GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларна кула-водопад за Рио де Женейро

April 6, 2010

RAFAA Architecture & Design са проектирали уникална кула за Рио де Женейро като домакин на Олимпийските игри през 2016 година. С нея амбициозните архитекти планират да разпространят недвусмислено послание за старт на зелена революция в градоустройството.

Слънчевата кула ще произвежда електроенергия от слънцето през деня, като излишното електричество ще се използва за изпомпване на морска вода до върха на кулата. След като слънцето залезе, водата ще се изпуска от резервоарите и ще задвижда хидротурбини, които ще продължат да генерират електричество за нуждите на олимпийското село.

При специални случаи кулата ще се превръща в невероятен изкуствен водопад, символ на силите на природата.

Входните пространства на кулата и амфитеатъра ще се ползват за разходки или за организиране на специални мероприятия. Кафенета и магазини ще предлагат изумителна гледка на своите посетители. На върха на 105-метровата кула ще има открита площадка, която ще предлага панорамен изглед към града и неговите забележителности. Ще има и сгъваема платформа за бънджи скокове…

По материали от: ecofriend и    architizer

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Архитектура, енергия от слънцето, устойчива градска среда

 1. Много е яко – добре са го измислили 🙂

 2. da, ima ideq w towa na4inanie 🙂

 3. Севдалина Пеева
  08 Apr 10
  7:19 pm

  Един от най-активните потребители в Zdravei.bg – bella е публикувала там горната статия –
  http://www.zdravei.bg/dignews/display_article/id_1967/––/
  Естествено това може само да ни радва, но… с една забележка, и то много съществена! Най-долу на страницата на нашия сайт присъства следния текст:
  „Информацията в GreenTech-BG e лицензирана под Creative Commons Attribution 2.5 Bulgaria License“. Това означава, че авторите на статиите тук ги предоставят за възпроизвеждане с едно единствено условие – да бъдат цитирани.
  И понеже в zdravei.bg могат да коментират само регистрирани потребители, няма как там да помоля да сложат линк, както го изисква net-етикета.
  Надявам се недоразумението да бъде отстранено и пожелавам успех на bella и Zdravei.bg!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>