GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Cyclone Engine ще атакува Land Steam Speed Record

February 16, 2010


Преди почти две години ви разказахме за Cyclone Engine – двигателят с външно горене, който е тотално различен от властващите днес двигатели с вътрешно горене. Поводът да напомним отново за него е намерението на създателите му да атакуват световния рекорд Land Steam Speed Record, който в момента е 148.308 mph.

Достойнствата на този тип двигател е неговата способност да работи с всеки тип гориво, както и по-ниските емисии , по-високата ефективност и практическата липса на шум.

Създателите на двигателя с външно горене Cyclone Power Technologies, чийто девиз е „One Planet One Engine”, го описват така:
“Cyclone Engine използва Rankine Cycle heat regenerative external combustion, или “Schoell Cycle”-engine. Cyclone е технология на 21 век, високо ефективна, компактна и мощна парна машина”.

Парните машини определено не са нещо ново и едва ли някой би ги асоциирал с иновации. Но необходимостта да се намери екологична и ефективна алтернатива на сегашните ДВГ – двигател, който използва вода като работна течност и няма нужда от смазващи масла – определя възобновения интерес към тях като практична опция за пост-петролното бъдеще.

Отпадането на смазването, предавките и други части /виж comparison of parts of V8 engine vs. Cyclone engine), спестяването на ресурси за изработване на двигателя и неговата поддръжка, възможността да се движи с биодизел, произведен локално, правят този тип двигатели изключително щадящи околната среда.

Cyclone engine е изобретен от Harry Schoell, използва Rankine cycle и чрез многократно „рециклиране” на отделената топлина постига 30% термична ефективност. В момента компанията разработва 6 цилиндрова версия, която има мощност от 95 конски сили – достатъчна да задвижи един нормален съвременен автомобил.

Специално за подобряване на US Land Steam Record, Cyclone са разработили специална версия с мощност от 180 конски сили с две горивни камери. Екипът очаква да бъде достигната скорост от 320 км/ч /200 mph/ при изпитанието, планирано за август тази година на Bonneville Salt Flats.

Най-високата скорост, достигната до момента е 148.308 mph, достигната през август 2009 година от британски тим, който подобри предишния рекорд, отбелязан през 1906 година от Stanley Steamer в Daytona Beach. Максималната скорост при отбелязването на този над сто годишен рекорд пък е била 127 mph.

По материали от: greenlivingideas

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, двигатели, двигатели с външно горене


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  hatanasov
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: 🙂 (thumb up) (beer)

 2. Марин Ивановски
  17 Feb 10
  12:39 pm

  На мен лично идеята ми харесва и не виждам очевидни неточности, доколкото ми позволяват ограничените знания в тази сфера. Подобни високопарни фрази обаче: „Създателите на двигателя с външно горене Cyclone Power Technologies, чийто девиз е „One Planet One Engine”, го описват така:
  “Cyclone Engine използва Rankine Cycle heat regenerative external combustion, или “Schoell Cycle”-engine. Cyclone е технология на 21 век, високо ефективна, компактна и мощна парна машина”.“ ми звучат като евтини маркетингови трикове за лапнишарани. Обикновенно гледам с критично око на всякакви лозунги, половината думи в които са чуждици и с неясно значение, а като се вгледаш се оказва, че това е нещо отдавна познато, но в нова опаковка.
  ПП: Това не е критика към преводача, очевидно е, че подобни фрази няма как да бъдат напълно преведени на български.

 3. Хм.. да поживеем и да видим 🙂

 4. бебчо
  17 Feb 10
  10:54 pm

  абе на пръв поглед изглежда ок, но като им прочетеш сайта и се замисляш:

  първо, доста голямо внимание обръщат на следните неща – патенти (по света и у нас, т.е. в щатите), като имат над десет патента за отделните елементи на двигателя; борсовите данни за цената на акциите им и начина, по който са разпределили привилегированите акции (малко, но гласуващи решенията, тоест, на собственика на компанията) и много, просто даващи (евентуално) дивиденти, и славословия от пенсионирани инженери колко е велико изобретението.

  второ, как компания с претенции за революция в двигателите, при това листвана на (макар и) местната борса, ще заснеме основните си клипове, представящи двигателя в нещо като навес с допотопни измервателни уреди? още повече, че основният акцент (автомобилният двигател) е прикрепен към нещо огромно, приличащо на дворна печка за компоти, и камерата го минава за секунда, а после двигателят се тресе странно, пуска вода и пара тук-там… абе въобще скалъпена работа.

  не отричам, че това е интересна и дори много важна идея, но реализацията ѝ под формата на прототип досега е доста зле, поне от това, което се вижда от сайта.
  все пак дано да ме опорвергаят и да счупят рекорда, което ще значи, че все пак това можа да бъде реализирано в автомобил

  поздрави!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>