GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Green Revolution Engine – двигател с „външно” горене

May 7, 2008

cyclone_engine

Представете си двигател, който предлага чисто горене, висока ефективност, нулево замърсяване, ниско тегло, компактен е и работи с алтернативно гориво … завладяваща картина на бъдеще, в което е преодоляна зависимостта от петрола. И нещо повече – двигател, който не само че не замърсява въздуха, а го прочиства, като изгаря дребните твърди частици… най-хубавото е, че този двигател вече съществува и работи.

Както е добре известно, съвременните проблеми с енергията са два основни типа – на входа и на изхода -суровините и отпадъците – как добиваме енергия и как се справяме с отпадъчните вещества, съпътстващи производството и. Новият двигател Green Revolution на стартиращата компания Cyclone Power Technologies внася промяна и в двете посоки – като ни освобождава от ужасната зависимост от фосилните горива и премахва вредните ефекти от тяхното изгаряне. Този технологичен пробив се появява в най-подходящия момент.

Концепцията на двигателя Green Revolution представлява най-чиста форма на „мислене извън шаблона“. Той не е вариант на двигател с вътрешно горене, а двигател с ВЪНШНО ГОРЕНЕ. За разлика от добре познатите ни двигатели с вътрешно горене, циклонния двигател ползва външна горивна камера, в която се нагрява работната течност – дейонизирана вода, чието разширение се преобразува в механична енергия, която задвижва буталата на турбина.

Тъй като горенето е външно, може да се ползва всякакво гориво – течно или газообразно. Етанол, дизел, бензин, биомаса … всичко – от битови отпадъци, селскостопански отпадъци, до традиционни горива – може да задвижва този двигател. Първоначалните тестове на двигателите са правени с гориво от портокалови кори, масло от памучни семена, дори птичи мазнини – забележете, суровини, които не представляват интерес за никой от съществуващите картели и корпорации, нито за правителствата.

И докато почти всичко може да се ползва за задвижване на този двигател, почти нищо не се отделя на изхода. Ниските температури на изгаряне и по-ниското налягане създават по-малко вредни отпадни газове. Уникално конструираната горивна камера създава въртящ се поток, което предпоставя пълното смесване и изгаряне и като резултат липсата на емисии.

Също така е по-малко отделяната топлина. Изгорелите газове преминават през топлообменник преди да напуснат двигателя, като температурата им спада стотици градуси в сравнение с температурата на изходните газове на двигателите с вътрешно горене.

Освен, че е чист и гъвкав, двигателят Green Revolution не изисква скъпи и сложни компоненти. Няма нужда от катализатори, радиатор, трансмисия или горивна помпа. Нито масло – смазването става с вода. Елиминирането на всички тези системи води до ниска цена, както и ниско тегло, малък обем и малки енергийни загуби. Срещу по-голяма енергийна ефективност и надеждност.

Предимства за околната среда

До момента почти всички решения на проблема със замърсяването на околната среда се оказват изключително скъпи и сложни за реализация. Например горивните клетки. Ползите от течния водород са твърде спорни, особено след като беше доказано, че отделяния газообразен водород е също парников газ, който индуцира образуването на ледени кристали при достигане на горните атмосферни слоеве. Електрическите автомобили са ограничени от твърде малките разстояния, които могат да покрият с едно зареждане, освен това източниците на електричество все още съвсем не са чисти. Газовите турбини са чисти, но имат ограничения в скоростните показатели, високи са разходите както за изработването, така и за поддържането им. Бензиновите и дизеловите двигатели са ефективни, леки и евтини за производство, но отделят вредни за здравето газове. Доскоро считаният за чист дизел, се доказа че всъщност е изключително токсичен(New Science, Oct. 25, 1997).

„Отработените дизелови газове са около 40 пъти по-канцерогенни от цигарения дим. Изследване показва, че продължителността на живота на жителите на големите градове намалява с около 15% заради вдишването на изгорелите газове.“ – Paper by Gong and Waring, SAE Australia, May/June 1998

Бензиновите двигатели са снабдени с катализатори, но те действат при достатъчно затоплен двигател и са съвсем безполезни в условията на натовареното градско движение в режим „старт“ – „стоп“ – „старт“…- New Scientist 1995 – September 1996.

Повече подробности:


Източник: www.cyclonepower.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Green Revolution Engine, външно горене, двигатели

 1. Много интересен двигател, четох с удоволствие. Ако съм разбрал правилно, той може да работи с разнообразни и евтини горива, което е супер. Има ли обаче повече информация за наличието на такива суровини и дали може да работи със дизел или други петролни производни и как? Каква е ефективността, цената и кога ще е достъпен на пазара?

 2. nik666
  07 May 08
  2:08 pm

  А какви са недостатъците на технологията? Вероятно има такива, щом досега света не е полудял и не е започнал да я въвежда масово.

 3. Севдалина Пеева
  07 May 08
  2:54 pm

  Технологията е все още в зародиш, американският патент е от лятото на 2007. Все още се чака двигателят да бъде патентован и от други патентни агенции, така че много от подробностите не са огласени.
  От информацията на фирмения сайт става ясно, че циклонният двигател може да работи и с дизел, и с бензин. Относно цената се очаква да бъде съизмерима с тази на масовите двигатели с вътрешно горене, а икономически по-изгодна технологията да бъде за сметка на по-лесната и по-евтина поддръжка.
  Дали ще се наложи в практиката ще покаже само времето. Факт е, че много от въпросите остават без отговори в момента.

 4. Матко
  10 May 08
  9:23 pm

  Неразбирам,как така да си превърнеш колата в самоходна кофа за боклук е много изгодна.Кое от посочените в статията горива е евтино и екологично“Етанол, дизел, бензин, биомаса … всичко – от битови отпадъци, селскостопански отпадъци, до традиционни горива – може да задвижва този двигател. Първоначалните тестове на двигателите са правени с гориво от портокалови кори, масло от памучни семена, дори птичи мазнини – забележете, суровини, които не представляват интерес за никой от съществуващите картели и корпорации, нито за правителствата.“ Май да си направим инсталация за масло от портокалови кори е много авангардно. Или е по-добре да си направим метантанк в кофата за болкук…..Аз ли не разбирам или не ми обясняват както трябва…….Ентусиазма е движеще сила в много двигатели……

 5. Аз
  04 Oct 09
  1:03 pm

  Турбината няма бутала, а работни лопатки, да кажа. Като стигнах до там и ми изстина интереса към статията. Съветът ми е като се преписват статии да се проявява разбиране. Иначе тези, за които са предназначени просто няма да се интересуват от тях

 6. Севдалина Пеева
  04 Oct 09
  2:45 pm

  Аз, за разлика от доста други сайтове, ние винаги даваме линкове към първоизточниците. Не виждам какъв ти е проблема просто да отидеш на сайта на компанията и да намериш достатъчно богата информация за моделите, които се разработват, за технологията и така нататък. Освен това приемаме конструктивна критика. Сега добавих отново снимки и видео, защото имаше проблеми със старите.
  Ако отново настояваш че pistons са лопатки, а не бутала, ще прегледам отново текста.

 7. ktamen
  04 Oct 09
  11:34 pm

  .Ентусиазма е движеще сила в много двигатели……
  Иначе това си е най- обикновена парна машина. Не можах да схвана какво е новото.

 8. Joro
  05 Oct 09
  10:34 am

  Аман от пишман инженери.. Аз, pistom значи точно бутало. Разбирам, че английският може да ти е труден, но това е разпространена дума и я има в SA Dictionary (това е безплатна програмка речник), но виж картинката – очевадно е. Иначе виж и тук: http://www.cyclonepower.com/technical_information.html, но там са чережи които са още по-трудни от показаното изображение. Онова дето ти е заприличало на турбина е аксиален вентилатор предназначен да вкарва външен въздух за топлообменника (кондензатора).
  Ktamen, по твоята логика последните 60 години няма нищо ново. Процесорът в копютъра е интегрална схема, а създаването на ИС датира от 1949 г.
  За мен лично не е за пренебрегване факта, че парна машина с мощност киловат и със затворен цикъл (без да изпуска работен флиуд (пара) навън) е толкова малка.

 9. comicsfan
  04 Mar 10
  6:45 pm

  Ами какво да е новото? Дали не е това, че са елеминирани някой от практическите недостатъци на добре известният отначалото на 19ти век двигател с външно горене. Да, тои е доста стар като идея. Не за първи път някои си блъска главата с това, как да реализира тази генялна идея (теоретичен к.п.д. 87% – ако не греша)

 10. Tonchev
  04 Mar 10
  10:19 pm

  Цената на единица пропътуван километър е най-важна за всеки двигател/автомобил. Тя много зависи от самите характеристики на колата. Например, чрез вариатор променящ винаги оборотите на вала на двигателя, така че той да е най-енергоикономичен при дадедни условия и същият вариатор, така да поддържа оборотите на енергогенератор, така че той пак да е най-енергоефективен.
  Управлението на такъв режим на движение / спиране на автомобила е дадено в български патент BG 65421 B1.
  Снимки на ел кола с пътна регистрация, изпълнена с помощта на този патент вижте на
  http://www.b2b.bg/bgcar.html

  Коли, изпълнени па българския патент BG 65421 B1, постигат едновременно три важни цели:
  1. Максимално ефективно движение – минимален разход на енергия за единица път при дадени условия.
  2. Максимална степен на рекупериране на инерционната енергия на движещата се кола при спиране
  3. Сумарният резултат 1+2 е максимален пробег с едно зареждане при дадени условия.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>