GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Най-голямата видеостена в света

May 21, 2008

В очакване на старта на Олимпийските игри е логично погледите на всички ни да са насочени с интерес към Китай. А китайците добре са се подготвили, за да запленят въображението ни със запомнящи се забележителности.

Най-голямата в света видео стена Greenpix Zero Energy Media Wall с цветни LED е с размери от 1000 кв.м. /20 000 кв.фута, ако греша в превръщането в метрична единица, моля поправете ме/ и е изградена именно в града-домакин Пекин и се вижда от разстояние един километър от най–натоварените пътни артерии на китайската столица. Още по-забележителна от размерите е нейната способност да се самозахранва с енергия с помощта на фотоволтаични соларни клетки, които през деня акумулират енергия от слънцето за нуждите на впечатляващото светлинно шоу през нощта.

Видеостената разполага с вграден интелигентен софтуер, чрез който да реагира на промените във вътрешната и външната среда на сградата, с което създава уникални възможности за привличане вниманието на публиката. Очаква се на видеостената да бъдат отразявани най-вълнуващите моменти от олимпийските игри, арт-инсталации, прогноза за времето и видео игри.

Стената е проектирана от известната архитектурна компания от Ню Йорк Simone Giostra & Partners, със съдействието на Arup, с подкрепата на немската компания Schueco, на SunWays и китайската Suntech. От Suntech са създали нова технология за вграждане на поликристалинни фотоволтаични клетки в стъкло. Те са разположени с различна гъстота по фасадата на сградата, като позволяват проникването на достатъчно светлина във вътрешността, когато това е нужно.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, видеостена, дигитално изкуство

  1. Апостол Апостолов
    21 May 08
    5:23 pm

    Най- добре ще е, ако я поставят в Тибет…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>