GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Дизайн вдъхновен от природата

May 19, 2008

Биомиметиката или дизайн, базиран на идеи, взаимствани от природата – е един от най-интригуващите инженерни методи, ползвани от дизайнери и инженери за решаване на практични проблеми и за намиране на иновативни и оригинални решения. Вдъхновен от структури или процеси, наблюдавани в природни обекти или системи, този подход води към намиране на устойчиви решения за добиване на енергия, за намаляване на отпадъците и ред други проблеми на съвременното общество.

Имитирайки природата, австралийската компания BioPower Systems разработва системата Biowave: система за добив на електричество от океана, която копира движенията на подводните растения от океанското дъно под въздействие на водните течения. Състои се от три „балонни перки“, които са в непрекъснато движение в синхрон с движението на водните течения. Тяхното движение се конвертира в електричество. Ако теченията станат прекалено силни, системата просто „ляга“ на морското дъно, докато океанът се успокои.

BioPower Systems в момента провеждат изпитания на прототип близо до бреговете на Тасмания. Той е с мощност от 250kw и натрупаните данни ще послужат за разработване на по-големи системи. Очаква се с енергията, добивана по този начин, да се задоволят енергийните потребности на островите Flinders и King islands, а в по-далечно бъдеще и целия щат Виктория със център Мелбърн.

Отново имитирайки природата, шотландското архитектурно ателие ZM Architecture проектира друга брилянтна схема за осигуряване на чисто електричество за Глазгоу. Те създават фотоволтаици, оформени като водни лилии и потопени във водите на река Clyde, които са и иновативни, и изключително красиви.

Solar Lily Pads бяха отличени с първо място на International Design Awards ‘Land and Sea’ competition. Градските власти на Глазгоу са изключително впечатлени и вече е в ход изграждането на пилотен проект във взаимодействие с Glasgow Science Centre. Дано това е началото на нов творчески подход към проектирането на фотоволтаици, които да се вписват артистично в градската среда и освен чиста енергия да носят и наслада на окото.

По материали от: http://www.inhabitat.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ocean power, биомиметика, иновативен дизайн, фотоволтаици

  1. […] статии сме представяли различни варианти за добив на електричество от морските вълни и течения .  Но проектът, който ще ви представим сега, се […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>