GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Потенциалът на биомасата в България надхвърля капацитета на АЕЦ

March 22, 2010

„Само от дървесните си отпадъци, които в момента масово гният в горите, България може да произвежда 13.5 тераватчаса (13.5 млн. мегаватчаса) топлинна енергия годишно. Тези данни обяви днес Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА), цитирана от БТА /Статията е публикувана на 28 юли 2009/. Цифрите са близки до годишното производство на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ Козлодуй в момента – за миналата година /2008/ например атомната електроцентрала е произвела около 15 тераватчаса.

Биомасата – отпадъците от дърводобива, дървопреработването и земеделието, както и производството на зърнени култури за биогорива съставлява около 40 % от потенциала на страната за добив на възобновяема енергия, заяви председателят на асоциацията Лияна Аджарова.

Отделно от дървесината, неоползотворен до този момент стои и потенциалът на остатъчната слама от земеделието, посочиха от асоциацията. Ежегодно след прибиране на реколтата в страната остават общо около 5 милиона тона слама, от която могат да се произвеждат още близо 10 тераватчаса.

През миналата година в България са били произведени 160 000 тона биогорива – 140 000 тона биодизел и 20 000 тона биоетанол. Количеството се равнява на приблизително 1.5 тераватчаса енергия.

Биомасата може да покрива около 9 % от крайното енергийно потребление в България – това бе отчетено в приетата през юни миналата година от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване използването на биомаса за периода 2008 – 2020 г. Стратегията предвижда през 2020 г. производството на топлинна и електрическа енергия от този сектор да стигне 9.7 тераватчаса.

Производството на топлина от отпадъчна дървесина може да е особено полезно за градовете и курортите в планините, които са далеч от газовата инфраструктура и нямат централно топлоснабдяване. Такива централи на биомаса вече отопляват Банско и Ихтиман и още няколко са в проект. Освен това, производството на мегаватчас топлина с биомаса е 0.5 – 3 пъти по-евтино, отколкото с масово изполваното до този момент дизелово гориво.

Секторът може да осигури прехрана на социално-слаби хора в районите с относително нисък жизнен стандарт, отбелязаха от асоциацията.

Екологичният ефект от употребата на биомасата също би бил доста значим – тя би довела до прочистване на горите, което означава по-ниска заболеваемост и гниене, и по-малък риск от пожари. В резултат пък би се намалило отделянето в атмосферата на метан, който е един от най-мощните парникови газове. В градския въздух пък съществено биха намалели концентрациите на въглеродни, серни и азотни окиси.“

По материали от:  gramophon

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, биогорива, биомаса

 1. Попов
  23 Mar 10
  8:41 am

  Добра идея. 🙂

 2. ...
  23 Mar 10
  9:38 am

  ….. такаааааааа, една работа е пропуснала обаче госпожата да отбележи – всичко това е теория и то криво (непълно представена) …….
  Очаквам госпожата следващият път да направи сравнение м/у качествата и икономическата целесъобразност (и краен ефект от спестени емисии) м/у отпадната дървесина оставаща в гората и качествената дървесина.

  а бе пак едностранчиво представяне на нещата

  Не ме разбирайте погрешно – аз съм фен на използването на биомаса, но нещата трябва да се казват такива каквито са.

 3. Марин Ивановски
  23 Mar 10
  10:37 am

  Частично съм съгласен с трите точки. Тази биомаса трябва някой да я събира, превозва, съхранява и преработва в съответните инсталации, които трябва да се построят. За всичко това някой трябва да плати. Също така не е споделено как ще се оползотворяват отрпадъците от биомаса. Също така е грешно да обединяваме различните видове био-отпадъци под един знаменател и да вярваме, че с едно решение всичко ще можем да преработваме. Не е споменато и за контрола при почистването на горите – общоизвестен факт е, че незаконната сеч често се прикрива като почистване на горски масиви.
  Все повече се дразня на едностранно представени новини. Отдавна съм свалил розовите си очила и не вярвам, че новите технологи ще спасят света. Според мен трябва да заложим на промяна в мисленето и поведението на хората.

 4. Как е възможно такива негативни коментари!? Заради този начин на мислене, нещата като цяло няма да се подобрят към по-добро, което може би си заслужавате:) Заглавието на темата започва с думата „потенциал“. Дадени са данни и цифри за възможностите, с които разполагаме в нашата мила родина. Вместо да нападате човека, който си е направил труда / отделил време и енергия /, направете днес едно добро дело, усмихнете се на непознат, изхвърлете си шишенцата и хартийките, където трябва и така…Обичам Ви!

 5. Христо
  23 Mar 10
  1:39 pm

  Самото събиране на тази дървесина, както и намесата на човека ще нанесе непоправими щети на екосистемите в гората. Да не забравяме, че процесите на разлагане на дървесината, развиващите се в нея микроорганизми, дори и паразити са част от от хранителните вериги в горите.

 6. dinko levchev
  23 Mar 10
  2:39 pm

  има логика и въпросите са добри. аз мисля, че трябва да се предвиждат и проучват многократно последствията за еко-системите, преди да се предприемат мащабни действия, особенно с горите и не да ги оприличаваме на лабораторни мишки, защото имаме малки шансове за втори опит. енергията е мн. значима материя, но природата и планетата са съществени!
  винаги подкрепям единствено критичното мислене.

 7. Севдалина Пеева
  23 Mar 10
  3:52 pm

  Струва ми се, че горите са най-малко вероятния източник на биомаса за енергия, просто защото събирането и ще бъде много трудоемко и скъпо. По-вероятно е да се ползват отпадъците от селското стопанство, като пепелта после може да се използва отново за наторяване. Като всяко нещо и тук трябва да се внимава да не се нанасят щети. Да се надяваме на читави „консултанти“ в областта на ВЕИ, които не гледат на тях като на безкрайно кранче за попълване на личното им благосъстояние, за сметка на природата, на горите, на обработваемите земи и на всички ни.

 8. Драгомир
  24 Mar 10
  8:42 am

  Щях да кажа същото като Христо по отношение на горите, ама той вече го е казал. Това е една свърх неекологична идея, поместена в еко сайт!!!

  Относно биомасата от селското стопанство – най-нормалното и естествено приложение е за храна на животните. Естествено, вероятно ще трябват специална обработка за пригаждането ѝ в „ядлив“ вид.

  Отпадъците от дървесината – те си се изгарят и сега, като се правят брикети. Е да, наистина всичко което гори е добре отначало да се използва за производство на електроенергия.

 9. VODOROD25
  21 Feb 12
  6:24 pm

  Абсолютно съм съгласен с изказаното в коментар №5, №6 и №8.

 10. Атанас
  21 Feb 12
  8:39 pm

  Отделно неможе да се разглеждат щото са взаимосвързани – земеделие – животновъдство – а не 66% внос http://www.pari.bg/article/2011/06/02/Blgarija_vnasja_pochti_dve_treti_ot_hranitelnite_stoki при 20-30 млн.животни се отварят 1.000.000млн. нови раб.места в месо,млеко и т.н.промишлености и Индия иска бълг.млечни продукти.А за фекалиите http://www.sam-shum.com/biogaz.php като изпълнение на директивите на ЕС.

 11. Tonchev
  21 Feb 12
  11:51 pm

  не бойте се за осатъчната биомаса в гората. У нас няма кой да я събира, освен ако не дойдат жълтите.

  А не забравяйте, че енергийната ефективност на слънцето през фотосинтезата до енергията от биомасата вече е по-малка от тази и на евтините фотоволтаици.
  Затова, във всички случаи, е по-изгодно да ползваме фотоволтаици, а не да събираме клечки от гората. В Германия има доста гори, но и мнооого фотоволтаици и даже изнася ток за „атомната“ Франция
  А фотоволтаиците могат да бъдат и по-ефективни
  вижте как
  http://tonchev.net/bg/

 12. Атанас
  22 Feb 12
  9:44 am

  Тончев – за някои неща си прав но трябва да се изчисли докъде да се децентрализира енергетиката и кое е по-евтино като инфраструктура и за подръжка – това е много добро http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 но проблема на тока е съхранението и свръх консумацията сутрин и вечер кога не’ма слънце http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg и ‘ъ’бсурдните изкупни цени за 20год.

 13. Tonchev
  22 Feb 12
  1:25 pm

  както и да се децентрализира енергетиката – все печели дребният консуматор. И точно затова тя не се децентрализира – за да губи дребният и да печели едрият !!!

  виж видео на един реализиран подход за децентрализация
  с нови български патенти

  http://tonchev.net/bg/category/smart-grid/

 14. инж.Николай Л. Ангелов
  22 Feb 12
  8:41 pm

  Така е, ТОНЧЕВ и със водорода. Ако имах достатъчно пари, щях да си купя за
  $50000 тази Тойота, показана със синьо в дясно на екрана в „Избрани връзки“
  и да не завися толкова много от петрола. С пари мога да си направя и в двора
  на вилата слънчево – електролизна инсталация за производство на водород, с
  който да зареждам този автомобил. И със сигурност ще мога да зареждам водородните коли и на други такива като мене. Дори и такива като мен да станат
  много, това петролните магнати и гиганти няма да ги сбърка. Как смяташ ти, че
  ще спечелят ТЕ повече? Ако продадат оставащия (в глобален мащаб) петрол на
  сегашни цени за по-кратко време, или ако го продават примерно пет-десет пъти по-скъпо и за по-дълго време?! Явно второто им е по-изгодно както за самите тях,
  така и за техните синове и внуци. А за ПЕТРОЛА , на каквато и цена за в бъдеще да се търгува, клиенти винаги предостатъчно ще се намерят.

 15. Попов
  22 Feb 12
  9:08 pm

  Бъдещето е до всяко населено място термосоларни централи в комбинация с една пещ за биомаса като бекъп за времето когато няма слънце. 🙂 Така ток и топла вода ще има 365/24/7.

 16. Tonchev
  23 Feb 12
  11:21 am

  бъдещето не знам, но настоящеето е термопомпи за отопление навсякъде където е изгодно, Дори и с топлата вода от сламената пещ през термопомпа и околния въздух да се повиши топлоотдаването 5-6 пъти !!!!

  същото може да се прави във всяка ТЕЦ абонатна станция ВЕДНАГА !!!!!!!!!!!!!!!

  A може и още по-просто – вижте видео

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B5/137/

 17. Атанас
  23 Feb 12
  6:05 pm

  “Екипът от Станфорд планира да конструира РЕТЕ-клетките така, че те лесно да се монтират към съществуващите термални/ТЕЦ/ централи““- http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 и това е подобно – http://e-vestnik.bg/5609 с нагряването на сол до 900градуса като съхранение на енергия е дoбро http://greentech-bg.net/?p=7859
  Кой ще прави парата ДА СЕ ВЪРТЯТ ТУРБИНИТЕ е въпрос на КПД и цена за изграждане и т.н.

 18. Tonchev
  23 Feb 12
  9:33 pm

  всеки ТЕЦ работи с кпд около 30% – а топлина, пушек и пепел има колкото искаш. но най-неприятното е, че трябва КИМУР

  А биомасата е готов кимур, но топлина, пушек и пепел пак има колкото искаш.
  затова биомасата не следва да се гори, а да се прилагат други технологии, напрамер, ферментация до метан, безкислородна пиролиза до метан и биодизел, и т.н.
  Това е известно, но не се прави, защото е скъпо и непрактично.
  А сега при нарастващите цени на транспрота поради скока на горивата слбедва де си спомним, че слънцето е безплатгно и общодостъпно

  вижте как то може да се ползва пряко в деценрализираната енергетиката
  http://solar-plus.eu/

 19. Tonchev
  23 Feb 12
  9:35 pm

  А защо да не ползваме слънцето за транспротни цели, вместо гориво –
  вижте как с видео
  http://greenclips.eu/bg/category/electric-cars/

 20. Атанас
  23 Feb 12
  10:18 pm

  Тончев – имаме ТЕЦ и АЕЦ които се приспособяват с “РЕТЕ-клетките“ или с френелови лещи и сол като съхранение на енергия от слънце – слънчеви ТЕЦ – СЛЪНЦЕТО ПРАВИ ПАРАТА И НАГРЯВА СОЛ ,КОЯТО ПРАВИ ПАРА ЗА турбините на ТЕЦ и АЕЦ т.е. мисля че е по-евтино да се преустроят ТЕЦ и АЕЦ със слънце – търбините на 1,2,3,4,реактор на Козлудуй може и да се използват и не съм учен ,а съчитавам нещата – нещо като полезен модел.

 21. Tonchev
  24 Feb 12
  11:32 am

  френелови лещи ще работят у нас само половината от времето. а през цялото време ще са върху фотоволтаиците. Затова трябва винаги фотоволтаиците да са открити, за да могат да работят и при дифузна светлина
  Но към тях може да се насочи и допълнително светлина

  виж как

  http://www.tonchev.org/pv.html

 22. Атанас
  24 Feb 12
  7:38 pm

  Тончев – за отражателите е ясно но знаеш че като се нагреят пада КПД-то много и затова отражатели с http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 и защо френеловите лещи ще работят само 50% – френеловите лещи са за нагряване на сол като акумулация и правене на пара за турбините!?!

 23. Tonchev
  25 Feb 12
  12:09 am

  Атанас за нагряването е точно така. То се дължи на инфрачервените слънчеви лъчи, от които фотоволтаиците почти не правят ток. С елементарни инфрачервени филтри, дори и през вода, се предотвратява нагряването.
  Виж видео как става това на практика
  http://drivetek.eu/solar/solar-pvthermal-co-generator/143/?lang=bg

 24. Tonchev
  25 Feb 12
  12:16 am

  френеловите лещи, като всички лещи, концентрират само пряка светлина. У нас пряката светлина е половината от времето – останалото е с дифузна светлина. Затова всякякви слънчеви концентрартори у нас (и не само) работят на 50% и затова в практиката ги няма.
  Ефектинтого решение е фотоволтаиците да са винаги открити, но за още по-висока ефективност се палзват рефлектори
  виж как
  http://drivetek.eu/solar/drivetek-how-to-boost-the-solar-energy-output-of-pv-modules/191/?lang=bg

 25. Атанас
  25 Feb 12
  6:39 pm

  Тончев – естествено че ще има тракери за френеловите лещи да следят слънцето.
  Тези тука са сериозни учени http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 и това е подобно – http://e-vestnik.bg/5609

 26. Tonchev
  25 Feb 12
  9:45 pm

  Атанасе, оптиката е несложна наука. Разсеяната (дифузната) светлина не се концентрира ефективно от лещи, независимо накъде са насочени те. Даже в практииката се смята, че не се концентрира изобщо.
  По тази причина у нас слабо се ползват и тракери, защото както и да се въртят, ако светлината е разсеяна, те мноооооого слабо помагат или практически никак.
  Затова най-изгодното решение е фиксирани фотоволтаици с евтини огледала

  виж как става това
  http://tonchev.net/bg/solar-energy/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/47/

 27. Tonchev
  25 Feb 12
  9:52 pm

  Атанасе, когато има повече пряка светлина, могат да се използват азимутни тракери с евтини рефлектори и евтини фотоволтаици

  Виж как го правим на практика
  http://drivetek.eu/solar/drivetek-how-to-boost-the-solar-energy-output-of-pv-modules/191/?lang=bg

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>