GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

НР готвят революция в света на електрониката

April 10, 2010


Изследователите от HP Labs, основният изследователски екип на HP, са установили, че резисторите, които притежават собствена памет – т.нар. мемристори, могат също така да извършват и логически действия. Това означава, че чиповете, които съхраняват информация ще могат да извършват и изчисления, което прави процесорите (CPU) излишни . Това откритие означава, че компютрите могат да станат по-компактни и много по-ефективни от досегашните.

HP Labs за пръв път демонстрираха мемристорите през 2008, но теоретично тяхното съществуване е предсказано още през 1971 година от професор Leon Chua от University of California at Berkeley. Именно той ги нарича мемристори, заради притежаването на комбинацията от електрическите характеристики на памет и резистор. Те могат да запаметяват количеството ток, което е протекло през тях, а съпротивлението им зависи от волтажа, който е бил приложен.

Според учените това е четвъртият основен градивен елемент в електрониката, като първите три са резистори, индуктори и кондензатори.

Изследователският екип от HP Information and Quantum Systems Laboratory в Palo Alto, California са създали няколко архитектури за памет, в която са вложени мемристори, включително и една, в която съвкупност от мемристори е разположена в един единствен чип.

Ръководител на екипа е директорът на лабораторията R. Stanley Williams, който вярва, че само до няколко години на пазара ще има потребителска електроника, в която ще бъдат вложени мемристорни елементи. Това ще позволи на суперкомпютрите да развиват много по-голяма бързина от днешните, и понеже мемристорите могат да помнят, те ще се включват и изключват като ключа за лампата.

В своето прессъобщение от HP Labs казват, че мемристорите са по-бързи от съвременните памети като flash-паметите, като в същото време използват по-малко енергия и могат да съхраняват по-голямо количество информация. Мемристорите ще увеличат поне десетократно вградената памет на мобилните електронни устройства, както и се очаква да заменят напълно силицият в устройства като електронните четци.

Мемристорите имат още едно много важно качество – те не се влияят от излъчвания, така че тяхното навлизане в електрониката ще промени напълно технологиите, базирани на използването на транзистори. Това ще доведе до по-малки и по-мощни устройства, тъй като използването на транзисторите е ограничено от закона на Moore, според който броя на транзисторите, които могат да се вложат в един чип при фиксирана цена се удвоява на всеки две години. В момента най-авангардните чипове имат размери от порядъка на 22 нанометра, но е очевидно, че има граница, която не може да бъде преодоляна физически за тяхното понататъшно смаляване.

По материали от: physorg


Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, изобретения, научни изследвания

 1. CTEHATA
  11 Apr 10
  7:18 am

  Дребна, но важна забележка:
  „…използването на транзисторите е ограничено от закона на Moore, според който…“.
  Т. нар. закон на Мур е просто наблюдение, интересна статистика, или пътеводител за маркетолозите. „Законът“ на Мур, сам по себе си, не е спирачка за никоя технология.

 2. kilikanzer
  11 Apr 10
  8:31 pm

  Svejo: Интересно! (thumb up)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>