GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Цената на силицият ще падне значително през следващите години

May 1, 2008

CheapSiliconSolar

Освен навлизането на нови соларни технологии в енергийната индустрия, цената на тази чиста и възобновима енергия ще падне още повече в резултат на увеличеното производство на силиций, който е основен фактор определящ цената на фотоволтаичните слънчеви панели.

Според данни от Solarbuzz през 2005г. общото производство на силиций в индустрията е 15 000 тона. Поради редица фактори като държавни субсидии и увеличен интерес в соларната енергия, цената на силицият се е увеличава в периода 2000-2005, поради ограничените доставки. Производителите на силиций обаче реагират на ситуацията добавяйки нови производствени мощности, които ще достигнат 123 000 до 2010г. Очаква се това да се отрази сериозно на цената на слънчевите панели и да ги направи по-рентабилни от конвенционалните източници на електричество.

Източник: TechnologyReview

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>