GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Кошмарът с е-отпадъците у нас

May 2, 2010

България продължава да бъде европейското е-сметище, където десетки „вносители” на ИТ оборудване втора ръка внасят боклуците на Европа: компютри, монитори, принтери и копирни машини. Огромна част от тези продукти са абсолютен брак, т.е. директно заминават към „онези” цехове. Само малка част след примитивни ремонти бива продадена за 50-100 лева на подвели се по ниската цена потребители. 7 от всеки 10 потребители, закупили такава техника, са изпитали разочарованието след бързия срив, с думите „за толкова пари какво искате”.

Освен това, у нас все повече се вихри нерегламентираното трошене и разглобяване на стара техника по улиците и задните дворове. Всички тези отпадъци съдържат живак и олово и са опасни за околната среда. Примитивното им изгаряне замърсява въздуха, а тези отпадъци, които са строшени или пресовани върху земеделските земи водят до замърсяване на почвата и подпочвените води. За съжаление, работниците, които вършат тези дейности, не са наясно с опасностите и техните действия носят вреда на тях самите и на околната среда.

В тези „цехове” е-отпадъците се рециклират с примитивни техники преди всичко, включващи ръчен демонтаж и отворено горене на изолаторите на медните проводници. Голяма част от работата се извършва от деца, често само с елементарни инструменти и без предпазни средства.

Необходима е дългосрочна стратегия за елиминиране на проблема с е-отпадъците, тъй като здравето на населението е сериозно заплашено.

В доклади за други подобни случаи, публикувани от „Грийнпийс“ се показва, че почвите и водите в близост до сметищата, където се „рециклират” тези отпадъци, съдържат много високи нива на токсични химикали, повече от 100 пъти на допустимите стандарти. Повечето проби съдържат множество токсични и устойчиви органични химични замърсители, както и много високи нива на много токсични метали, по-голямата част от които се образуват по време на отвореното горене, споменато по-горе. Като цяло, химическите замърсители в пробите са токсични, устойчиви в околната среда и могат да се акумулират биологично (натрупат в живи организми).

Тези проучвания показват спешната необходимост от действия за решаване на проблемите.  Обобщено, това предполага следното:

 • по-строг контрол върху трансграничното движение на е-отпадъци,
 • по-строг контрол и върху превоз под прикритието на „употребявани стоки“,
 • по-ефективен контрол върху начина, по който те се рециклират,  много силна образователна кампания по този въпрос.
Теми: електронни отпадъци, отпадъци, Рециклиране

 1. Мисля, че трябва да се информират хората – какво да правят с ненужните им ИТ джажи и къде да ги предават за рециклиране.

 2. опитайте на национален телефон 0700 11 007 – за цялата страна


 3. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  sown
  08 May 10
  12:10 pm

  Svejo: (thumb up)

 4. вел
  10 May 10
  9:26 am

  В България има асоциация на фирмите занимаващи се с рециклиране. Позволих си да изпратя статията Ви до тях. Ако знаете места където се „рециклират“ материали по описвания от Вас начин – с открито горене на изолация, ползване на детски труд и замърсяване на околната среда – моля посочете ги. От гледна точка на професионалните фирми за рециклиране те са неефективни (дават ниска степен на чистота на рециклирания продукт) и нелоялни конкуренти (с трици маймуни ловят). Самият аз съм инженер и конструирам сепаратори, включително и за преработка на ел . батерии за еднократна употреба.

 5. costoff
  10 May 10
  9:32 am

  Вел!
  Това ми е много интересно. Дали има начин да поговорим по телефона? … или скайп dido_costoff?
  Предварително благодаря

 6. spartak
  10 Jun 10
  10:03 pm

  Ами не знам какво толкова се правим на изненадани. Всички цигани и клошари горят изолацията ако успеят да се докопат да медни кабели. Циганските деца са стандартно част от екипа. Обикновено га правят в близост до пунктовете за изкупуване. Отделен е въпросът че част от пунктовете също го правят, пък какво да кажем за рециклиращите фирми. Много малко от тях имат техника за сваляне на изолацията от тънките комуникационни кабели и как мислите че свалят изолацията останалите – с изгаряне, разбира се, понеже е безплатно и лесно.

 7. smokey210
  04 Mar 11
  6:02 pm

  И къде мога да си изхвърля ненужни CD-та или батерии?

 8. Във всеки голям технически супермаркет трябва да има контейнери за е-отпадъци. Ако пък искате – обадете ни се на телефон 0700 11 007 и направете поръчка за извозване.

 9. Станимир Първанов
  11 Jul 11
  3:38 pm

  До Даниел Костов

  Абе вие сте много интересни. Не стига че рециклираните материали остават за ваше ползване ами искате аз да ви плащам, че да ми вземете старата техника. Честно казано по-скоро бих си изхвърлил старият компютър на улицата отколкото да ползвам вашите услуги!

 10. atanas
  13 Jul 11
  5:11 pm

  И аз чух за ‘ъ’бсурдният закон който кроят – да си нося битовата техника до пункта и да си плащам на всичкото отгоре което е измама защото още 2000год. гледах как в Япония рециклират Е-боклук и от това се правят сериозни пари.

 11. Joro
  13 Jul 11
  8:53 pm

  Добре дошли в политиката, хора…

  Ми така е.

 12. atanas
  14 Jul 11
  4:29 pm

  “Не е луд който яде баницата ,а който му е дава“ – в този смисъл не са луди тези които правят лобиски закони и “вратички“ за корпоративни интереси т.е. да узаконяват кражбите си по “ръба на закона“.Лудите сме ние че позволяваме да се гласуват подобни закони които ни ограбват.В Германия има определен ден когато се изхвърля техниката и минават камиони и се събира.А тук искат да им го занесеш на “крака“ плюс наглоста да си платиш – ако мине номера.Така е и с АЕЦ“Белене“ както и продадоха ел.мрежата и мин.извори и сега искат да продадат всичко.В РБ-я си правят експеримент с нео-капитализма който в САЩ вече отричат подобно беше и с идеологията на Маркс и Енгелс.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>