GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нова инжекционна система снижава разхода под 4 на сто

March 13, 2010


Transonic Combustion, стартираща компания от Camarillo, CA,е разработила нова инжекционна система, която подобрява значително икономичното изгаряне на горивото в бензиновите двигатели и при тестовете е показала разход от 3,7 литра за 100 километра. Това е доста по-добър резултат от показателите на електрическия хибрид Prius, който има с около 20% по-висок среден разход.

Тайната е в нагряването и компресирането на горивото преди неговото впръскване в горивната камера. Това поставя горивото в „суперкритично“ състояние, което позволява бързо и ефикасно изгаряне. Компанията също така обработва каталитично бензина, така че да го „активизира“ чрез частично окисляване.

Това е само една от технологиите, насочени към повишаване ефективността на ДВГ, които според William Green,професор по инженерна химия в MIT, допринасят за ренесанса на двигателите с вътрешно горене. Подобренията включват turbocharging, по-добър контрол на буталата, директно инжектиране на горивото и други.

Инжекционната система на Тransonic се отличава от класическия директен инжекцион по два начина: използва суперкритични флуиди, които бързо се смесват с въздуха при постъпването в цилиндъра и не се нуждае от искра за запалване. Това доста напомня дизеловите двигатели. Освен това компанията е разработила специален софтуер, който позволява на системата да се саморегулира съгласно натоварването.

Очакванията за цената са да бъде в рамките на най-добрите инжекциони, които се предлагат на пазара. В момента системата се тества от 3 различни автомобилни производители в САЩ. Интересен за тях е въпросът как ще се отрази ползването на тази инжекционна система върху живота на двигателя.

Тransonic досега са ползвали venture-capital от Venrock и Khosla Ventures. Те смятат да построят първата си фабрика до 2013 и да имат продукт на пазара до 2014.

По материали от: technologyreview

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ДВГ, икономични автомобили, икономия на гориво, Транспорт

 1. sepuko
  13 Mar 10
  10:17 pm

  „…при равномерно движение с 85 км/ч на тестовата платформа, която има само една седалка и кормило, а всички съчленения и фуги са облепени за по-добра аеродинамика(дъното на колата е абсолютно равно също така), колата е с гуми с ширина 100мм от специална смес, които са и екранирани от плоскости, тестовия терен е бил равен, на морското равнище и без други участници в движението, спирачки не са натискани(сега разход ли да тестват или спирачни способности)…“
  Това описание ми хрумва като прочета „разход от 3.7 литра постигнат от нова технология“ без да са упоменати тестови параметри.
  Да не говорим, че „ренесанс на ДВГ“ ми звучи зле. Много зле. Трябва да се отдалечаваме от тая архаична технология вместо да и правим реанимация с глупави „новооткрития“. Електрическите двигатели са много по-ефективни и с много по-висок КПД да не говорим, че са в пъти по-динамични, по-мощни, по-леки, по-компактни, по-евтини, по-лесни за поддръжка, по-надеждни…

 2. Марин Ивановски
  14 Mar 10
  12:20 am

  Съгласен съм с предишния коментар, без описание на тестовата среда този разход от 3,7 литра звучи смешно. Аз също съм поддръжник на електрическите автомобили. При тях обаче не двигателя е проблем – а батериите. Засега няма масов електрически автомобил с достатъчен пробег с едно зареждане, който да се продава на атрактивна цена.

 3. Марто
  14 Mar 10
  8:04 pm

  Според мен важното е обема на двигателя използван в тестовете 😉
  А дори по-важно е какви коне са изкарали от този двигатели – всичко друго са глупости.

 4. Joro
  15 Mar 10
  8:49 am

  По принцип има хляб в тази идея. Може да се изстиска още някой процент КПД, но много зависи от изпълненитето. И дали накрая ще си струва. Само да се изясним че идеята не е съвсем нова – говоря за безискровото запалване на летливи горива. За предварителното нагряване (за бензин) не знам със сигурност, но май и това го имаше. Както и електронно управляеми клапани, двигатели с променлив обем на камерата и пиезодюзи. Като изключим последното, което се ползва в системата Комън рейл, останалите неща все още нямат широко приложение. Няма да са нито толкова икономични (или зелени), нито евтини.
  Като останалите, и аз съм за електромобилите, и не би ми било голям проблем, ако изискват презарежане на 100 км, стига да се появят на разумни цени. Е, и ако оправят малко пътищата.

 5. venci
  17 Mar 10
  2:24 pm

  хах то моята кола хъби 5 литра бензин на 100km с климатика айде да я разглобяваме да видим как е направена 😀

 6. s 2 ruce za „sepuko“.
  pe4kite sa bili wuzmojen izbor predi 100 godini w dne6no wreme towa e nai ostarqlata i nai iz4erpanata tehnologiq ot kum razwitie.

 7. Севдалина Пеева
  18 Mar 10
  11:22 am

  Към sepuko и Белоградчик – докато се изгради необходимата инфраструктура и електрическите двигатели се наложат като масова опция, не пречи да се подобрява съществуващата технология. Все пак ще минат доста години преди да останат извън борда ДВГ-тата. Не ги защитавам, просто напомням че преходен период е неизбежен.

 8. ИВАЙЛО
  20 Mar 10
  2:01 pm

  Всяка стара технология е по добра от зараждащата се нова такава.

 9. Hellfis
  14 May 10
  10:37 am

  Няма смисъл да се развиват горивни системи вече, след като редица хора създадоха изобретения (повечето потулени) които биха осигурили придвижване на електричество без нужда от батерии.
  Аз съмият имам такава идея и би струвала около 7-9 хиляди лева.
  Въпросът е човечеството иска ли да живее в незнание, все пак елктричеството е съвместимо с природата-има го в нея и в нас.

 10. user
  30 May 10
  3:47 am

  сепуко и ивановски, понякога е добре човек да помисли малко преди да пише. а именно, тестовите условия са стандарни, като се различават по континенти поради различните условия на средностатисческото шофиране – американски цикъл, есе цикъл. имайки в предвид, че изобретението идва от сащ, явно става въпрос за американския цикъл (макар че там данните обикновено се дават в мили/галон, но е лесно да се преизчисли в л/км).
  както е отбелязал марто, за да може да се прави сравнение, трябва да кажат какъв е двигателя (мощност, обем) и каква е колата (в тази част сте прави, не е все едно дали двигателя е в трабант или в хамър)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>