GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Новата американска мечта е на път да се сбъдне

February 23, 2010

Новата американска мечта – енергийна независимост – за отделния човек, за местните общности и за цялата нация – е на път да се сбъдне в съвсем обозримо бъдеще! Ако Bloom Box оправдае очакванията и се окаже точно това, за което претендира неговият създател че е.

Два блока, като показаните на снимката, могат да осигурят енергийното потребление на средното американско домакинство. За доста по-умерените средни европейци ще е достатъчен само един. Вероятно за българските потребители пък един Bloom Box би бил достатъчен за няколко семейства.

Вече се питате какво e това магическо устройство и можете ли да се сдобиете с такова? Все още не можете да си го купите, но според K.R. Sridhar, основателят на компанията Bloom Energy, тази фантастична миниелектроцентрала в кутия е един от най-големите пробиви в областта на чистите технологии, осъществени в последните години. И още – след 5-10 години, според него, Bloom Box ще бъде неразделна част от всеки американски дом!

Технологията се развива от Sridhar през последните 10 години при доста голяма секретност. Първото му публично изявление беше тази неделя в ексклузивно интервю на Lesley Stahl в предаването 60 Minutes на CBS.

Sridhar е изобретил горивна клетка, която се захранва с кислород от едната страна и с гориво от другата. Когато те се срещнат се получава химическа реакция, която произвежда електричество и топлина.Горивото може да бъде природен газ, метан отделян при гниене на органични отпадъци от сметищата, биогаз или слънчева енергия.

По-интересното е, че стекове от тези горивни клетки са монтирани в уред с размерите на хладилник, който е напълно пригоден за домашна употреба.

Естествено е, че не липсват ентусиазирани клиенти – сред тях са някои от знаковите американски компании – Google са първите, които си поръчват 4 броя Bloom Box и ги ползват вече повече от година и половина, с природен газ като гориво. eBay ползват 5 такива уреда в Сан Хосе и са изчислили, че за 9-те месеца употреба са спестили около 100 000 долара от разходите си за електричество.Сред другите известни клиенти са Walmart и FedEx.

Няма начин да няма и скептици – според Michael Kanellos, главен редактор на GreenTech Media, цената на Bloom Box ще е толкова висока, че няма да е оправдано производството на тези уреди в значителни количества. Според Kanellos за да се наложи на пазара и да бъде предпочетен от потребителите, Bloom Box трябва да генерира електричество, по-евтино от днешните соларни и вятърни опции. Според Sridhar цената може да бъде свалена под 3 000 долара, което е… о, Боже…нямам думи!


Watch CBS News Videos Online

Сега се отърсете от приповдигнатия тон на американците и си спомнете за домашните системи LichtBlick наVolkswagen , за които ви разказахме преди 6 месеца. Подходът е малко по-различен, но много по-важно е общото между двете системи – ЕНЕРГИЙНА  НЕЗАВИСИМОСТ  НА ПРИЕМЛИВА  ЦЕНА!!!

По материали от:  huffingtonpost и  greenopolis

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: горивни клетки, електрогенератори, енергийна независимост, Технологии за дома

 1. Azivany
  31 Dec 69
  11:00 pm

  Свежо: възможна действителност, но трудно постижима 🙂

 2. mumintrol
  24 Feb 10
  1:05 am

  Бях готов тук да напиша доста хейтърски коментар, но вместо това ще запитам: Как, в името на Прометей, става заместването на природния газ със СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ????

  И, о, Боже, ах, ами, какво прави тези горивна клетка с въглерода от въглеводородите? А изобретателят наясно ли е че метанът от сметището е замърсен с амоняк и какво ли още не? И защо цялата публикация изглежда като автоматичен превод на реклама от списание за бавноразвиващи се американци?

  Ако ще говорим за технологии (както се предполага от заглавката на сайта), то къде са технологигчните данни? Колко газ консумира и колко ток дава, колко му е КПД-то? Освен цената в долари, колко тежки метали има в устройството? Колко енергия е вложена за производството му? Колко платина, паладий, родий? Колко ще струва подобно устройство ако цената за добива на елементите за катализатора скочи 10 пъти? Колко хабитати са унищожени, за да се добият тези суровини? Колко боклук трябва да изхвърляме постоянно, за да можем да се топлим с метана от сметището? Какво ще правят „енергийно независимите домакинства“, ако Русия пак врътне кранчето? Нямам думи…

 3. ad_chaos
  24 Feb 10
  9:19 am

  http://www.engadget.com/2010/02/22/the-bloom-box-a-power-plant-for-the-home-video/
  – от тук е преведено има и клипче.

 4. Севдалина Пеева
  24 Feb 10
  10:26 am

  ad_chaos, не е от engadget, дала съм линкове към статиите, които съм ползвала 🙂

  Информацията е оскъдна, както правилно отбелязваш mumintrol – първото публично излизане на компанията е било в неделя…отговори на въпросите няма. И аз не обичам секретността 🙂

 5. Марин Ивановски
  24 Feb 10
  10:40 am

  Докато четох статията бях скептичен. Но след като видях клипчето, бях просветен. Странно защо ми напомня на рекламите за „Космодиск“.
  mumintrol, на 100% те подкрепям.

 6. Всяко чудо за 3 дни… доста съм скиптичен честно казано.

 7. Stoycho
  24 Feb 10
  11:55 am

  Най страшно от всичко ми прозвуча, че от едната страна гълга кислород. Предполагам (почти със сигурност) че после няма отпадъчен кислород :P.
  Изглежда като поредната джаджа, с която „големите производители“ да ни забаламосват за чиста енергия…

 8. Крум
  25 Feb 10
  8:52 am

  Пак не разбрах какво е революционното. От статията излиза, че е най-обикновена горивна клетка. Еми таки клетки, работещи на метан, водород, бензин, спирт и какво ли още не има от много време. Проблемът им е в цената. Иначе са общо взето по-ефективне начин за преобразуване на химическа енергия в електричество.

 9. Драгомир
  25 Feb 10
  9:18 am

  Между другата хората разработват подобни горивни клетки за захранване на laptop-и например. Там подобна технология ще е доста по-переспективна, дори и ако КПД-то ѝ не е особено добро (защото сегашните батерии не доставят достатъчно енергия).

 10. Драгомир
  25 Feb 10
  3:21 pm

  Ето малко информация:
  Може да се произвежда до 100 киловата на час;
  Размерът е колкото едно паркинг място;
  При изработката не се използват скъпи материали – но не пише колко ще струва изделието.
  Всичко това го прочетох тук:
  http://science.compulenta.ru/509205/
  а най-долу на тази статия има картинка под която пише „Массив Bloom Energy Server перед зданием eBay“. Дали това е вярно – ами не знам…

 11. Севдалина Пеева
  03 Mar 10
  10:48 am

  Две доста по-сериозни и професионални мнения по темата, за разлика от първите съобщения, които ползвах като източници:
  http://www.greentechmedia.com/articles/read/bloom-vs.-solar-which-one-is-best/
  и
  http://www.ecogeek.org/efficiency/3079

 12. heavencloser
  04 Mar 10
  6:19 pm

  Няма по ефективно нешто от…..http://www.magniwork.com/

 13. Joro
  05 Mar 10
  9:02 am

  heavencloser,
  Ао толкова им вярваш, вземи го купи. Да не съжаляваш после.

 14. hatanasov
  08 Mar 10
  12:43 am

  Svejo: (thumb up)

 15. Hellfis
  14 May 10
  10:46 am

  Това нещо е огромно… и найІвероятно е стара военна технология на американците която излиза наяве..

 16. […] елекроенергия от (кликни тук): ЧЕЗ, EON, EVN              Новата Американска мечта е на път да се сбъдне              Хидрогенератор в домашния водопровод […]

 17. […] твърдотелни оксидни горивни клетки (като Bloom Energy), поради по-ниската си работна температура, която […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>