GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов магнитен припой

March 14, 2010

Изследователски екип от Yale University е разработил нов вид магнитен припой, който не съдържа олово и може да се използва за по-евтино и по-ефикасно производство на електроника. Това може да даде огромен тласък в усилията да се реши проблема с нарастващото количество опасни електронни отпадъци, тяхното рециклиране и депозиране на сметища.


Обикновеният припой представлява олово, което е изключително сериозна заплаха за здравето. Оловото е тежък метал, който преди е добавян също в боите и бензина. След като категорично е установено неговото нервнотоксично действие, той е забранен и така се появи безоловния бензин и строгите регулации за съдържание му в боите. Въпреки това оловото продължава да се използва за запояване, тъй като има две много важни характеристики – топи се при много ниска температура и предлага много висока здравина на спойките.

Всички тествани досега алтернативи на оловото за ползване в производството на електроника не предлагат никоя от горните харектеристики – те са и по-ненадеждни, и се топят при по-високи температура, при което може да се нанесе вреда на електронните компоненти.

Екипът от Yale обаче предлага като заместител калаено-сребърна сплав, в която има микроскопични частици желязо. Вместо да се нагрява сплавта с външен източник на топлина, се използва магнитно поле, което предизвиква повишаване на температурата вътре в припоя, поради възбуждането на железните частици. Освен това те се подреждат под възействие на магнитното поле и когато то бъде отстранено, след изстиване на сплавта се получава изключително здрава спойка.

Магнитните материали имат значителна роля за постигане на по-голяма енергийна ефективност. Изследователи от Columbia University работят по създаване на компютърни чипове, които са изработени от наномагнити, които могат да доведат до 30% по-ниско енергопотребление в сървърните центрове.

Във Florida State University е създаден магнит, който създава относително много по-мощно поле, докато използва за това по-малко енергия.

Магнитнит припой на Yale е все още в тестова фаза, но ако се комерсиализира успешно, ще доведе до големи икономии на енергия при производството на електроника.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, зелена електроника, магнити, Нови материали

 1. Драгомир
  15 Mar 10
  10:21 am

  Електромагнитното поле, което ще се използва за загряване може да доведе и до загравяне директно на електронните схеми и автоматичното им повреждане – въщност това „модификация“ на най-разпространения начин за унищожаване на електроника от разстояние.
  Много по-переспективна спойка би била някоя високо температурна, но съчетана със система за охлаждане на „краката“ на интегралните схеми. Това, обаче, ще оскъпи технологията на производство (а и при предлагания метод цената на производството ще поскъпне – това да регулираш магнитното поле не е тривиално).
  Накратко – хората просто си правят експерименти, които най-вероятно ще послужат за нещо друго, а не за споменатото в статията. Т.е. проблемът с оловото, примесено с калай си остава.

 2. Явор
  15 Mar 10
  11:08 am

  Хмм… а ако взема да доближа по-силен магнит до компютъра/телевизора/всичко екелтронно, няма ли да ми изпадат всичките компоненти от вътре?

 3. Joro
  15 Mar 10
  11:18 am

  Не, с постоянно магнитно поле няма да стане. Или ще стане, но няма да намериш толкова силен магнит

 4. Joro
  15 Mar 10
  11:47 am

  Драгомир, не те видях..

  Виж, тук:
  http://www.technologyreview.com/computing/24691/?a=f

  Използва се свойството на припоя посредвством магнитно поле да се оформя и тече, „подобно на ‘живачният’ терминатор“ 🙂
  Почети я, струва си.
  Иначе има начин да се направи така че с поле да се награват в различна степен магнитните, немагнитните метали, или само металите, само дилеклектриците, полупроводниците, метали с различни съпротивления, обем, площ..

 5. Amy
  04 Jun 10
  8:29 am

  Не, с постоянно магнитно поле няма да стане. Или ще стане, но няма да намериш толкова силен магнит

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>