GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Свежа доставка на плодове без химикали

February 20, 2010

Една иновативна идея за доставка на плодове и зеленчуци до консуматорите без използването на химикали, вредни за здравето, привлече вниманието ни.

Устройството се прикрепва към дръжката на плода/зеленчука веднага след нейното отрязване и започва да доставя хранителни вещества до момента, в който свежата стока достигне до потребителя.

Корпусът на устройството е изработен от био-пластмаса от царевично нишесте и има три основни елемента – тяло, контейнер за хранителен разтвор и самият разтвор.

Когато берачите отрязват дръжката на плода, те я поставят в бутилчицата и я заключват, като издърпват горния край на устройството нагоре.

Този начин за запазване на свежестта е подходящ и за цветя, не само за плодове и зеленчуци.

По материали от: itechfuture

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, биополимери, иновативни идеи

 1. Това е много яко, но дали скоро ще намери реално приложение ?

 2. Много добра идея. Ако тези неща са достатъчно евтини могат да спестят доста разходи на производители и дистрибутори, защото плодовете и зеленчуците ще са свежи по-дълго време.

 3. Драгомир
  22 Feb 10
  10:08 am

  За цветята е известно, че се поставят във вода, в която се поставя аспирин. Тази течност просто е някакво подобрение – не казвам че е лошо. Интересно ми е, обаче, тази течност как се произвежда – защото не е споменато. Дали в нея няма все пак някаква химия???
  Също така колко време ще издържи плодът е трудно да се каже. Ако със споменатата течност ти закрепят цвят на домат, който в последствие да си озрее като истински домат (така вързан с бутилката), то тогава ще ги призная изобретението за наистина полезно (и несъзържащо консервиращи химикали). Защото нали знаете – отначало еко решение, след това рационализация с косерванти, които ще дават подобен ефект на съхранение.

 4. Боно
  23 Feb 10
  3:01 am

  Доколко това е правилната идея?

  Ето една статия за опасността от една комерсиална плодова култура:
  http://pi314.ascella.org/2010/02/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be/

 5. Hihi
  23 Feb 10
  10:24 am

  А колко ще струва едно такова устройство и колко ще се оскъпи крайния продукт?

 6. mumintrol
  24 Feb 10
  12:56 am

  А дали не е по-„еко“ ако просто си купуваме зарзават от местни производители вместо от другия край на света, пък било и то с еко-пластмасови капачки върху дръжките?

 7. TOKKAY
  24 Feb 10
  7:18 am

  По-„еко“ ще е, ако сам хванеш мотиката. Местните производители отдавна се изтарикатиха и научиха всички търговски трикове.

 8. nikolai
  25 Feb 10
  12:45 pm

  Явно, не си държал мотика под ясната бога(жарко слънце),та говориш за тарикати.А за тази джаджа мисля,че няма да намери реално прилошение,освен ако себестойността на плода не е в пъти по-висока от устройството.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>