GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Една добра новина за любителите на планинското колоездене

March 23, 2010

Компанията Cannondale е разработила компютърно управляема вилка за планински велосипеди способна да мени степента на твърдост на окачването автоматично или според желанието на велосипедиста, който при нужда може да избира между няколко режима. Системата, която между другото се казва Саймън (Simon) се предвижда предимно за планиско колоездене, където се предполага, че условията са по-екстремни. Така нареченото Адаптивното променливо окачване не е някаква новост, но досега се е ползвало предимно при високопроходими автомобили и то в над средният ценови клас. Новото е, че вече се ползва и за велосипеди, и че промяната е възможна по време на колоездене (вилки с променлива твърдост има, но за да я нагласите, слизате от велосипеда), а цената вече е друг въпрос.

Как работи? Може би и други като мен преди да са видели си представят маслен амортисьор пълен с магнитен флуид и соленоид (на диаграмата се вижда намотка, но това е датчик, нека не се бърка) щом чуят за адаптивно окачване. Има и такива устройства, на пръв поглед високо технологични но консумиращи немалко енергия. Обикновено при подобни устройства твърдото окачване (за хубав път, където се кара по-често) изисква магнитно поле, тоест консумира ток и няма рационално решение с постоянен магнит. Недопустимо отъм енергиина ефективност (дори се търсят начини амортисьора да произвежда ток), още повече когато енергията идва от мускулите на колоездача и се правят преходи.

Затова от компанията са се спрели на друг вариант – малък електромотор в тялото на амортисьора (отново маслен), където между другото е и част от управляващата електроника, изменя пропускливостта на вентил. По-широк отвор (висока пропускливост) означава меко окачване за каране по неравни терени, планинско спускане и др. Обратно, за каране по хубав път е рационално ползването на твърдо окачване, защото мекото поглъща нужна енергия. А, да на кормилото имате малък велокомпютър и джойстк, с който задавате нужните параметри на умната машинка. Но не е само това. Има и още – опция софтуерът на устройството сам да „преценява” колко твърдо возене е нужно, като позволява на устройството да се наглася, както и да реагира на изненадващи удари (омеква рязко с нужната степен и предотвратява донякъде инцидент) и сътресенея по пътя причинени от неравностите на терена.

Това става възможно благодаренеие на вградените във вилката сензори – индуктивен акселерометър и оптичен датчик за позицията на буталото на вилката, данните от които постъпват в компютъра 500 пъти за секунда, тоест всеки 2 милисекунди компютъра получава информация, а няколко може да реагира. Това доста надхвърля възможностите на човешият мозък. Но стига подробности може да видите клипа, статията, която ползвах и.. кой както ги разбере.

Предполагам, че е скъпо удоволствие, но да си кажа аз се интересувам предимно от технологията и съм далеч от мисълта да проверявам цените. То и без това е още прототип и ще мине някоя година докато се появи като продукт. А за онези които практикуват споменатия спорт, приканвам да не се отчайват ако не могат да си купят подобно нещо, а да грабват колелетата и да дерзаят. Пролет е все пак.

Източници: PopSci, Cannondale

Теми: велосипеди, еко, електромотор, окачване

 1. да реагира на изненадващи удари
  e na towa ne bih se doweril … spuskam az i w edin moment wilkata mi poema powe4e ot neobhodimoto pri uslowie 4e sum swiknal s edna stepen ..

 2. Joro
  26 Mar 10
  9:22 pm

  Аз също, но не забравяй че щом си се сетил, аз също, най-вероятно и и на изобретателят му е минало през ума. Може при спускане да нямаш такава опция, може при спускане да караш на най-меко, а и нали преди да се качиш на нещо такова за екстремен спорт, се очаква да си го „усетил“? По-скоро ако хлътнеш яко някъде и окачването на вилката е много меко би следвало в някаква степен да втвърди, за да не „изтропа“ вилката на желязо. И обратно – караш по хубав път и не виждаш лежащ полицай…
  Според мен няма пречки да работи добре, от софтуера зависи

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>