GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Google обещават да снижат два пъти цената на хелиостатите

February 27, 2010

Google вече имат готов прототип на нов тип огледала, които биха могли да снижат наполовина разходите за построяване на соларни термални централи. Това обяви вчера, в петък, шефът на специалният отдел за зелена енергия на компанията Bill Weihl.

Ако тестовете се развиват според очакванията, то готов продукт на пазара може да се очаква след 1 до 3 години. Готовите вече прототипи се изследват в момента лабораторно как ще понесат десетилетия в пустинни условия.

Google използват нетрадиционни материали за изработка на отражателното покритие на огледалата, както и за изграждане на носещата конструкция.

Google са инвестирали в две компании в сектора на соларните термални централи – eSolar и BrightSource и заедно с тях ще работят по доразвиване и внедряване на новите хелиостати.

Напредък в технологиите за слънчево термално електричество е добра новина за всички, особено за нас европейците. В началото на седмицата научихме от Euractiv, че през март към проекта Desertec ще се присъединят още компании от Испания, Италия, Франция, Мароко и Тунис.

По материали от: cnet.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Google, енергия от слънцето, соларни концентратори

 1. От една страна е много похвално какви ги върши големият Г, но от друга се првръща в един много глобален монопол :/

 2. Иновативни! Мисля, че потребителите вече не допускат монопол както някога Големия Син (IBM). Спомни си преди няколко години как се говореше, че Skype ще станат монополисти в Inet комуникацията:)

 3. Пипи
  02 Mar 10
  12:57 pm

  А защо този тип централи е изхвърлен от енергийната стратегия на страната относно ВЕИ?

 4. Здравейте!
  На България ли?

 5. gumi
  02 Mar 10
  4:18 pm

  Те много неща обещават по принцип, но наистина все повече започва да изглежда като едно близко бъдеще, което се управлява от гугъл.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>