е крехък мястото му в космоса е абсурдно. Всяка прашинка движеща се с хиляди километра/час ще разбие този аерогел за секунди. Ако поевтинее да ми приготвят тапети – ще си лепна на стените.

 12. Joro (подробното)
  16 Feb 10
  11:50 pm

  Очаквах въпроса, значи дискусията се следи. 🙂 Така.. с две думи няма да стане, но да видим…
  Да видим какво казахме (макар и неизчерпателно) до тук:
  1. Как се получава. Изсушаване пр запазване на обемаи пр. За силикатния говорим.
  Гел не споменах какво е, който иска повече инфо – „колоидно дисперсни системи“
  2. Какво се получава – „решетъчна структура“, може да се каже че течната фаза от гела е заменена с газообразна. Тоест, наночастици, които се крепят на някво разстояние една от друга посредством молекулни връзки (ковалентна например), които обаче не са твърде силни поради по-голямото разстояние. Резултат – нещо с плътност 1 – 1.5 грама/литър.
  3. Какво става като се удари> лесно се чупи и прах до размерите наночастици
  Така> от т.2 следва, че ще има доста лоша топлопроводимост (пропускаме механизма на топлопроводимост). = добър топлоизолатор. Между другото издържа на високи температури, мисля беше над 1000 C.
  По-интересното – Какво става при удар с ускорена прашинка (за удобство наночастица)? Тя ще избие частици само на местото на попадението и по траекторията си като съседните няма да се повлиаят много, заради разстоянието помежду им, но при всяка избита частица от гела, кинетичната енергия на бомбардиращата нанопрашинка намалява. Нееднородната среда най-добре гаси кинетичната енергия. Тоест накъде в обема на аерогелната обвивка прашинката спира. Тоест, гелът все пак се руши. Този ефект може да се наблюдава и в макросвета – на сходен принцип работят бронежилетки и брониани стъкла и др – редуващи се пластове с различна плътност и еластичност.
  Какво става ако тази прашинка удари метал? Корпуса на спътник. Ако прашинката е от някъв по-мек минерал – ямка с диаметър стотици пъти по-голям от този на частицата (кратер). Ако е по-твърда – може да прониже метала. Прониква, (частиците в металната решетка си влиаят по-силно, предава се удар) стапя се частично (прави ниско триене), и пътува през еднородната среда (метал в случая) много по-лесно отколкото през гел.
  Металът е по-твърд , ок. Показателите ми бягат, но ако приемем че 2 см аерогел спират колкото 5 мм метал, каква броня ще сложите? Освен масата първото е и топлоизолатор.

 13. Технологията още се развива… важно е началото 😉

 14. Joro
  17 Feb 10
  8:48 am

  Няма да го разбие 🙂
  http://www.lpl.arizona.edu/undergrad/classes/fall2009/Drake_206-2/10.%20comets_asteroids_dust/aerogel_tracks.jpg
  Има различни видове. В ултракондензаторите също може да се ползва въглероден (електропроводящ), за адсорбция – повечето видове…

 15. Ivan
  18 Feb 10
  11:51 pm

  Joro, фините прашинки не съм ги забелязал – счупва се обикновено на няколко видими части – горе долу като да си строшил стъкло. Може и да съм го отслабил с влагата си защото не изпълних горещата препоръка да нося ръкавици.

  Относно това дали е добър материал: ще бъде добър материал когато стане евтин. Дотогава ще е просто поредната неприложима екзотика. Все още 15cm x 15cm x 1cm парче струва около 5000$ в eBay. То между другото производството му е много скъпо за големи парчета и не толкова ако е в насипно състояние. На малки гранули е много по-евтин на единица обем. 250 кубични сантиметра струват 13$ в http://www.unitednuclear.com/ срещу 225те за 5000$.

 16. Joro
  19 Feb 10
  8:35 am

  Благодаря за инфото, Ivan. Друго си е да ти го каже практик.

 17. Joro
  19 Feb 10
  8:36 am

  Никога не съм се сещал да гледам цените на такива неща

 18. Антон Дутев
  08 Mar 10
  12:03 pm

  Абе хора какви са тея цени? Аз влязох в контакт директно с производителите и ми предложиха цена от 5.25$ за парчета с размери 1.2м x 3.80см. x 0.6см. за над 25000 бройки цената става 3.88$

 19. Viktor
  11 Apr 10
  8:23 pm

  ако найстина могат да се намерят на такава цена и аз бих се кооперирал с някой да взема 20 тина листа скайп viktor_bozhikov

 20. Здравейте, дами и господа!
  Материалът АЕРОГЕЛ може да се оприличи на памучно одеало, добре изцапано с бяло българско саламурено сирене, мазен и лепкав е на пипане и оставящ бяла следа като изцапано от дъвка по ръцете, която се мие добре с вода и сапун (затова препоръчваме работа с ръкавици). Лепи се добре с теракол, шпаклова се и се измазва с тераколови шпакловки. Анализите на цената показват, че е сравнително скъп за масова топлоизолация по стени и фасади, но е незаменим в някои случаи, като изолация около камини, около коминни тела, около радиатори, по тавани на исторически сгради, защита на електроинсталации и много други приложения. Подходящ е за изолация на дървени и метални конструкции срещу пожар (има всички изискващи се сертификати). Особено подходящ е за реновация на стари сгради, където няма много възможности за дебели топлоизолации, но пък пожарните изисквания са строги. Цената на този уникален материал вярвам, че ще се понижава, защото все повече компании ще го произвеждат предвид особено добрите му качества. Нашата компания може да ви предложи материала Aspen Aerogels на ролки с ширина 200см и дължина 20м, дебелина 2см на цена от 25Евро/1м2 с ДДС, тук в България.
  Архитект В.Н.

 21. S.Atanasov
  18 Jul 10
  11:33 am

  Gospodin architekt,daite molq nqkakvi koordinati na Va6ata firma!

 22. Лозанова
  15 Sep 11
  11:58 pm

  Интересува ме дали вече има фирма, която да предлага този продукт на българския пазар? Ако някой има информация, ще съм много благодарна, ако я сподели

 23. file:///C:/Users/trankod/Downloads/Aeroclce%20BG.pdf

  приложим и в практиката, вече от няколко години, както в плоскости или като мазилка

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>