GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

113 000 подписа сложиха край на добива на уран в Словакия

March 6, 2010

„Демокрацията не е това, което правят правителствата, а това, което правят хората“. Прилагайки тази логика, можем да поздравим гражданите на Словакия, които вече са успели да скъсат с тоталитарното си минало и да заживеят в модерна, демократична страна, в която гласът на гражданите има тежест и определя собственото им бъдеще.

През изминалата седмица парламентът на Словакия направи съответните законодателни промени, които позволяват на местните власти да определят дали да има геологични проучвания и добив на уран на тяхна територия.

Тази победа идва като резултат от гражданска кампания, в която бяха събрани 113 488 подписа, внесени в парламента на страната в края на септември 2009 година. Съгласно конституцията на Словакия 100 000 подписа са основание за иницииране на законодателни промени.

Това е голяма победа за природозащитниците и неправителствените организации в Словакия, която може да служи за пример как гражданите могат и трябва да защитават правото си да решават какво да се случва с тяхното настояще и бъдеще, с техните градове и села.

Местните власти в 41 общини, които са засегнати от плановете за разработване на урановите находища, изразиха вече своята категорична позиция против плановете на канадската компания Tournigan за разработване на две уранови мини – едната разположена само на 6 километра от Кошице – вторият по големина град в страната, с население от над 250 000 души; втората – в непосредствена близост до най-големия Словашки природен резерват – ’Slovak Paradise‘.

По материали от: greenpeace

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, гражданско общество, добив на уран, радиоактивни продукти

 1. Тодор
  06 Mar 10
  3:29 pm

  А колко гласа са нужни в България за да се промени един закон ?

 2. TOKKAY
  07 Mar 10
  12:27 am

  500 000 подписа.

 3. Peacekeeper
  07 Mar 10
  12:52 pm

  Не виждам кое му е хубавото. Сега маса и миньори ще останат без работа.

  П.П. В атомната енергетика има МНОГО хляб, ако не сте разбрали. Тя тепърва може да се доразвие с новите конвертори на радиация. Екологично чисти АЕЦ в бъдеще. Но уви…

 4. Севдалина Пеева
  07 Mar 10
  4:58 pm

  Peacekeeper, няма такава технология, няма такива конвертори на радиация. Екологично чисти АЕЦ не може да има – за съжаление на ядреното лоби физичния свят не се подчинява на пропагандата и парите могат да изкривят съзнанието, да приспят съвестта, но не и да се справят с радиацията. Това е, стига вече лъжи!

 5. hatanasov
  08 Mar 10
  12:41 am

  Svejo: 🙂 (thumb up) (beer)

 6. Драгомир
  08 Mar 10
  1:47 pm

  Сега маса и миньори ще останат без работа.
  Какви миньори бълнуваш? В урановите мини работят затворници – осъдени на смърт, или всичко е автоматизирано! Като влизаш в уранова мина и главата ти почва да бучи.
  Иначе, както се казва – ако в бъдеще човечеството опре до необходимост от уран, то в Словакия ще си имат добри залежи, които ще продават на добра цена. А и може вече да не са „демократична“ държава, а „добре развита“ като западна Европа и САЩ в момента и така няма нужда канадци да ги „цокат“.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>