GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Милите детски зелени спомени

February 21, 2010

Отдавна ми се иска да събера на едно място всички ЗЕЛЕНИ спомени и далечни усещания от детството ми. За да мога да ги предам на моите и на приятелите ми деца.

Те трябва да ги видят, да ги усетят, за да знаят какво може да загубят. Само тогава ще пожелаят да се борят за тях. След като са усетили болката от предстоящата им скорошна загуба.

Едва ли ще успея наведнъж да си припомня всичко, но именно затова са приятелите – Вие ще ми помогнете, нали?

Всичко беше зелено, ама наистина! Безумно, неописуемо свежо и опияняващо ароматно! Усещали ли сте аромат на цъфнали бадеми? Това е едно от нещата, без които животът ми нямаше да е същият. Ако не сте, идете в края на март в родния ми Ивайловград. Ще Ви омагьоса с розовите си топки на цъфналите бадеми по околните хълмове. И зелените като голф игрище хълмове.

Не знам откъде ми е идвала муза, но по цели дни и най-вече нощи обикалях с приятели по тези хълмове, за ги попивам – вдишвайки, гледайки и слушайки. Славеи, авлиги, кълвачи и бързолети, срязващи небето с писъци. Изследвахме, оценяващи чистотата и пазейки реда. Да полежиш няколко часа неподвижно по корем, гледайки живота на мравките и всички дребни тревички и камъчета е велика привилегия. Имаше толкова много гущерчета, костенурки и змии … Имаше и поточета, от които пиехме жадно след дълго тичане с гончето Пирин на дядо ми. И то, милото, си играеше с животните наоколо- без никаква , ама никаква агресия…

Нямаше и следа от мръсотия, разрушения и индустриални замърсявания. Спомням си, че сами, без ничие побутване, събирахме стари железа, за да ги предаваме на вторични. Ей така, просто защото ни дразнеха, стърчащи в храстите и в дворовете. Примерът за Тимуровците ни беше запленил до крайност. По цели нощи сме чистили улици, подрязвали храсти и оправяли паднали огради…

Беше ужасно хубаво. Усещате го, нали? Вероятно и вие сте го правили. Няма начин да не сте, сигурен съм!

Ако си извадите тези спомени, ще усетите колко е било лесно. Просто сме го искали и никой не е бил в състояние да ни каже, че е невъзможно. Това трябва да правим и сега, да ГО ПОИСКАМЕ.

Да поискаме да бъдем честни и активни. Нищо повече. Не изхвърляйте, не позволявайте на хората около вас да го правят. Ако видите замърсяване, почистете го. Ако не можете сами, извикайте приятели. Ако някой тъпак ви се присмива, ингорирайте го. Той, горкият, го прави от страх и не знае колко е жалък. Махнете страха от сърцето си. Времената на страха са отминали. Завинаги.

Почти всяки месец пътувам нанякъде из България и навсякъде, намирайки боклуци по улиците или поляните, ги събирам. С децата си или с приятелите си. Въпреки, че ме смятат понякога за кукувица. Следващия път вече не ме смятат и ми помагат. Дори правят в последствие акции в резултат на свои идеи и желание. Ама това е ужасно хубаво! Примерът е важен, без значение кой е започнал.

Засега спирам да пиша. Надявам се да мога да споделя с вас стремежа си за хармония с приятелите и природата.

Усмихвайте се и бъдете смели в опазването на света – чист и зелен! Предайте тази смелост на децата си. За бога, те са ни най-важни!!!

Теми: Екология, опазване на околната среда, Разни

 1. Check out Милите детски зелени спомени @ http://greentech-bg.net/?p=5604

 2. Boriana
  21 Feb 10
  9:04 pm

  Кой е рисувал първата картина?

 3. Севдалина Пеева
  21 Feb 10
  11:25 pm

  Винсент Ван Гог

 4. Rosi
  22 Feb 10
  9:18 am

  Спомням си с моите приятели си играехме на Капитан Планета( все още го дават рано сутрин в събота) и събирахме боклуците по улиците и градинките

 5. Драгомир
  22 Feb 10
  10:24 am

  Като гледах първата картина и на мен детският ми спомен ми напомни за картината „Път с кипариси и звезда“, която също по детски спомен е рисувана в същия стил (е оказах се прав).

 6. Да:) Всеки от нас има такива мили спомени:)

 7. Определено чрез втората картина се върнах в детските си спомени, къде тичахме на воля именно на такива поляни където нямаше автомобили, нямаше прахоляк нито опасност за нас.

 8. Къде беше това, Роси!
  Разкажи ни повече, моля те:)

 9. Ужасно ми липсва това невино време, за съжаление, моите деца няма имат такива спомени…

 10. Rosi
  23 Feb 10
  9:01 am

  На село беше Дани..на село…

 11. SeoKungFu
  27 Feb 10
  2:05 pm

  Време е де си върнем обратно света.
  Време е да си извоюваме обратно детството с магията и красотата му.

 12. Пролетта вече идва, и точно сега е най-подходящо време

 13. Творбите тук са невероятни,
  искам да ви представя и някои малки – големи творци от детски клуб и парти център афи – Бафи

  Детски Клуб „Афи-Бафи”, организира есенни, зимни, пролетни и летни занимални за деца от различни възрасти.
  Клубът предлага ежедневни и месечни абонаментни програми, както и индивидуални програми за деца от различни възрасти.
  Опитни педагози и психолози работят с децата по различни учебни материали.
  В клуб „Афи-Бафи” има място и развлечение за всяко дете:
  • Рисуване
  – с моливи;
  – с водни боички;
  – с фулмастри
  • Оцветяване на готови картинки
  • Моделиране с пластелин
  • Флористика – апликациа с природни материали (листа, коренчета, семена)
  • Апликиране с цветна хартия
  • Изучаване на основните правила на движение по пътя и функциите на сфетофара – познавне на основните команди и цветове; функция на пешеходната пътека
  • Занимания по български език и математика
  • Съчинение по собствена рисунка
  • Преразказ по картина
  • Слушане на приказки
  • Четене и преразказ на най-известните приказки в света
  • Решаване на логически задачи от поредицата „Аз и природата”
  • Запознаване с букви и числа
  • Запознаване с видовете плодове, зеленчуци, животни и тяхното предназначение
  • Асоциативно изучаване на цветовете
  • Редене на пъзели от поредицата „Дисни”; логически игри „Питри”; развлекателни игри „Домино”, „Не се сърди човече”; игри за концентрация „Пръчици”
  • Игра в детския кът
  • Слушане на музика
  • Изучаване на любими стихчета и песни.
  • Физическа подготовка – сутрин
  • Спортни игри и състезания
  http://www.afi-bafi.com , Парти , изкуство за деца , направи си сам , спорт за деца , почасово полудневно и целодневно гледане на деца ,парти

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>