GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Умна зелена електроника за дома и офиса

May 14, 2008

Безжични електронни устройства за „умните зелени домове“

„Умният зелен дом или офис“ изглежда като в сцена от научно-фантастичен филм: сензори реагират на човешкото присъствие и съответно регулират нивото на температурата, осветлението и вентилацията. Излизате и лампите сами угасват след вас, отоплението преминава на икономичен режим, но когато се върнете всичко се връща в оптималния режим на комфорт, който вие сами сте програмирали. Или пък анализират количеството на дневната светлина в офиса или хола ви и вместо вас включват и изключват осветлението.

Освен това всички електронни джаджи се самозахранват с енергията, генерирана при механичното докосване на ключовете за осветление/имат вграден микрогенератор, който захранва и без това скромните нужди на електронното устройство/ или със собствени фотосоларни клетки /сензорите могат да се захранват от непряката светлина/.

Най-фантастичното е, че тези джаджи действително са на пазара и могат да бъдат ползвани от архитектите и вътрешните дизайнери, които мислят авангардно за удобството и уюта на модерния дом или офис. Или от вас самите, защото са напълно съобразени със съществуващите конвенционални предмети на бита и подмяната е лесна, бърза и …дали е евтина вече зависи от гледната точка. Липсата на кабели позволява да се поставят на различни места, което е още един техен безспорен плюс. А живот от 20+ години звучи също много убедително в полза на подобно решение.

Продуктите на ILLUMRA ползват технологията на EnOcean GmbH, които осигуряват миниатюрните захранващи модули. Идеята е съвсем проста – когато кючът бъде задействан, механичният натиск носи достатъчно енергия за излъчване на радио-сигнал към сензора на осветителното тяло или термостата на отоплението на разстояние до 50 метра.

По материали от:

http://www.electronicstalk.com/news/eno/eno104.html

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, енергоспестяване, зелен дом, зелен офис

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>