GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

PlanetSolar вече на вода

April 3, 2010

На 31-ви март PlanetSolar – най-големият катамаран, захранван със слънчева енергия, напусна хангара и за пръв път докосна водата на Балтийско море в Kiel, Германия. Това е отдавна очакван момент за авторите на проекта.


60-тонния катамаран беше пренесен с помощта на 110-метров кран и внимателно пуснат на вода. През април са планирани първите тестове, от 5-ти до 10-ти май ще се проведе първото плаване и тържествена церемония в пристанището на Хамбург, след което PlanetSolar ще се отправи на плаване в Средиземно море.

Лодката PlanetSolar е с размери 31 х 15 метра, а площта на слънчевите панели, които покриват покрива ѝ, е около 500 квадратни метра. Слънчевите панели са на компанията SunPower. Максималната скорост на PlanetSolar е 15 възела (28 километра в час).

През 2011 година PlanetSolar ще осъществи околосветско пътешествие, с екипаж от двама на борда. Това ще бъде най-бързата “слънчева лодка”, прекосила Атлантическия океан и първата прекосила Тихия и Индийския океан. Околосветското пътешествие се очаква да продължи 140 дни.

По време на демонстрационните обиколки в пристанищата соларната лодка може да поеме до 50 пътници на борда си.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Planetsolar, енергия от слънцето, соларна енергия, Транспорт

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>