GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нови соларни паркинги и електрически велосипеди от Sanyo

March 20, 2010


В Токио Sanyo завърши изграждането на два соларни паркинга, всеки от които може да приюти 100 електрически велосипеда. Системата с нулеви емисии включва високоефективни 7.56kW HIT соларни панели, като генерираната от тях енергия се използва за зареждане на литиево-йонните батерии на велосипедите, както и захранва светодиодното осветление на паркингите през нощта.

Велосипедите ще се ползват за придвижване от местните жители и гостите на квартала, като все още не е ясна схемата за тяхното ползване – дали ще бъде депозит или някаква такса.

Sanyo изгражда тези паркинги като част от своята Smart Energy System, една инициатива на компанията, насочена към намаляване на въглеродния и отпечатък чрез генериране и съхранение на възобновима енергия.

На пазара в Япония се появяват все повече електрически велосипеди, където особено по стръмните улици на Токио, това е голямо предимство, като се има предвид, че тук като правило велосипедите са с монтирана детска седалка или багажник за покупки.

Sanyo неотдавна представи нова серия от хибридни велосипеди – eneloop electric hybrid bicycles – чиито литиево-йонни батерии се зареждат, докато се движат на равен терен, за разлика от предишните модели, при които зареждането ставаше само чрез спирачките и при спускане по наклон.

Използваната система Eco Charge в серията SPL дава още по-големи възможности за зареждане по време на кормуване, и в същото време се използва интелигентна система за измерване на натиска върху педалите. При изкачване автоматично се включва мотора, за да облекчи усилията на колоездача, докато при спускане, равен терен и натискане на спирачката се зарежда батерията.

Eco Charge-режимът увеличава разстоянието, което може да се пропътува с едно зареждане на батерията с 53% до 55 километра в сравнение с обикновения режим на използване. Кормуване на равен терен на разстояние 1 километър в Eco Charge-режим генерира достатъчно електричество за 300 метра изкачване с включен мотор. Новите модели CY-SPL226 и CY-SPL224 ще бъдат на пазара в Япония през следващия месец на цена от около 1700 долара.

По материали от: news.cnet.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически велосипеди, енергия от слънцето, соларна енергия, соларни паркинги, Транспорт

 1. Joro
  21 Mar 10
  7:17 pm

  Ако бяхме нормална страна, та да се направи и тук.. Е ние улици и канализация нямаме, аз за какво говоря.

 2. Nasko
  10 Apr 10
  2:39 pm

  Този електробайк си е цял електропед – тежи само 68 кг

 3. Tonchev
  29 May 10
  10:49 pm

  Eнергоикономичността на автомобилите, включително и двуколесните, зависи от много факгори. Но регенеративните спирачки (независимо дали с електро, хидро или друго акумулиране) имат най-голям резерв за развитие. Фактически всички видове хибридни автомобили използват регенеративни спирачки. Както и много и от електрическите, хидравличните, пневматичните и …. . Вижте снимки на интелигентни соларни електро и хибридни автомобили по български патентовани технологии на http://www.b2b.bg/bgcar.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>