GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Слънчеви автобуси в Калифорния

March 10, 2010


Sunpods Inc. е калифорнийска компания, която предлага на пазара модулни соларни системи, готови за интегриране в различни приложения. Една от последните им такива системи има вероятност да се превърне в хит на пазара в Съединените щати. Това е соларна система, която се монтира на покрива на пътническите автобуси и осигурява електричество за различни помощни системи.

Според екологичните норми на щата Калифорния дизеловите превозни средства нямат право да работят на място повече от 5 минути. Това обаче означава при престой да бъдат спрени и всички помощни системи – например климатичните инсталации.

След приемането на тези стриктни норми за намаляване на замърсяването на въздуха с автомобилни газове, които влязоха в сила в Калифорния през 2008 още 25 щата приеха подобни регулации. За да не бъде пожертван комфорта на пътниците автобусните компании търсят алтернатива и едно възможно решение е системата, разработена съвместно от Bauer Intelligent Transportation и Sunpods.

Gary Bauer, основател и собственик на Bauer Intelligent Transportation е изключително доволен от проведените от януари насам тестове на новата поддържаща соларна система, която се показва изключително надеждна и продуктивна.

Поддържащата соларна система се състои от четири тънкослойни фотоволтаични панели, които се монтират на покрива на автобуса. За съхранение на енергията се интегрира система от батерии. Когато автобусът е в престой тези батерии захранват климатичната инсталация и други системи, като безжични трансмитери и прочие.

Bauer IT е предприела още мерки, за да отговори на строгите норми за намаляване отделянето на сажди и азотен окис. Използват иновативните дизелови двигатели Series 60 engines, които са снабдени със система за рециркулиране на отработените газове /exhaust gas recirculation (EGR)/, както и специален филтър за твърди частици.

И това още не е всичко – Bauer Intelligent Transportation имат изключително еко-досие. През 2007 започват да предлагат на своите клиенти в САЩ лимузини, снабдени с хибридни двигатели, работещи с биодизел или пропан, осигуряват еко-автомобили за служителите на Google, а сега вече и соларни автобуси за дълги пътувания.

Автобусите на Bauer IT имат още една удивителна екстра – това е 12-степенната скоростна кутия ZF Astronic, която обаче се държи като напълно автоматична. Освен това тя отчита товара, скоростта и пътните условия и след анализ на всички тези параметри избира най-подхядащата предавка. Тестовете показват над 6% икономия на гориво.

Съвсем логично Bauer Intelligent Transportation получиха наградата Emerging Growth Award за 2009 на Стопанската камара в Сан Франциско за забележителен ръст и пример за креативност, иновативност и лидерство.

По материали от: alternative-energy-news

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергия от слънцето, замърсяване на въздуха, опазване на околната среда

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>