GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Слънчеви очила“ за сградите

March 15, 2010

Sage Electrochromics, Inc, стартираща иновативна компания от Минесота може да се похвали с изобретение от световно значение – прозорци, които могат „да включват“ и „да изключват“ до 98% от слънчевата светлина и топлина.

Стъклата, които могат да се превключат от напълно прозрачни до силно матирани и обратно с едно натискане на бутон, могат да спестят енергийните разходи на сградите до 28%. В напълно затъмнено състояние „слънчевите очила“ на сградите могат да елиминират напълно топлината от слънчевото греене, което означава драстично снижаване на енергията, необходима за климатизация.

SageGlass® се изработва по същия начин като обикновеното енергоефективно стъкло. След това то се покрива с филм от метални окиси чрез процес на вакуумно импрегниране. Пропускането на ниско напрежение през това покритие  променя начина, по който стъклото абсорбира и отразява слънчевата светлина и топлина.Различното поведение на стъклото се задейства само с едно натискане на бутон.

В слънчевите зимни дни, когато е необходимо пропускането на максимално количество слънце, просто се оставя бутона в положение „изключено“ и помещението се затопля. Обратно, в топлите дни бутона се включва, като се запазва видимостта през стъклото отвътре навън, но се спира топлината.

40% от световните разходи за енергия се формират от сградите основно за отопление и охлаждане. С това ново изобретение пасивният соларен дизайн става още по-ефективен. Пасивен дизайн означава такова проектиране на сградите, че през зимните месеци да се възползват максимално от слънчевото греене, докато през лятото то да бъде минимализирано, като температурния комфорт се осигурява с минимални разходи на енергия.

Изобретението на Sage Electrochromics, Inc е оценено по достойнство от администрацията на Обама и американският Department of Energy, като компанията получава сумарно 103 милиона долара държавни помощи  – 31 милиона данъчен кредит и 72 милиона държавни гаранции, за да изгради производствено предприятие на площ от 25 000 кв.м. и да започне масово произвовство на новият тип стъкла.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, Енергийна ефективност, изобретения, иновации

 1. Joro
  16 Mar 10
  9:58 am

  Добро е като идея, а като продукт предстои да видим. Предполагам, че консумацията му е малка, най-малкото защото се държи като e-ink, щом някакъв ток го затъмнява, а обратната поляризация го прави прозрачен. Друг вид подобни стъкла, както и LCD искат постоянно захранване за да поддържат непрозрачно (или непрозрачно зависи от устройството) състояние. Показаното на снимката дори си произвежда тока – интегрирано е с фотоволтаици.

 2. Здравейте, имам удоволствието да ви съобщя, че номинирах чудесния ви блог за наградата „The Sunshine Award“! Подробности тук:
  http://designknigoizd.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

 3. Драгомир
  18 Mar 10
  9:01 am

  Единственото предимство пред добрите стари щори си е това, че ще се чистят доста по-лесно от прах. Иначе енергията за движението на щорите си е също твърде незначителна, в сравнение с охлаждането например – освен ако в този проект включването и изключването се планира да е мнооого динамичен процес. В този случай, обаче, e-inc технологиите не са от най-икономичните (ама това може би не е точно такова).
  Между другото чувал съм ужасни истории за автоматично управлявани щори – вообщо не се държат така, когато човек би му се приискало. Тук предполагам, че не говорим за подобна 100% автоматизирана глупост, т.е. може и ръчно да се управлява.

 4. Joro
  18 Mar 10
  9:35 am

  Предполагам, че предимно ръчно, па като екстра може автоматичен режим.
  Доколко е подобно на E-ink… Държи се по подобен начин, но като устройство не съвсем. Тук пътуват литиеви йони (през слой от йонен проводник (всички слоеве са solid state)) и правят обратима химична реакция.
  Има обаче и стъкла, които затъмняват чрез електрофореза, заради преподреждане на наночастици в течна среда, точно както е-инк работи.
  Защо мислиш, че е-инк не е икономично? Прилагаш ток само за да превключиш състоянието.

 5. Драгомир
  19 Mar 10
  12:24 pm

  Струва ми се, че e-inc е неикономично, защото часовете работа някак са твъъърде малко – около седмица (или какво беше 10000 смени на страници ли беше???). Т.е. самото превключване изчерптва не малка част от енергията. Примерно течните кристали хабят доста по-малко, стига да не трябваше нонстоп да са включени (т.е. не се хаби само за промяната – четците на течни кристали изискват и просветляване, което е основния източник на изтощаването). Примерно, ако направиш два часовника със секундарник: единият с течни кристали, а другия с e-inc, то първият ще работи доста повече време (предполагам).

  Всъщност аз говоря за e-inc при електронната хартия, която се ползва при четците. В този случай, обаче, не е точно същата технология – има съществени разлики.

 6. Joro
  19 Mar 10
  8:30 pm

  М-да.. тази „подробност“ за циклите на превключване при e-ink ми бе убягнала и не допусках, че преместванео на частиците е такъв енергоемък процес. За часовниците си прав, щом е така. Може да се губи много енерги

 7. Joro
  19 Mar 10
  8:39 pm

  ..енергия при предеването на енергия от капсула на капсула (при мастиото) не заради електрофорезата. А може и заради самата технология – ако капсулите са пълни с течност с голям вискозитет, ще е нужна доста енергия за преместване на двата вида частици, но затова пък ще е сигурно че цветът (черно или бяло) ще „застине“, а не да се превърне в сиво, заради дифузия и брауновото движение.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>