GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Hitachi удвоиха живота на литиево-йонните батерии

April 7, 2010

В понеделник от Hitachi обявиха, че са намерили начин да удвоят живота на литиево-йонните батерии – новина, която засяга всички – не само ползващите лаптопи и всякакви електронни джаджи, но и бъдещето на електрическите автомобили, както и добива на електроенергия от ВЕИ, където съхранението на енергията е ключов въпрос. Според компанията техните батерии ще издържат до 10 години, без нужда от подмяна.

Въпреки че Hitachi е световно утвърден производител на електроника, от компанията планират първоначално да предлагат новите батерии за съхранение на енергия, добивана от слънце и вятър. Ако практиката потвърди, че те са надеждни и икономически изгодни, с това се разкрива нова възможност за увеличаване на дела на енергията от ВЕИ и се преодолява един от най-големите и недостатъци.

Използването на батерии с дълъг живот в електрическите автомобили би означавало значително понижаване на цените им и би ги направило много по-желани и конкурентни.

Твърде малко се знае за новата технология, освен че е намерено техническо решение да се удължи значително живота на мангановите катоди в батериите. Също така се използва много по-малко количество кобалт, с което се снижава цената. Съвсем естествено ще очакваме с огромен интерес новините от Hitachi.

По материали от:  venturebeat и        inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, електрически автомобили, енергия от ВЕИ, съхранение на енергия

 1. А дано
  07 Apr 10
  2:39 pm

  ама надали!

 2. Попов
  08 Apr 10
  9:13 am

  Ето, хората мислят нови неща, подобряват ефективност, търсят пробив в бъдещето, а ние искаме да строим допотопна АЕЦ на солена цена. 😉

 3. Драгомир
  08 Apr 10
  12:24 pm

  Ето хората от Hitachi учат физика и правят изобратения, а ние четем блогове и дърдорим празни приказки…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>